Cluj: Munţii Apuseni, legaţi de civilizaţie cu un drum de 10 milioane de euro (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de reabilitare a drumului Răchiţele - Prislop - Ic Ponor au fost inaugurate ieri. El va reprezenta singura cale de acces a locuitorilor din zonă spre civilizaţie şi va lega, în cele din urmă, trei judeţe: Bihor, Cluj şi Alba.

Drumul, cu o lungime de peste 20 de kilometri, va lega satul Răchiţele din judeţul Cluj cu graniţa judeţului Bihor, respectiv localitatea clujeană Ic Ponor. Oamenii care vor beneficia de realizarea proiectului, peste două mii de locuitori ai zonelor prin care trece drumul, aşteaptă cu sufletul la gură momentul în care vor păşi pe viitoarea şosea.

Ei se tem însă şi de impactul negativ prin care noul drum va putea influenţa natura. Construcţia acestuia e cu două tăişuri, consideră oamenii, deoarece drumul trece prin Parcul Natural Apuseni. „Avantajul va fi dat de faptul că se va dezvolta economic zona, care se pretează oricărei categorii de turişti. În schimb, există riscul ca natura să fie afectată, de asemenea şi speciile de animale de aici, care vor fi afectate indirect”, ne-a spus Florin Mihuţ, şeful Serviciului Salvamont Mărgău. Autorităţile vor stabili dacă pe acest drum vor circula şi camioanele ce transportă lemne, însă abia la finalizarea lucrărilor şi anume în luna august a anului 2011.

Vezi o galerie foto de pe drumul Răchiţele - Ic Ponor

Pensiunea care aşteaptă drumul înaintea turiştilor
Un localnic din Ic Ponor, localitatea în care se vor turna ultimii metri de asfalt, şi-a deschis în urmă cu doi ani o pensiune, pe care a botezat-o după numele fiului său, Alex. Brădişor Mocanu a accesat fonduri europene şi a ridicat un mini-hotel de zece camere la câţiva paşi de răul Someşul Cald. Turiştii umplu pensiunea doar vara, deoarece iarna nu se poate ajunge în zonă din cauza drumului, deşi zona muntoasă, înverzită de pădurile de conifere, ar oferi oricui o vacanţă de neuitat. În perioada caldă, în această parte a Apusenilor ajung peste 25.000 de turişti, potrivit statisticilor Consiliului Judeţean Cluj.
„Am ridicat pensiunea deoarece aveam teren în zonă. Acum nu s-ar mai putea face asta, deoarece e parc natural şi terenurile nu mai pot fi trecute în intravilan. Drumul o să ne ajute foarte mult. Multe persoane nu vin în zonă din cauza drumului”, ne-a spus proprietarul pensiunii. Toţi cei 20 de kilometri ai căii sunt construiţi în prezent din pământ şi pe alocuri pietre, iar denivelările nu permit unui autoturism să se deplaseze cu o viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră.
„Nu avem nici curent, ce vedeţi aprins pe aici merge pe generator. Am unul pe benzină şi unul pe motorină. Noroc cu distribuitorii care vin până aici, ne aduc pâine şi alimente o dată la câteva zile”, a mai povestit Mocanu.

Se va dezvolta şi turismul
Zona Apusenilor, în special cea prin care trece drumul, adună la un loc o sumedenie de atracţii turistice, de la cascada Vălul Miresei, aflată în apropiere de localitatea Răchiţele, cât şi peştera Scărişoara, ce adăposteşte cel mai mare gheţar din Europa. La limita judeţului, în Ic Ponor, se află un sat de vacanţă, iar pe râul Someşul Cald ce traversează munţii se organizează numeroase concursuri de pescuit.

Cel mai mare proiect pe bani europeni
Reabilitarea drumului face parte din cel mai scump proiect de reabilitare a infrastructurii cu finanţare europeană din Cluj. Valoarea totală a contractului se ridică la 34,4 milioane de lei. La această sumă se adaugă 6,5 milioane de lei, taxa pe valoare adăugată.

Principalele beneficii ale proiectului

  • conectarea zonei turistice Răchiţele - Prislop – Ic Ponor la circuitul turistic naţional
  • creşterea netă a fluxului turistic cu 20% anual în primii 2 ani de la implementarea investiţiei şi cu 10% anual în anii 3-5 după implementara investiţiei
  • crearea unui cadru favorabil atragerii investiţiilor locale şi străine
  • îmbunătăţirea traficului rutier, prin evitarea blocajelor rutiere şi prin diminuarea timpului de acces la zonele de interes turistic
  • mărirea vitezei de deplasare pe sectorul de drum respectiv cu consecinţa reducerii noxelor emise de autovehicole
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite