Ardelenii au puţine şanse de angajare
0
Un studiu al firmei de resurse umane Manpower arată că judeţene din regiunea nord-vest se vor face cele mai puţine angajări în următoarele trei luni. Cu toate acestea, situaţia nu este valabilă pentru judeţul Cluj, care conduce în topul judeţelor care oferă cele mai multe locuri de muncă, în martie.
Compania de resurse umane Manpower a realizat un studiu cu privire la perspectivele angajării forţei de muncă, în cel de-al doilea trimestru al anului 2010. Vestea bună este că angajatorii din sistemul privat doresc să păstreze numărul de locuri de muncă. Veste proastă este că aceeaşi patroni nu anticipează crearea de noi locuri de muncă. Studiul arată că Regiunea de Nord-Vest are previziuni slabe de angajare în cel de-al doilea trimestru al lui 2010: -17%. Cifra a fost obţinută făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere.
Pe regiuni, în topul negativ se află cea de Nord-Vest, cu -17% şi cea de Sud-Vest, cu o previziune de -16%. Perspective de angajare slabe sunt anticipate şi pentru cei care îşi caută un loc de muncă în regiunea vest, previziunea fiind de -12%. Studiul mai arată că cele mai multe angajări vor avea loc în domeniul comerţului, în timp ce la polul opus, construcţii şi transport, depozitare şi comunicaţii, se vor face cele mai puţine angajîri, previziunile fiind de -21%. „În regiunea noastră, cele mai afectate domenii de lipsa locurilor de muncă vor fi construcţiile şi transporturile. Trag în jos foarte mult această statistică şi anunţatele concedieri de la Bechtel şi CFR”, a declarat pentru ADS Liliana Graure, directorul sucursalei Manpower Cluj.
Şomerii bugetari, greu de reangajat
„Sunt rezervat în afirmaţii, pentru ce se va întâmpla din aprilie. În ceea ce-i priveşte pe bugetari va fi cel mai rău. Zona privată nu va reuşi să absoarbă această forţă de muncă ce va fi disponibilizată. Mă îngrijoarează şi semnele din industria financiară, unde sunt anunţate aproximativ 2.000 de disponibilizări pe ţară, luna asta”, a declarat Eusebiu Burcaş, director exectuv al societăţii de resurse umane din Cluj „De Klasen“. Cât despre bugetari, expertul în resurse umane se declară cel mai pesimist. „Ei sunt cel mai greu de reîncadrat în muncă, pentru că nu sunt pregătiţi şi nici nu sunt dispuşi să se adapteze la noile condiţii de muncă şi de piaţă”, a declarat Eusebiu Burcaş.
Fruntaşi în stratistici negative
Chiar dacă Regiunea de Nord-Vest figurează cu cele mai slabe previziuni, firmele de resurse umane susţin că, cel puţin în Cluj, lucrurile nu stau chiar aşa de rău. „Pe primul trimestru al acestui an am înregistrat o revigorare a ofertei angajatorilor, care a început încă din decembrie 2009. Este puţin probabil că oferta va scădea drastic în aprilie”, este de părere Monica Ion, de la societatea Psihoselect. În plus de asta, firmele din Cluj au anunţat, la începutul lunii martie, Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, oferte de 900 de locuri de muncă, situându-se pe primul loc în ţară la numărul de joburi disponibile.
Cum s-a realizat studiul
Studiului Manpower a fost realizat prin intervievarea a 750 de angajatori din toată ţara. Aceştia au fost întrebaţi dacă se aşteaptă să creeze noi locuri de muncă în trimestrul II, aprilie, mai, iunie. Mai mult de şase din 10 angajatori români nu anticipează nicio schimbare privind forţa de muncă din România, în următorul trimestru. La nivel naţional 64 la sută dintre angajatori au semnalat că vor menţine constant numărul actual de angajaţi, cu 6 procente mai mult faţă de trimestrul anterior.