Cluj: Artă populară pentru copiii plictisiţi de vacanţă (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Artă populară pentru copiii plictisiţi de vacanţă (GALERIE FOTO)
Cluj: Artă populară pentru copiii plictisiţi de vacanţă (GALERIE FOTO)

Copiii din toată lumea învaţă la Cluj arte meşteşugăreşti în cadrul Taberelor Etnografice de vară. Câteva sute de părinţi au găsit o modalitate inedită şi utilă pentru copiii lor de a-şi petrecere timpul liber în vacanţă: olăritul, pictura pe sticlă, ţesutul sau confecţionarea de mărgele.

Nu-i vezi hoinărind prin faţa blocului şi nici nu stau toată ziua în faţa calculatoarelor pe perioada vacanţei de vară. Zeci de copii îşi petrec patru ore zilnic în Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia”, în cadrul atelierelor de artă populară, unde învaţă să modeleze lutul, să coase, să confecţioneze mărgele sau chiar şi să picteze icoane pe sticlă.

„Tata sunt ocupat, ne auzim mai târziu”

Chiar dacă unii dintre ei nu au împlinit nici măcar opt ani, lucrează în cadrul taberei cu seriozitatea unui meşter popular consacrat. „Nu pot să vorbesc, sunt foarte ocupat acum, îţi dau eu apel când sunt mai liber”, spune pe un ton extrem de serios Iliuţă Raus, un copil de doar şapte ani, al căruit tată îl sunase pentru a se asigura că nu se plictiseşte şi că îi place ceea ce face.

Un alt mic „meşter popular”, de aceaşi vârstă, ne anunţă că atitudinea lui este normală, pentru că dacă nu sunt suficient de concentraţi nu le reuşesc cu adevărat lucrările, pe care ulterior le duc acasă şi le ţin la loc de cinste. |

De altfel, majoritatea dintre ei sunt convinşi că în curând vor avea, cel puţin la şcolile sau grădiniţele lor, prima expoziţie cu vazele, suporturile de lumânări, mărgelele sau icoanele pe sticlă pe care le realizează în cadrul Taberelor Etnografice de vară.

Unii din plăcere, alţii din obligaţie

Majoritatea lucrează cu mare pasiune şi revin pentru a testa şi celelalte ateliere, însă sunt şi copii care nu sunt atât de încântaţi de ceea ce fac. „Sunt aduşi aici de părinţi pentru a nu se plictisi acasă pe parcursul vacanţelor. Multora le place, dar mai sunt şi copii, puţini ce-i drept, pe care se vede clar că nu se implică şi că nu vin, oarecum, din obligaţie”, a declarat Laura Troşan, coordonatoarea atelierelor de textile.

Copiii care participă la ateliere pot lucra într-o zi la o singură disciplină, chiar dacă dau semne de plictiseală. Artistul plastic Elena Amariei a explicat că se procedează aşa cu scopul de a le dezvolta celor mici responsabilitatea şi răbdarea.

Copiii din toată lumea au învăţat olăritul

Tabăra a adunat până acum peste patru sute de copii din toată ţara, dar şi din state precum Egipt, Canada, Statele Unite ale Americii sau Franţa. Acestea se desfăşoară de la ora 10.00, până la ora 14.00 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Tăietura Turcului, până pe 11 septembrie.

Taxa de participare este una modică, de 10 lei pe zi, bani care sunt folosiţi pentru achiziţionarea materialelor necesare (sticlă, lut, culori, fibre textile, margele etc).

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite