Angajatorii pot primi 60% din salariul ucenicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj (AJOFM) va plăti firmelor care îşi instruiesc angajaţii în diverse meserii o parte din salariul ucenicilor.

Legea 279/2005 a uceniciei la locul de muncă a fost modificată, aşa încât, din această lună, firmele care pregătesc angajaţii la sediul companiei vor beneficia de plata unei părţi din salariului celui care este pregătit şi, de asemenea, nu vor mai fi obligate  să obţină atestatul de formatori de ucenici.

Legea prevede că cel care coordonează formarea profesională la locul de muncă să fie un angajat bun al companiei şi să aibă carte de muncă. Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni. Angajatorul are obligaţia de a organiza evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului şi de a suporta costurile evaluării acestuia.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul şi poate fi de 12 luni pentru calificarea nivel unu sau primară, 24 de luni pentru o calificare de tip mediu sau nivel doi sau de 36 de luni pentru calificarea complexă a ucenicului, adică o calificare de nivel 3. În relaţia cu ucenicul, angajatorul va încheia un contract de muncă de tip particular , pe durată determinată şi îl va plăti pe ucenic cu salariu întreg. Poate fi încadrată ca ucenic orice persoană fizică care are vârsta de 15  ani (în acest caz are nevoie de acordul părinţilor pentru a se angaja - n.r.) sau poate fi o persoană cu vârsta cuprinsă între 16 şi maximum 25 de ani. Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncă. Pentru a fi înscrişi ca ucenici, tinerii trebuie să prezinte: certificatul de naştere, actul de identitate şi actele de studii în original şi copii,  dar şi un certificat medical care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea muncii pentru care se organizează ucenicia.

Primeşte 60% din salariul minim pe economie

Angajatorul trebuie să înştiinţeze Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Cluj cu privire la încheierea de  contracte de ucenicie în termen de 30 de zile de la data încheierii acestora şi de asemenea trebuie să le înregistreze la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj în termen de 20 de zile. „Angajatorul care încheie contracte de ucenicie va primi lunar de la AJOFM  Cluj o sumă egală cu 60 % din salariul minim  pe economie (700 de lei brut - n.r.)", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. Dacă firmele întrerup contractul de ucenicie, înainte de termen, vor trebui să returneze sumele primite de la AJOFM. Don a precizat că fondurile instituţiei permit finanţarea a circa 200 de ucenici. O firmă nu poate aibă mai mult de trei ucenici pe o meserie.  

Adax, un „antrenor" bun pentru vulcanizatori


Una dintre firmele clujene interesante de aceste facilităţi este Adax. „M-am gândit foarte bine şi cred că ar trebui să profităm de această lege care ne ajută foarte mult, pentru că ne degrevează bugetul oarecum de nişte cheltuieli. Noi oricum îi învăţam pe băieţi să facă toată această muncă, dar nu aveam nici o facilitate pentru această instruire până acum", a precizat Andrei Macarie, directorul Adax Cluj. Acesta e dispus chiar să-l plătească mai bine pe cel care îi va instrui pe ucenici lună de lună timp de minim un an de zile.  „Aici tinerii pot învăţa să monteze şi să demonteze roţi, să echilibreze roţi, să cureţe sau să îndrepte o jantă, să facă o pană, să citească o anvelopă sau să umfle o roată", a precizat Macarie.  Acesta a mai spus că va demara o asemenea acţiune de pregătire a tinerilor în meseria de vulcanizator.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite