Aparatură de ultimă generaţie pentru copiii născuţi prematur la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatele reduc complicaţiile determinate de prematuritate
Aparatele reduc complicaţiile determinate de prematuritate

Două sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) au fost donate  Clinicilor de Obstetrică şi Ginecologie I şi II din Cluj-Napoca de către compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”.

Aceste echipamente, care nu existau înainte de campanie în nici o maternitate din România, reduc complicaţiile determinate de prematuritate şi pot creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.

În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere.

Ventilaţia cu frecvenţă înaltă foloseşte frecvenţe respiratorii care depăşesc frecvenţa respiratorie normală şi se adresează în special prematurilor născuţi înainte de 32 de săptămâni. În 2009, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni (1% din totalul nou-născuţilor vii).

Campania “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” se derulează în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2010 şi are ca obiective echiparea a 11 maternităţi cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie, precum şi educarea publicului în privinţa prematurităţii. Cele 11 maternităţi incluse în program tratează un număr mare de copii prematuri şi acoperă întregul teritoriu al României: Bucureşti (Cantacuzino, Giuleşti, Municipal, Polizu), Cluj (Clinicile de Obstetrică şi Ginecologie 1 şi 2), Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş. Site-ul www.sansalaviata.ro oferă informaţii despre naşterile premature şi posibilităţile de prevenire a acestora, despre complicaţiile pe care le pot dezvolta copiii născuţi prematur, precum şi sfaturi pentru îngrijirea acestor copii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite