Apartamentele noi, mai scumpe cu 5 procente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de martie 2009, preţul pentru apartamentele în imobilele nou construite este mai mare cu 5,1%, potrivit imobiliare.ro. Analiştii imobiliari pun fenomenul pe seama programului „Prima Casă”, în timp ce nevoia de lichidităţi scade preţul la apartamentele vechi.

Potrivit imobiliare.ro, unul dintre cele mai accesate siteuri de specialitate din ţară, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca sunt mult mai dinamice faţă de alte localităţi.

Faţă de martie 2009, preţurile pentru apartamentele noi au crescut cu 5,1%. Oscilaţii mari s-au înregistrat şi în primele luni ale acestui an. Preţul apartamentelor noi a crescut de la lună la lună. Astfel, preţul pe metru pătrat a fost în martie 2010 cu 4,3% mai mare decât în luna ianuarie a aceluiaşi an. Dacă în ianuarie 2010, preţul mediu cerut pentru apartamentele în imobile nou construite era de 887 de euro pe metru pătrat, în februarie a ajuns la 892 de euro pe metru pătrat, iar în martie, la 1.011 euro pe metru pătrat.

„Toate acestea indică faptul că segmentul rezidenţial din Cluj-Napoca nu şi-a regăsit încă stabilitatea”, se arată pe imobiliare.ro.

Preţuri „umflate” în anunţuri

Uşoara creştere a preţurilor pentru apartamentele noi este provocată, momentan de Pilonul al II-lea al Programului „Prima Casă”, în viziunea analistului imobiliar Doru Lupeanu, consultant la Fix Up Management.
Pe de altă parte, analiştii imobiliari sunt de părere că statisticile bazate pe preţurile publicate în anunţuri, aşa cum este cea făcută de imobiliare.ro, nu indică neapărat realitatea de pe piaţă. „Indicele este dat de anunţurile pe care le dau agenţiile imobiliare, nu indică realitatea de pe piaţă. Piaţa este una foarte zvonistică”, conchide Lupeanu.

Nevoia de lichidităţi scade preţul la apartamentele vechi

În tot acest timp, preţul la apartamentele vechi este într-o uşoară scădere. Acesta a scăzut cu 0,9% în ultima lună, de la 1.057 de euro pe metru pătrat la 1.047 de euro pe metru pătrat.
Experţii imobiliari pun această scădere pe seama nevoii de lichidităţi a proprietarilor, care sunt dispuşi să lase din preţ, pentru a se vedea cu banii în mână. Acest lucru duce inclusiv la negocieri intense între proprietari şi cumpărători.

Studiul imobiliare.ro a avut la bază dinamica preţurilor apartamentelor scoase la vânzare pe acest site, care este conform celor care au realizat statistica, cel mai important portal de imobiliare din România. Acesta are, conform aceleiaşi surse, cea mai mare bază de date cu informaţii imobiliare, 16.000 de utilizatori unici intrând zilnit pe site.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite