Ardelenii la schi în Austria, străinii la colindat în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii care au venit în perioada Anului Nou şi Crăciunului în Ardeal s-au îndreaptat spre Maramureş şi Sibiu, principala atracţie fiind tradiţiile bine-păstrate în aceste părţi. Pe de altă parte, turiştii ardelenii s-au îndreptat spre Austria, în principal datorită ofertelor foarte avantajoase din această ţară.

Potrivit mai multor specialişti în domeniul turismului, atât pe plan regional cât şi naţional, printre cele mai căutate destinaţii printre străini sunt Maramureşul şi Sibiul. Cu ocazia sezonului de iarnă străinii vin în perioada ignatului dar şi în căutarea unor locuri în care se păstrează vechile obiceiuri şi tradiţiile culinare.

O explicaţie ar fi aceea că Maramureşul, de exemplu, are o imagine turistică bine conturată ce poate fi comparată cu unele zone din vest. „Până să atingem o performaţă semnificativă la capitolul turism avem de parcurs o cale foarte lungă şi este important ca paşii să fie făcuţi bine şi cu profesionalism. Mai avem mult până să facem turism la nivelul Franţei, Italiei sau, de ce nu, Ungariei. Maramureşul este afirmat ca brand turistic. Acolo sau în Bucovina cred că distanţa faţă de alte zone cu potenţial turistic din Europa nu este chiar aşa de mare“, consideră istoricul Tudor Sălăgean, implicat într-o serie de activităţi de promovare turistică a Transilvaniei.

Turiştii străini nu se înghesuie să apară

Chiar dacă numărul turiştilor străini care vizitează Transilvania nu este unul foarte mare, foarte mulţi dintre cei care vizitează România şi aleg să vină în Ardeal o fac din curiozitate pentru tradiţiile locale, spun reprezentanţii agenţiilor de turism.

„Într-adevăr, mulţi turişti străini vin în Ardeal de sărbătorile de iarnă pentru tradiţiile şi obiceiurile de aici. Principalele zone de interes pentru străini sunt Maramureşul, Munţii Apuseni, Praid, zona Huedin-Sâncrai“, explică Martin Bikfalvi, preşedintele ANAT Nord Vest (agenţia Calibra Cluj-Napoca).

În ceea ce priveşte nordul Transilvaniei, cele  mai solicitate zone sunt Maramureşul, Sâncrai, Arieşeni, Felix, zona Bistrişa-Tihuţa, potrivit unor date ale Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Anul acesta, prin agenţiile de turism membre ANAT au vizitat Nord-Vestul ţării în jur de 2.600 – 2.800 de persoane, turişti români şi străini, cu ceva mai mult faţă de anul trecut când se înregistraseră în jur de 2.200 – 2.500 de vizitatori.

„În general turiştii străini sunt puţini ca număr în perioada sărbătorilor de iarnă. Cei care aleg să vină în Transilvania, de regulă caută tradiţii. Se explică, astfel, de ce locurile în care găsim cei mai mulţi străini în sejur, în această perioadă, sunt Maramureşul şi Sibiul“, explică Ioana Hârlav, de la agenţia Paralela 45 Cluj.  Faptul că străinii sunt atraşi mai mult de locurile în care tradiţiile sunt mai puternice este susţinut şi de Lucia Morariu (Eximtur) care a numit printre cele mai căutate atracţii turistice tot Sibiul şi Maramureşul.

Cei mai mulţi străini care vizitează Transilvania în această perioadă sunt din Ungaria, Italia, Germania şi Franţa, în această ordine.

image

Austria rămâne o destinaţia de top

În ceea ce îi priveşte pe ardeleni, cei mai mulţi, au preferat să îşi sărbătorească trecerea în noul an în ţară. Cei care au ales să îşi petreacă concediul de iarnă în străinătate s-au îndreptat spre Austria, Ungaria sau Bulgaria sau ca locaţii mai calde spre Egipt şi Israel.

„Plecările în străinătate vizează în principal Austria, unde se merge la schi. Ca destinaţie caldă cei mai mulţi aleg Egiptul“, adaugă Lucia Morariu, preşedintele Eximtur.

Valea Prahovei, scumpă dar căutată

Spre exemplu, la o pensiune din Maramureş (Botiza) se plăteşte 650 de lei/persoană pentru 4 nopţi de cazare în demipensiune, plus cina de Revelion. La o pensiune din Praid se plăteşte 790 lei de persoană pentru 3 nopţi de cazare cu mic dejun şi cina de Revelion incluse.

Spre comparaţie, dacă în Valea Prahovei unele pachete de Revelion, la hotel de patru stele, cu trei nopţi de cazare şi cină festivă costă chiar şi 500 de euro de persoană, Austria oferă variante greu de concurat: preţuri de la 250 de euro, cu mic dejun inclus, pentru un sejur de şapte zile. În ceea ce priveşte Nord-Vestul României, ofertele de Revelion medii se situează în general între 600 şi 800 de lei.

Preţurile mari care se practică la noi pot fi explicate de reprezentanţii agenţiilor de turism prin numărul redus de spaţii de cazare şi cererea foarte mare. „În ceea ce priveşte Valea Prahovei, aceasta se află la o distanţă relativ mică de Bucureşti şi este o destinaţie preferată pentru sejururile scurte. Se ajunge uşor şi sunt puţine locuri de cazare“, explică Morariu. „Preţurile ar scădea dacă nu ar fi cerere. Din câte se vede, probabil că tarifele sunt aşa de mari pentru că se ocupă, asta ar fi o explicaţie“, spune, pe de altă parte, Ioana Hârlav.

În ceea ce priveşte faptul că preţurile din românia sunt mai mari decât cele din ţări precum Bulgaria sau Austria, preşedintele ANAT NV consideră că „în mod general, această afirmaţie este adevărată, dar nu avem posibilitatea să comparăm două hoteluri sau pensiuni deoarece condiţiile geografice şi serviciile oferite nu sunt similare. Dacă e să comparăm, de exemplu, ofertele de pe Valea Prahovei cu ofertele din Austria sau Bulgaria atunci în România este mai scump“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite