Antichităţile se vând la mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un târg de antichităţi la care participă zeci de colecţionari din întreaga ţară poate fi vizitat în acest sfârşit de săptămână. Amintirile second-hand se vând, cu preţuri uşor îmblânzite de criză, la târgul din mall, flancat de Pizza Hut, Starbucks şi Wasabi Sushi.

„Antichităţile“ înconjoară fântâna arteziană şi se opresc brusc în faţa scărilor rulante. Stau aşezate meticulos, sau puse la grămadă, în cutii, la cele 50 de standuri pe care le au la dispoziţie. Unele au preţuri piperate, altele se dau pe o nimica toată. Şi asta până mâine seară, la ora 22.

Târgul de antichităţi din holul mallului din Gheorgheni pune împreună câteva zeci de  colecţionari de obiecte vechi veniţi din întreaga ţară dar şi din ţări vecine. Un amestec de istorie artă şi comercial, dar şi puţin kitsch, suficient cât să facă totul digerabil pentru omul obişnuit.

Evenimentul e organizat de o familie de colecţionari clujeni, familia Versanszky. „Din păcate se vând mai prost decât înainte, dar mă bucur mult când văd că lumea vine şi pune întrebări. Pentru că fiecare obiect de la târg are povestea lui. Eu, de exemplu, am o oglindă foarte veche, de peste o sută de ani. Tare mi-ar plăcea să văd ce a văzut acea oglindă. Să ştiu povestea ei. Aşa, însă, doar mi-o închipui. De prea puţine ori poveştile trec pragul colecţionarului”, spune Erno Versanszky, unul dintre organizatori, un fost tehnician în construcţii de căi ferate, iubitor de artă şi, de 20 de ani încoace, colecţionar.

Erno conduce, împreună cu fiul şi ginerele său, cel mai vechi magazin de antichităţi din Cluj-Napoca. „Magazinul nostru, Galeria Ernest, este a 50-a firmă deschisă după Revoluţie”, spune el cu mândrie. Spune că au mai fost câteva astfel de magazine prin Cluj, dar s-au stins împreună cu proprietarii.

În holul de la Iulius Mall pot fi cumparate, sau doar admirate, cam orice obiecte pot fi închipuite în casele oamenilor mai avuti din ultimele sute de ani. Pe ici pe colo, printre antichităţi mai vezi câte o tânără îmbrăcată kitchios, dar şi câte o bătrânică ce zâmbeşte în timp ce pipaie o broşă din cositor care îi aminteste de copilărie. Sute de curioşi. Zeci de sfătoşi. Şi doar câţiva interesati sa cumpere.

CASETĂ

CITEŞTE ŞI: Patefoane și mobilier vechi la Târgul de Antichități  


La târgul de antichităţi din Iulius Mall se pot achiziţiona în acest sfârşit de săptămână tablouri la preţuri cuprinse între 50 şi 600 de lei, bancnote cu preţuri de 10 – 40 de lei, bijuterii din argint, pietre semipreţioase sau tinichea, ale căror preţuri variază între 5 şi 60 de lei. Trofeele din coarne de cerb carpatin costă 200 de lei. Pot fi găsite şi diverse statuete, din lemn, ceramică sau bronz, estimate la 500 – 1.000 de lei. Printre cele mai scumpe obiecte expuse se numără piesele de mobilier, unele fiind cotate de către colecţionari la peste 3.000 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite