Angajaţii Operei din Cluj s-au săturat de director

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din Opera Română din Cluj îl acuză pe directorul Rareş Trifan de prost management . Solişti, instrumentişti, balerini sau maşinişti de al Opera Naţională Română din Cluj s-au întrunit, astăzi, în Sala Mare a Operei, pentru a se plânge de conducere.

„Nu am făcut de cinci ani un turneu în străinătate, din care am putea şi noi câştiga un ban în plus“, îşi spune prima nemulţumire preşedintele Sindicatului „Transilvania Art“, Dan Gâdea.

Un alt aspect reclamat de angajaţii operei este legat de angajarea unor persoane fără organizarea de concursuri, dar şi folosirea serviciilor unor regizori externi pentru realizarea de spectacole. „La «Tosca» am colaborat cu Mihai Măniuţiu, pe care l-au plătit cu 15.000 de euro, iar încasările la acest spectacol au fost de 5% din cheltuilei“, spune Dan Gâdea, despre eficienţa acestui spectacol. „Ar trebui să lucreze cu angajaţii noştri, să ne protejăm, astfel, în condiţiile de criză“, mai spune preşedintele„Transilvania Art“.

Sindicaliştii mai reclamă şi întreruperea parteneriatelor cu alte instituţii, în urma cărora şi Opera încasa anumite sume de bani. Angajaţii Operei spun că nu s-au mai făcut investiţii în instituţie de cel puţin cinci ani. „Lucrăm cu instrumente vechi, unele stricate, iar partiturile sunt distruse. Mi-am stricat ochii pe astfel de partituri“, mai spune liderul sindical. Angajaţii operei sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu au fost promovaţi pe posturi. „Avem colegi care aşteaptă o promovare de 23 de ani“, spune Alexandru Manzat, vicepresedinte sindicatului.

Memoriu fără răspuns

Angajaţii Operei, nemulţumiţi de managementul instituţiei au trimis, acum 6 luni, un memoriu autorităţilor locale şi centrale, în care se plângeau de condiţiile de muncă, dar şi de directorul Rareş Trifan. „O singură instituţie ne-a trimis un răspuns oficial, Guvernul, în care ne-au explicat că problema nu este de competenţa lor, ci a Ministerului Culturii“, declară Dan Gâdea.
La începutul acestui an, la Opera Română din Cluj, Corpul de Control al Primului ministru a făcut un control al celor semnalate. „Comisia de control nu a sesizat nicio neregulă“, susţine Dan Bădilă, purtătorul de cuvânt al Operei.
Contactat atât la sediu, cât şi la telefon, directorul Operei clujene, Rareş Trifan cel care este acuzat în mod direct de disfuncţionalităţi, nu a fost de găsit. Poziţia oficială a instituţiei a fost, totuşi, exprimată, de purtătorul de cuvânt, Dan Bădilă.

„Cu privire la lipsa turneelor în străinătate, vă pot spune că acestea nu s-au făcut pentru că angajaţii Operei au cerut onorarii prea mari. Cât despre colaborarea cu artişti din afara operei, criteriile pe baza cărora lucrăm cu ei sunt legate de valoarea acestora. La capitolul promovare pe diferite posturi, acestea s-au făcut doar prin concurs“, a precizat Dan Bădilă.
Salariile în Opera Naţională Română din Cluj sunt cuprinse între 540 de lei şi 2.800 de lei, iar numărul angajaţilor este de 280.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite