„Anonimii“ din San Marino au luat potul la autostradă: expropriere de 1,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă nu era construită autostrada, în locul nodului rutier de la Gilău, ar fi funcţionat o fabrică de prelucrat lemnul. FOTO: Arhivă
Dacă nu era construită autostrada, în locul nodului rutier de la Gilău, ar fi funcţionat o fabrică de prelucrat lemnul. FOTO: Arhivă

Două societăţi înregistrate într-unul din paradisurile fiscale europene au primit cei mai mulţi bani în urma exproprierilor de la Autostrada Transilvania. Pentru aproximativ cinci hectare de teren situate în zona actualului nod rutier de la Gilău, statul a despăgubit o firmă din Baciu cu 1,3 milioane de euro.

Firma Stairs Prod Export SRL, al cărei sediu oficial se află în comuna Baciu, este proprietarul de teren despăgubit cu cei mai mulţi bani în urma exproprierilor operate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în vedere construcţiei tronsonului 2B, Gilău-Câmpia Turzii, al Autostrăzii Transilvania (A3).

Potrivit datelor oficiale prezentate de CNADNR, firma din Baciu a fost despăgubită cu 5.601.463,07 lei (în jur de 1,3 milioane de euro) pentru un teren cu suprafaţa de 51.654 mp situat în zona actualului nod rutier de la Gilău. În total, în tot judeţul Cluj, CNADNR a plătit 186.061.958,95 lei (aproximativ 43,5 milioane de euro), proprietarilor pe ale căror terenuri se află în prezent autostrada.

Firmă cu capital sanmarinez

Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), Stairs Prod Export SRL este o societate al cărei obiect de activitate este „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. În realitate, firma clujeană este unul dintre cei mai mari producători de trepte pentru scări interioare din ţară. Compania are drept acţionari două firme din San Marino: Societatea Anonima Eurofin Finanziaria Europea Investimenti cu 90% din acţiuni, respectiv Societatea Anonima Finanziaria Sammarinese – 10%.

Ambele firme îşi au sediul în Republica San Marino, micuţa enclavă în teritoriul Italiei cunoscută şi ca unul din paradisurile fiscale ale Europei din cauza puţinelor taxe. De altfel, pe lângă societatea din Baciu, acţionarii sanmarinezi mai deţin şi alte afaceri la Cluj, una dintre acestea fiind clădirea de birouri „Akros“, în construcţie, pe strada 21 decembrie, imobil asupra căruia erau discuţii că ar putea fi preluat şi transformat în hotel de lanţul „Hilton“.

Povestea terenului

Administratorul Stairs Prod Export SRL este Radu Danciu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj al Universităţii „Dimitrie Cantemir“. Acesta susţine că în cazul exproprierilor nu a fost vorba de speculă imobiliară, ci doar o întâmplare fericită.  „În 1998 am cumpărat terenul de la mai mulţi proprietari pentru a ridica o fabrică de exploatare a lemnului. În anul 2006 am primit înştiinţare de la CNADNR că vom fi expropriaţi, totodată fiindu-ne blocată posibilitatea de a vinde terenul. În mai 2007, un metru pătrat de teren a fost evoluat la aproximativ 30 euro, moneda europeană fiind cotată atunci la 3,2 lei“, arată Danciu.

Administratorul firmei mai spune că banii de pe expropriere au fost livraţi în contul firmei abia în luna februarie a anului trecut. „Să nu credeţi că i-am primit pe toţi. Am pierdut aproximativ 1,7 milioane de lei, pe impozitul pe profit şi TVA. La vremea când a fost evaluat terenul, în zonă metrul pătrat se vindea cu 80 de euro. Nu am avut cum să negociem cu ei. Pentru că s-a întârziat plata, am luat plasă. Am rămaşi restanţi la creditele luate din bancă“, a precizat Radu Danciu. Acesta a evitat să spună cu cât a fost achiziţionat terenul în 1998, dar a menţionat, că, una peste alta, afacerea a fost „profitabilă”.

Benzinărie privată

După exproprieri, Stairs Prod Export SRL a rămas să deţină 1.700 de mp de teren chiar lângă intrarea dinspre Cluj în nodul rutier de la Gilău. Oficialul companiei susţine că are în proiect construcţia unei benzinării pe acel spaţiu. „Momentan vom merge să-l îngrădim pentru a se şti că e proprietate privată“, a  încheiat Radu Danciu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite