CLUJ | Aparatul bugetar al judeţului nu se subţiază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au redus organigramele din instituţiile subordonate, dar niciun om nu este concediat. O direcţie şi un serviciu aflate în subordinea Consiliului Judeţeam au fost transformate în SRL-uri pentru a nu se mai plăti salarii din bani publici.

Consilierii judeţeni au aprobat în această dimineaţă organigramele a 15 structuri aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean. La Cluj, însă, nu au fost daţi afară funcţionari din aparatul judeţean pentru că în instituţiile cu pricina lucrează mult mai puţini angajaţi decât numărul maxim permis prin lege.

„Nu a fost nevoie să facem concedieri pentru că numărul de angajaţi este mult sub cel maxim pe care ni-l permite legea“, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Victor Popa.

Normele legale prevăd, în cazul Clujului, un număr maxim de 639 de posturi pentru o populaţie de 692.339 de locuitori, câţi erau înregistraţi în evidenţe până în ultima zi a lui 2009. Cu toate acestea, „sub“ Consiliul Judeţean vor lucra, potrivit noilor organigrame, 469 de angajaţi.

Ce se câştigă astfel? Chiar dacă pe posturile respective nu era nimeni angajat, bani din buget erau rezervaţi pentru aceste posturi, fiind practic „blocaţi“, după cum a explicat Victor Popa. Cele mai multe posturi reduse sunt din organigrama Consiliului Judeţean, respectiv 41 de locuri. Totodată, au mai fost reduse patru posturi de la Camera Agricolă.

Devin societăţi comerciale

Administraţia judeţeană a scăpat şi de povara altor 419 salarii, după ce două instituţii, Direcţia Judeţeană de Pază şi Ordine Publică şi Serviciul Public de Protecţie a Plantelor, s-a hotărât să devină societăţi comerciale, iar banii de salarii, printre altele, şi-i vor procura din activităţi proprii. Serviciul de pază se va numi  SC „Pază şi protecţie Cluj” SRL şi va avea sediul pe strada Rene Descartes, nr. 44.

Cele mai multe dintre organigramelor instituţiilor aflate sub conducerea Consiliului Judeţean nu au suferit modificări majore. 

Consiliul Judeţean este autoritatea care aprobă organigrama şi statul de funcţii pentru instituţiile şi serviciile publice, societăţile comerciale precum şi regiile autonome de interes judeţean. Anul acesta, Guvernul a emis o ordonanţă de Urgenţă (63/2010) prin care s-a stipulat numărul maxim de posturi permise în structurile bugetare locale.

Sub influenţa acestei ordonanţe nu intră domeniile „învăţământ“ şi „asigurări şi asistenţă socială“, finanţate din bugetele locale, precum şi din capitolul bugetar „sănătate“, indiferent de sursa de finanţare.

Număr de posturi reduse


Consiliul Judeţean:    41
Serviciul Public de Protecţie a Plantelor:   23 (devine SRL)
Camera Agricolă a Judeţului Cluj:        4
Direcţia Judeţeană de Pază şi Ordine Publică: 396 (devine SRL)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite