Aproape o mie de primitori şi donatori de rinichi s-au reunit la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi pacienţi care au suferit operaţii de transplant au mulţumit, aseară, donatorilor de organe în cadrul Zilei Recunoştinţei în Transplant, eveniment organizat, în premieră, de Institutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) Cluj-Napoca şi Societatea Română de Boli Genito-Urinare.

Iniţiatorul manifestării, prof. dr. Mihai Lucan, şeful IUTR, a declarat pe scena Teatrului Naţional, în prezenţa a peste o mie de persoane, că a dorit astfel să mulţumească "celor care au făcut posibilă redarea vieţii pacienţilor ce aşteptau un transplant renal".

"În ultimii doi ani, transplantul din Transilvania, în special, şi din România a ajuns la un nivel echivalent cu cel din ţările europene. De cele mai multe ori, donatorul, cel fără de care transplantul nu poate avea loc, este uitat, mai ales dacă este unul în moarte cerebrală. Ziua Recunoştinţei în Transplant este un eveniment dedicat lor, donatorilor de organe", a spus Lucan.

Pe scenă au urcat, printre alţii, cântăreţul Victor Socaciu, atletul Gheorghe Guşet şi arhitectul Călin Irimescu, toţi pacienţi care au suferit transplanturi de rinichi în ultimii ani. Aceştia au mulţumit donatorilor şi au spus că, graţie rinichilor primiţi, şi-au putut continua activitatea.

"Am renăscut anul trecut după operaţia de transplant, după ce am primit un rinichi din partea unei fetiţe de 12 ani, care a fost în moarte cerebrală. Vreau să îi mulţumesc acelui înger care nu mai este printre noi şi părinţilor care au fost de acord cu donarea de organe", a spus Victor Socaciu.
Prezent la manifestare, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a dat asigurări, în discursul său, că nici în acest an, deşi este unul de criză, nici în anii următori, "fondurile pentru operaţiile de transplant nu vor scădea în România".

La IUTR Cluj-Napoca au fost făcute 1.251 de operaţii de transplant, de rinichi sau pancreas, începând cu anul 1992. La manifestare, au mai participat, pe lângă ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, Mihai Voiculescu, coordonatorul naţional al Programului de Transplant din România, Victor Zota, prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, episcopul vicar Vasile Someşanul şi viceprimarul Laszlo Attila.

Mihai Lucan a primit din partea prefectului Florin Stamatian o plachetă a Prefecturii Cluj "pentru contribuţia adusă la dezvoltarea medicinei româneşti".
Înaintea începerii evenimentului, şeful IUTR a plantat un copac, în parcul din spatele Teatrului Naţional Cluj-Napoca, omagiu adus donatorilor de organe din România.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite