Cluj: A murit Arhimandritul Teofil Părăian, unul dintre marii duhovnici ortodocşi ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: A murit Arhimandritul Teofil Părăian, unul dintre marii duhovnici ortodocşi ai României
Cluj: A murit Arhimandritul Teofil Părăian, unul dintre marii duhovnici ortodocşi ai României

Părintele s-a stins din viaţă azi-noapte, la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, în urma unor afecţiuni cardiace şi pulmonare.

“Părintele a fost internat la noi ieri, la 18.20, prin transfer de la Spitalul Militar din Cluj, cu diagnosticul de şoc septic, şoc cardiogen şi bronhopneumonie”, a declarat managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, Nicolae Constantea. Arhimandritul a murit azi-noapte, în jurul orei 2.00, în timp ce era ţinut pe ventilaţie. Înainte de a fi transferat la Spitalul Municipal Cluj, părintele Teofil fusese internat la Braşov, şi de 10 zile se afla în stare gravă, la Spitalul Militar din Cluj, la Secţia Cardiologie. “Acolo a refuzat ventilaţia, şi a acceptat-o doar în ultimul moment, când a fost transferat la spitalul nostru”, a completat medicul Constantea.

Arhimandritul Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus a fost unul din marii duhovnici contemporani.

S-a născut în 1929 într-un sat în apropiere de Sibiu, numit Topărcea, din părinti plugari, fiind cel mai mare dintre patru frati. Şi-a început viata constientă  ca nevăzător, la o vârstă foarte fragedă.

Între 1935-1940 a urmat o scoală specială la Cluj pe care a fost nevoit s-o întrerupă doi ani din cauza războiului, după care, între anii 1943-1948 a urmat liceul, pe atunci Colegiul "Diaconovici" din Timisoara, liceu pentru văzători.

Între 1948-1952 a urmat Institutul Teologic din Sibiu luându-şi licenţa în teologie. La mănăstirea Sâmbăta a venit la 1 aprilie 1953 şi în acelaşi an a fost tuns în monahism de mitropolitul Nicolae Bălan. În 1960 a fost hirotonit diacon  în mod excepţional de mitropolitul Nicolae Colan, iar în 1983 a fost hirotonit preot de înalt Prea Sfinţitul Antonie Mitropolitul Ardealului. În 8 septembrie 1988 a primit treapta de Arhimandrit.

Părintele Teofil Părăian (80 de ani) a fost considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai neamului, numele lui fiind legat de Mănăstirea Sâmbăta, din Făgăraş. A fost duhovnic atât pentru călugări, cât şi pentru monahi şi mireni. Ieromonahul Serafim Gheorghe Pătrunjel îl numea “un om al bucuriei”.

A fost un conferenţiar de excepţie, din conferinţele lui, cuvântări şi predici în ultimii ani fiind tipărite mai multe volume de învăţături. Din 1992 şi până anul acesta a ţinut conferinţe religioase în toată ţara şi în străinătate (Germania, Franţa, Spania, Grecia).

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite