Anul VIP-urilor şi premierelor în justiţia clujeană
0
George Becali, Florin Piersic, Arpad Paszkany, Gregorian Bivolaru, Florin Chilian şi Marian Oprişan sunt câţiva dintre cei care au fost implicaţi în dosare judecate la Cluj
La capitolul premiere, judecătorii s-au remarcat prin anularea autorizaţiei de construire pentru un întreg cartier. Ei au judecat în timp record, la un singur termen, procesul clujeanului care şi-a ţinut mama moartă în casă trei ani.
Cartierul Bonjour Residence este ridicat de firmele Elite şi Mao, în zona Bună Ziua, în apropierea casei profesorului Popa Irimie. Acesta a atacat în instanţă autorizaţia de construcţie eliberată de primărie, susţinând că se încalcă Planul Urbanistic Zonal, întrucât sunt prevăzute blocuri de opt niveluri, într-o zonă în care sunt permise doar trei niveluri. Curtea de Apel din Cluj a anulat, în premieră, autorizaţia de construcţie a cartierului.
Un alt caz în care Primăria a primit avertisment de la justiţie a fost gardul demolat pentru construcţia parkingului suprateran. Vecinii au obţinut o sentinţă definitivă, prin care primăria va fi obligată să pună gardul la loc.
VIP-uri la bară
Mai multe dosare în care sunt implicate VIP-uri au trecut anul acesta pe la instanţele clujene. În primul rând, este vorba despre dosarul de dare de mită „Valiza“, în care este implicat Gigi Becali. Odată cu alegerea lui în Parlamentul Europei procesul a fost strămutat la Bucureşti.
Actorul Florin Piersic s-a judecat şi anul acesta cu vecinii pentru împărţirea pivniţei, dar a şi desfiinţat, firma SC Florin Piersic SRL.
Şi dosarul celebrului guru Gregorian Bivolaru a ajuns la Cluj, în 2009, în procesul de trafic de persoane, litigiul fiind încă pe rol. Şi dosarul de corupţie al baronului de Vrancea, Marian Oprişan, a fost trimis la Focşani, pe motiv de lipsă de competenţă teritorială.
Şi artistul Florin Chilian a trecut pe la Cluj, în 2009, în procesul intentat de Poliţia Rutieră pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Procesul este încă pe rol.
Fostul primar Gheorghe Funar a pierdut, anul acesta, procesul în care a solicitat pensie specială de parlamentar.
Paszkany, nelipsit de la stadion şi la tribunal
Omul de afaceri Arpad Paszkany a devenit, anul acesta, o prezenţă frecventă în sălile de Tribunal, el având pe rol peste 10 procese.
Paszkany a pierdut procesele pentru recuperarea taxelor auto de mediu, pentru Ferrariul personal şi cele 15 maşini înmatriculate pentru fotbalişti.
Patronul CFR a câştigat, însă, procesul cu antreprenorul Cartierului Tineretului, căruia i-a executat garanţia, de 250.000 de euro, pentru întârzierea demarării lucrărilor. Omul de afaceri se mai judecă şi cu patronul Iulius Mall, Iulian Dascălu, care îl acuză de şantaj, procesul fiind pe rol.
Vicepreşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Abrudan Patriţiu, care a petrecut cu colegii, în vara lui 2008, la Hotelul Rimini, care aparţine lui Paszkany, a aflat în instanţă ce înseamnă taxa de dop. Astfel, conducerea Rimini i-a cerut lui Abrudan 2.000 de lei pentru că a introdus băutură în hotel, la o petrecere cu foştii colegi de şcoală.
Cel mai scurt proces
Judecătorii clujeni nu au reuşit să închidă anul acesta procese istorice care durează de peste zece ani cum ar fi Flora, Alcom, GPL Concordia, Roland Garros şi Polus. Pe de altă parte, în 2009, la Judecătoria Cluj s-a înregistrat şi cel mai scurt proces, care a fost rezolvat într-o singură şedinţă de judecată. Clujeanul Radu Tişe a primit o condamnare la închisoarea cu suspendare, de doi ani şi jumătate, pentru că şi-a ţinut mama moartă în casă pentru a-i încasa timp de trei ani pensia.
Legea e mai dreaptă pentru unii
Judecătorii ardeleni au dat, în 2009, sentinţe radical diferite, în cazuri asemănătoare. Astfel, şoferul Laurenţiu Apostol, care a ucis în 2006 trei tineri cu maşina, a primit patru ani de închisoare cu suspendare. În schimb, Sorin Moldovan, şoferul care a ucis fiii deputatului Soporan a primit trei ani de închisoare cu executare.
Premiere
- Primul proces din ţară pentru conflict de interese care a fost finalizat cu achitarea directorului Nicolae Suciu, din Primăria Turda. Acesta a închiriat un imobil din patrimoniul public firmei fiului său Dan Suciu.
- Cea mai mare pedeapsă dată în ultimii 10 ani de instanţele clujene a fost conamnarea la închisoare pentru 25 de ani, a turcului Ylmaz Atila, pentru uciderea cu cruzime a doi tineri de lângă Câmpia Turzii.
- Judecătorii clujeni au aşteptat de peste un an de zile să-l judece pe inculpatul Csibi Istvan pentru tentativă de omor. Acesta nu a fost transferat de la Penitenciarul Jilava.