Peste 500 de maghiari au participat la procesiunea care a deschis manifestările de 15 martie de la Cluj (FOTO ŞI VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participanţii, o parte îmbrăcaţi în costume populare, toţi cu cocarde roşu-alb-verzi în piept, au pornit de pe strada Avram Iancu într-o procesiune prin centrul oraşului, au mers apoi, încolonaţi, pe bulevarul 21 decembrie, apoi au intrat în biserica Sfântul Mihail.

Ei vor participa la o liturghie ecumenică, apoi vor porni din nou, în procesiune, pe strada Universităţii, spre clădirea fostului hotel Biassini, locul în care a stat poetul revoluţionar Sándor Petőfi. 15 martie este Ziua Maghiarilor de pretutindeni.

VEZI FOTOGALERIE AICI

La 15 martie 1848, tineretul maghiar radical în frunte cu Sándor Petőfi, a ieşit pe străzile Pestei, a ocupat o tipografie, şi a scos un manifest, care sintetiza revendicările opoziţiei politice. Manifestul cu titlul „Dorinţele naţiunii maghiare” cerea printre altele, libertatea presei, guvern propriu, convocarea anuală a dietei naţionale, egalitatea în faţa legii, armată naţională,  desfiinţarea iobăgiei şi alipirea Transilvaniei la Ungaria. Viena nu a luat în seamă aceste revendicări, astfel că maghiarii au luptat cu arma în mână pentru ele.

CITEŞTE ŞI

Ziua Maghiarilor, sărbătorită în curtea unor români

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite