Arta din deşeuri a ieşit pe străzile Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte lucrări de artă realizate din conserve, sticle şi alte deşeuri, amplasate în Piaţa Unirii,  marchează debutul Festivalului de mediu şi film ecologic „Planet Report”. Unul dintre momentele mult aşteptate din cadrul evenimentului va fi proiecţia în premieră naţională a peliculei „The Cove”, câştigător al unui premiu Oscar.

Peste 50 de filme despre natură şi probleme ecologice precum lipsa apei, defrişări, poluare, încălzire globală şi crime împotriva mediului vor fi proiectate în cadrul Festivalului de film „Planet Report”.

Startul evenimentului va fi dat în această seară, de la ora 18.00, în Piaţa Unirii, când va fi vernisată o expoziţie inedită de artă pe teme ecologice, realizată exclusiv din deşeuri.

Cele şapte lucrări, care vor rămâne în Piaţa Unirii pe toată durata desfăşurării evenimentului, reprezintă statuete de mari dimensiuni, realizate de artişti cunoscuţi precum Erno Bartha Ciupe, dar şi de tineri studenţi ai Universităţii de Arte şi Design din Cluj.

Film de Oscar, în premieră naţională


Potrivit omului de afaceri clujean Sorin Dan, unul dintre organizatorii evenimentului, expoziţia este prima de acest fel realizată în spaţiu urban, la Cluj.

„Filmul este doar purtătorul mesajului pe care noi vrem să-l transmitem prin acest eveniment. Ne dorim ca lumea să conştientizeze importanţa problemelor legate de mediu”, a declarat Sorin Dan, preşedintele Fundaţiei Europene pentru Cultură Urbană, organizatorul evenimentului.

Proiecţiile de film ecologic vor avea loc în curtea Muzeului de Artă, la Cinema Victoria, precum şi în cafeneaua Insomnia. În cadrul festivalului vor avea loc o serie de evenimente speciale, unul dintre acestea fiind proiecţia în premieră naţională al filmului „The Cove”, ce a obţinut premiul Oscar 2010 pentru cel mai bun documentar.

Filmul lui Louie Psihoyos se vrea o relatare obiectivă a unui eveniment anual care are loc în sud-vestul Japoniei, în satul Taiji, şi anume masacrarea tradiţională a delfinilor. „The Cove” va fi proiectat luni, 21 iunie, de la ora 20.00, la Cinema Victoria.

Filme hand-made premiate de Nokia

În cadrul festivalului va fi lansat, azi, şi un concurs destinat filmuleţelor realizate cu telefonul mobil, care tratează tematici legate de mediu. Câştigătorii vor fi desemnaţi în luna noiembrie şi vor primi produse Nokia, sponsorul principal al „Planet Report”. Bugetul festivalului este de 340.000 de lei, iar intrarea în cadrul tuturor evenimentelor este gratuită.

„Caracterul profund educativ-formativ al evenimentului se va traduce în intrarea liberă la proiecţii, scopul manifestării fiind acela de a răspândi mesajul ecologic”, a conchis Sorin Dan. Festivalul se desfăşoară până în 27 iunie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite