Arhiepiscopul „Ad personam” greco-catolic de Cluj-Gherla George Guţiu a trecut la cele veşnice UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Arhiepiscopul ad personam George Guţiu, mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste şi păstor al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla în perioada 1990-2001, s-a mutat în Casa Tatălui ceresc", transmite biroul de presa al Episcopiei Române Unite cu Roma de Cluj-Gherla.

"Cu tristeţe şi durere în suflet, dar şi cu încrederea în mila şi iubirea lui Dumnezeu, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă că în ziua de 8 mai 2011, Duminica a 3-a după Paşti, la orele 23.30, Părintele nostru Arhiepiscopul ad personam George GUŢIU, în vârstă de 87 de ani, şi-a încheiat călătoria pământească, îndreptându-se spre împărăţia Tatălui Ceresc", spune PS Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhial de Cluj-Gherla, într-un comunicat transmis clerului, persoanelor consacrate şi tututror credincioşirlor.

Decesul a survenit la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca, în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, consecinţă a mai multor afecţiuni ce l-au marcat în ultima perioadă a vieţii, după ce vreme îndelungată a purtat în trup semnele suferinţelor celor aproape 14 ani de detenţie în închisorile comuniste.

Trupul Înalt Preasfinţitului George, Episcop de Cluj-Gherla între anii 1990-2002, va fi depus în Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu şi prinos de rugăciune şi recunoştinţă.

Sfânta Liturghie şi Slujba Înmormântării vor avea loc joi 12 mai 2011 la orele 11.00 în Catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă”, fiind oficiate de către Preafericitul Lucian Mureşan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu un sobor de arhierei şi preoţi.

image

Biografia înaltului prelat

S-a născut la 30 martie 1924, în satul Vaidei, comuna Ogra, judeţul Mureş. A urmat cinci clase elementare în satul natal şi patru clase gimnaziale la Liceul "Papiu Ilarian", din Târgu-Mureş. În anul 1944 a absolvit Liceul "Titu Maiorescu" din Aiud, promovând examenul de bacalaureat. În acelaşi an a început Academia de Teologie Română Unită "Sfânta Treime" din Blaj, unde în luna iunie 1948 a promovat examenul de licenţă.

Preot în ilegalitate

Deşi s-a publicat Decretul Nr. 358, din 1 decembrie 1948, de trecere a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în ilegalitate, la 8 decembrie 1948 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul şi Mitropolitul romano-catolic al Bucureştilor, Alexandru Cisar. Între anii 1948-1949 - a ajutat Ordinarius-ul arhidiecezan, mai întâi Pr. George Dănilă, fostul său rector la Academia de Teologie, şi apoi pe dr. Alexandru Todea, protopopul Reghinului.

A comunicat Papei Pius al XII-lea situaţia din România comunistă

În perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice a călătorit prin arhidieceză şi a cules date din parohii şi protopopiate despre preoţii, călugării, călugăriţele şi credincioşii rămaşi pe baricada rezistenţei, netrecuţi la Ortodoxie, şi despre cei întemniţaţi, reuşind să comunice aceste date Sfântului Scaun, Papei Pius al XII-lea. A fost şi îndrumătorul spiritual al Surorilor din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului până în 30 ianuarie 1951, când a fost arestat la Reghin şi anchetat la Ministerul de Interne din Bucureşti. La 15 februarie 1952 a fost trimis în judecată şi condamnat de către Tribunalul Militar, secţia a II-a Bucureşti, prin sentinţa nr. 104, din 20 februarie 1952, la muncă silnică pe viaţă. Între anii 1952-1964 a fost închis în penitenciarele din Jilava, Aiud, Piteşti, Dej şi Gherla.
       
A fost angajat ca muncitor, după graţiere

La 4 august 1964 a fost eliberat în baza Decretului de graţiere a tuturor deţinuţilor politici, ca în acelaşi an se stabilească la Târnăveni, unde a fost angajat ca muncitor la IGCL, apoi, recunoscându-i-se studiile teologice ca studii superioare, a fost promovat economist. În anul 1986 a fost pensionat, la împlinirea vârstei de 62 de ani.

Urmaşul lui Todea

În activitatea bisericească s-a distins în calitatea de colaborator al Mitropolitului dr. Alexandru Todea, lucrând un timp ca şi vicar general arhidiecezan, numit de înalt Prea Sfinţia Sa.

Papa Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop

În data de 14 martie 1990 a fost numit de Sfântul Părinte Papa Ioan-Paul al II-lea, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla fiind consacrat în 17 iunie 1990, prin punerea mâinilor Mitropolitului dr. Alexandru Todea, asistat de episcopii sufragani, Vasile Hossu de Oradea şi Lucian Mureşan al Maramureşului, precum şi de PS Jan Martyniak, delegat din partea Sfântului Scaun. Hirotonirea a avut loc pe Stadionul Municipal din Cluj. În luna septembrie 1992, Episcopul de Cluj-Gherla, George Guţiu, a fost la conducerea Arhieparhiei greco-catolice de Alba lulia şi Făgăraş, ca Administrator Apostolic al întregii Provincii Mitropolitane.

Episcopului George Guţiu i-a revenit dificila misiune de a reorganiza structurile eparhiale ale Eparhiei de Cluj-Gherla la reintrarea în legalitate. A desfăşurat o bogată activitate de pastoraţie, a deschis căile dialogului pentru retrocedarea bisericilor şi a sprijinit construirea de noi lăcaşuri de cult. Împreună cu Vicarul general, Mons. Tertulian Langa au ctitorit catedrala din piaţa Cipariu, Cluj-Napoca. Totodată a binecuvântat şi a consacrat numeroase biserici, a hirotonit primii preoţi pentru Eparhia de Cluj-Gherla după anul 1989.

Sentinţă pentru redobândirea catedralei Schimbarea la Faţă

La 13 martie 1998 a avut loc redobândirea prin sentinţă judecătorească şi luarea în posesie a Catedralei "Schimbarea la Faţă", moment semnificativ pentru Eparhia de Cluj-Gherla, astfel, în 15 martie 1998 IPS George Guţiu a celebrat prima Sfântă Liturghie Arhierească greco-catolică în Catedrala Episcopală, după anul 1948.

Sub păstorirea Înalt Preasfinţiei Sale s-a reluat tradiţia pelerinajelor greco-catolice la Nicula în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În anul 2000, Arhiepiscopul George a fost decorat cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Cruce de către Preşedintele României. În anul 2001 a primit vizitele unor înalţi prelaţi: Nunţiu Apostolic Jean-Claude Perriset, Cardinalul Ignace Moussa Daoud, (Cardinalul prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Roma), şi Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop al Vienei.

În timpul arhipăstoririi sale, s-a redeschis şi reamenajat la Sediul Episcopal de pe str. Moţilor, nr. 26-28, Seminarul Teologic "Sfântul loan Evanghelistul", precum şi Liceul "Inocentiu Micu", s-a deschis Facultatea de Teologie Didactică din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai", s-a deschis Grădiniţa "Sfânta Ana", s-au deschis orfelinate de copii, şi s-a început activitatea catehetică în şcoli.

Papa Ioan Paul II i-a conferit titlul de Arhiepiscop Ad personam


În semn de recunoaştere a meritelor deosebite din timpul persecuţiei comuniste, în anul 1994, Papa loan Paul al ll-lea i-a conferit titlul de Arhiepiscop "ad personam".

În iulie 2002 Sfântul Părinte a acceptat cererea de retragere a IPS George Guţiu.

În urma unei insuficienţe cardio-respiratorii, consecinţă a mai multor afecţiuni ce l-au marcat în ultima perioadă a vieţii, după ce vreme îndelungată a purtat în trup semnele suferinţelor celor aproape 14 ani de detenţie în închisorile comuniste, s-a stins din viaţă la 8 mai 2011 la Clinica Medicală I din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite