Aniversare-protest la Opera Naţională din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Operei Române din Cluj au sărbătorit 90 de ani de la înfiinţare printr-un protest. Artiştii au ieşit în faţa instituţiei cu pancarte prin care au cerut demisia directorului general, Rareş Trifan, pe motiv de management defectuos.

Peste 50 de angajaţi ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au participat la aniversarea-protest, de pe scările instituţiei. Pe arii din celebra operă „Aida”, prima jucată la inaugurarea Operei Clujene, din 25 mai 1920, artiştii au cerut demisia directorului general. Intenţia acestora a fost să sărbătorească 90 de ani de la înfiinţarea primei opere din România prin punerea în scenă a spectacolului „Aida”, însă conducerea instituţiei nu a fost de acord cu acest lucru.

În cele din urmă, artiştii au transformat sărbătoarea într-o formă de protest faţă de conducerea Operei Naţionale. „Demisia a fost cerută din cauza managementului defectuos”, a declarat Dan Gâdea, liderul de sindicat de la Transilvania Art, cu ocazia protestului.

Mesaje ironice

Artiştii nu au uitat, în primul rând, de aniversarea de azi, şi au cântat „La mulţi ani!” Operei. „Din păcate, nimeni din conducere nu ne-a onorat cu prezenţa la această sărbătoare. Vina este, probabil, a colectivului Operei, pentru că nu a invitat nişte manelişti, ca la Balul Operei”, a declarat, ironic, unul dintre solişti. „Această instituţie cred că este săpată şi tratată cu indiferenţă din interior. Să dea Dumnezeu să lumineze mintea proştilor care conduc cultura românească”, s-a arătat indignat şi Florin David, un alt angajat al operei. 

Fără turnee în străinătate

Sindicaliştii s-au întrunit şi săptămâna trecută, pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de managementul defectuos al directorului Rareş Trifan. „Nu am făcut de cinci ani un turneu în străinătate, din care am putea şi noi câştiga un ban în plus“, spune  preşedintele Sindicatului „Transilvania Art“, Dan Gâdea.

Un alt aspect reclamat de angajaţii operei este legat de angajarea unor persoane fără organizarea de concursuri, dar şi folosirea serviciilor unor regizori externi pentru realizarea de spectacole. „La «Tosca» am colaborat cu Mihai Măniuţiu, pe care l-au plătit cu 15.000 de euro, iar încasările la acest spectacol au fost de 5% din cheltuilei“, spune Dan Gâdea, despre eficienţa acestui spectacol. „Ar trebui să lucreze cu angajaţii noştri, să ne protejăm, astfel, în condiţiile de criză“, mai spune preşedintele„Transilvania Art“.

Aceştia au transmis Ministerului Culturii un act oficial, prin care au cerut demisia directorului general Rareş Trifan. De asemenea, artiştii au cerut astăzi, cu ocazia întrunirii Consiliului de Administraţie, ca acesta să demisioneze.

Trifan respinge acuzaţiile

Directorul Operei ne-a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că respinge criticile exprimate de angajaţi în cursul dimineţii. Trifan susţine că activitatea sa managerială a fost evaluată în fiecare an şi că a primit calificativ foarte bun de fiecare dată. Legat de nesusţinerea unui spectacol cu Aida, prima piesă de operă interpretată la înfiinţarea instituţiei, directorul spune că acest lucru nu a fost posibil în această lună, fiind deja programate repetiţiile pentru altă premieră. Aida va fi însă programată pentru luna iunie.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite