Arpad Paszkany a luat pe doi lei Parcul Feroviarilor din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, situat nu departe de zona centrală a oraşului, va fi administrat în următorii 25 de ani de clubul de fotbal CFR Cluj. Acesta va plăti doar 1,19 euro pe metrul pătrat, preţ considerat un chilipir de specialiştii în afacerile imobiliare. Parcul Feroviarilor se întinde pe 5,3 hectare iat preţul anual pe care Paszkany îl va plăti pentru el este de doar 64.000 de euro.

Contractul de asociere dintre Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ S.A. - Sucursala Regionala CF Cluj şi Societatea Comercială S.F.C.„CFR 1907” S.A. Cluj a fost semnat în 2006, însă predarea terenului de 53.457 de metri pătraţi a fost făcută abia în urmă cu câteva zile. Motivul: Arpad Paszkany, finanţatorul clubului CFR Cluj  a aşteptat sprijin financiar din partea Primăriei Cluj-Napoca. „Am fi vrut implicarea Primăriei pentru lucrările de reamenajare a parcului, mai ales că de noua investiţie va beneficia fiecare clujean”, motivează omul de afaceri.

Parcul devine bază sportivă

Potrivit contractului de asociere, Paszkany va plăti, lunar, circa 5.400 de euro, în următorii 25 de ani, adică aproximativ 64.000 de euro pe an. În schimb, el promite că va investi aici 1,5-2 milioane de euro, în amenajarea unei baze sportive. Aceasta va include două terenuri mari, cu gazon, de circa un hectar, două mai mici, de dimensiuni de 35x55 metri, şi alte două terenuri sintetice. Aici îşi vor desfăşura antrenamentele echipele de juniori şi tineret ale clubului.

Pe lângă terenuri, va fi amenajat şi un parc de joacă, unde accesul publicului va fi liber, la fel ca şi accesul în parcul propriu-zis. Potrivit finanţatorului CFR Cluj, când terenurile nu vor fi folosite pentru antrenamentele echipelor de juniori şi tineret, acestea vor fi închiriate amatorilor de fotbal. Paszkany a precizat însă că nu va face profit din baza sportivă.

Specialiştii în domeniul imobiliar apreciază, însă, că preţul plătit de clubul de fotbal este unul foarte mic, în comparaţie cu veniturile care se pot obţine din închirierea terenurilor de fotbal.

Concret, un teren sintetic de fotbal în Cluj-Napoca se închiriază cu 80 până la 120 de lei pe oră. „La un simplu calcul, Paszkany plăteşte un preţ de 1,19 euro pentru un metru pătrat de teren pe an, în timp ce, pentru chiria unui teren de sport pentru o oră, el ar putea câştiga 10 eurocenţi pe metrul pătrat”, ne-a declarat un agent imobiliar.

Prietenul din minister la nevoie se cunoaşte

În 2006, când a fost parafată înţelegerea între cele două părţi, frâiele infrastructurii feroviare erau ţinute de secretarul de stat Constantin Dascălu, un apropiat al lui Arpad Paszkany, pentru care a şi lucrat între 2000 şi 2005, la firma Ecomax.

În acest context, afacerea a generat suspiciuni încă din 2007, când s-a aflat despre ea. Atunci, după un articol publicat de „Evenimentul zilei”, senatorul clujean Gheorghe Funar a făcut o interpelare pe această temă în Parlament. Ministerul Transporturilor a răspuns prin ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu că respectivul contract nu s-a mai pus în aplicare, fiind întreprinse demersurile pentru rezilierea acestuia.

Este evident, însă, că, de fapt, contractul nu a fost reziliat ci doar pus la păstrare, pentru o vreme. Ca o coincidenţă, în prezent, Constantin Dascălu este din nou secretar de stat la Transporturi. Întrebat despre toate aceste lucruri, Arpad Paszkany a declarat că nu a fost nicio clipă la curent cu rezilierea contractului.

De la paragină la parc botanic


Acum Parcul Feroviarilor arată jalnic

Dacă mai demult Parcul Feroviarilor era unul dintre cele mai populare locuri de agrement din oraş, cu un orăşel al copiilor şi trenuleţ pentru cei mici, în prezent, acesta este acoperit de vegetaţie şi neîngrijit. „Aleea era plină de trandafiri, iar gardurile vii erau tăiate. Acum, mi-e frică să vin pe aici, e un loc nesigur”, spune Maria Noica, o clujeancă de 78 de ani ce locuieşte în apropiere.

Parcul este în paragină din 1991, când a fost dat în administrare Sucursalei Regionale CF Cluj. „Imaginea parcului va fi afectată în mod pozitiv, întreaga zonă verde va fi regândită şi vrem să aducem şi alţi arbori, din specii rare”, a spus Paszkany.

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite