Apahidenii au ameninţat că blochează drumul pentru banii neplătiţi din exproprieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi locuitori ai comunei clujene Apahida s-au adunat, în această dimineaţă, pe centura de ocolire a Clujului pe relaţia Apahida - Vâlcele, ameninţând că vor bloca drumul, care a fost deschis traficului sâmbătă, din cauză că nu şi-au primit banii pentru terenurile expropriate, pe care trebuiau să-i primească până în 15 noiembrie.

"Eu trebuie să încasez aproape 700.000 de lei pentru un teren de 5.256 de metri pătraţi de pe aliniamentul centurii Apahida - Vâlcele. În această sumă este inclusă şi despăgubirea pentru o livadă. Banii trebuia să îi primesc până în 15 noiembrie şi nimeni nu ne spune nimic, dacă şi când îi mai primim", a afirmat Sorin Antal, unul dintre proprietarii de terenuri din Apahida.Acesta a afirmat că plăteşte încă impozit pe terenul în cauză, deşi pe parcela lui s-a construit centura.

"Până nu primesc banii, eu sunt proprietar. Terenul este proprietate privată şi nu sunt de acord să se circule pe centură până ce nu primesc toată suma. Eu plătesc impozit pentru centură?", a mai spus Antal.
Potrivit acestuia, sătenii din Apahida care trebuie să îşi primească banii ameninţă cu proteste şi cu blocarea circulaţiei pe centură dacă nu primesc sumele respective.

"Nu ne convine situaţia şi vom protesta. Vom merge în audienţă la prefect şi la preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. În cel mai rău caz, o să blocăm circulaţia pe centura de ocolire şi o să angajăm un avocat ca să ne recuperăm banii", a afirmat Sorin Antal, fără a preciza când ar urma să fie blocat drumul.

Un alt proprietar, Grigoraş Olaru, a declarat, la rândul său, că Direcţia de Regională de Drumuri şi Poduri Cluj nu face o favoare locuitorilor comunei dacă le acordă sumele, pentru că este vorba despre plata unei exproprieri.
"Sunt banii noştri pentru exproprierea terenurilor, nu ne face o favoare Direcţia de Drumuri dacă ni-i dă. Este dreptul nostru. Lucrările au început pe terenurile noastre de trei ani şi nu am văzut niciun ban", a precizat Olaru, care trebuie să încaseze peste 68.000 de lei.
Localnicii au stat aproximativ o oră pe centura de ocolire, după care au plecat spre case.
În Apahida, sunt peste o sută de proprietari care au terenuri expropriate din cauza centurii de ocolire a municipiului Cluj-Napoca.
Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Ion Pantelimon, a afirmat, sâmbătă, că s-a început, încă de miercuri, efectuarea de plăţi către proprietarii de terenuri expropriate şi că acţiunea ar putea fi finalizată chiar săptămâna viitoare.
"Suntem în derulare cu plăţile, avem alocare de fonduri. Am obţinut chiar o suplimentare de fonduri, astfel încât să acoperim circa 95 la sută din persoanele expropriate, care să fie plătite în cursul săptămânii viitoare. Nu este un termen limită legal pentru efectuarea plăţilor", a precizat directorul DRDP Cluj.


Primul tronson al centurii de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, în lungime de 5,7 kilometri, a fost deschis, sâmbătă dimineaţa, circulaţiei rutiere, deşi inaugurarea oficială va avea loc în iunie 2010, la finalizarea întregii lucrări. Costul primului tronson, care ocoleşte practic comuna Apahida până la intrarea în Cluj-Napoca, se ridică la peste 13,5 milioane de euro.
"A fost opţiunea constructorului, de deschidere a traficului. Eu am verificat tronsonul, e gata, sunt făcute terasamentele, nu lipsesc poduri şi podeţe, măsurile de siguranţa circulaţiei sunt cele corespunzătoare. Cetăţenii din Apahida vor scăpa de traficul greu. Vom face inaugurarea oficială când va fi gata întreaga centură, în iunie 2010", a spus Pantelimon.
Potrivit acestuia, în cursul săptămânii viitoare se va finaliza şi tronsonul al doilea, de 8,7 kilometri.
Centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relaţia Apahida-Vâlcele va avea o lungime de 23,5 kilometri, costul ridicându-se la peste 81,7 de milioane de euro.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite