Angajaţii Operei din Cluj cer din nou demisia directorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul Operei Naţionale Române din Cluj cere din nou Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional demisia directorului instituţiei, Rareş Trifan, pentru "management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului".

UPDATE: Protestele de la Opera Naţională Cluj sunt doar o „manevră“ prin care liderul sindical Dan Gâdea urmăreşte să obţină un post de director, spune directorul general al instituţiei, Rareş Trifan, într-un comunicat trimis presei. „Preşedintele de sindicat Dan Gâdea foloseşte de fapt acţiunile sindicale pentru a face presiuni în vederea obţinerii unui post de director în cadrul Operei. (…)Dan Gâdea caută orice motiv pentru perturbarea activităţii, pentru atragerea atenţiei asupra propriei persoane şi pentru a crea subiecte de dispută care să-i justifice << activitatea sindicală >> “, se mai arată în comunicat. 
Directorul Operei spune că Dan Gâdea crează conflicte şi în interior echipei, „spre exemplu, cu puţin timp în urmă, a tergiversat returnarea unui instrument muzical (proprietatea instituţiei), în contextul în care un alt membru al orchestrei era nevoit ca cânte la un instrument proprietate personală, iar domnul Gâdea mai avea acasă înca două instrumente de acelaşi fel (tot proprietatea instituţiei)“.

Sindicatul Transilvania Art (STA) al Operei Naţionale Române Cluj (ONRC) anunţă, într-un comunicat de presă, că reia acţiunile sindicale prin care cere demisia directorului general al instituţiei, Rareş Trifan.

Conform sursei citate, în perioada octombrie 2010 - aprilie 2011, sindicatul s-a adresat în repetate rânduri instituţiilor abilitate, respectiv Prefecturii judeţului Cluj, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Guvernului României şi prim-ministrului Emil Boc, prin memorii în care s-au semnalat o serie de nereguli şi probleme cu care se confruntă angajaţii ONRC, din cauza "abuzului în funcţie şi a lipsei totale de comunicare" a directorului Rareş Trifan cu angajaţii instituţiei.

Întâlnirile care au avut loc la Bucureşti, în octombrie 2010, la MCPN, între sindicalişti şi reprezentanţii ministerului, nu au dus nici ele la soluţionarea conflictului de muncă.
Sindicatul Transilvania Art susţine că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că va trimite la Cluj corpul de control.

Potrivit sursei citate, Carmen Croitoru, consilierul personal al ministrului Culturii, a promis că va veni la Opera din Cluj pentru a găsi împreună cu sindicatul soluţii pentru rezolvarea acestui conflict.

Sindicaliştii susţin că niciuna dintre cele două promisiuni nu s-a materializat.
Sindicatul Transilvania Art susţine, totodată, că i-a invitat în repetate rânduri la Cluj pe secretarul de stat în MCPN Vasile Timiş şi pe subsecretarul de stat în MCPN Irina Cajal, cu speranţa că prezenţa lor va duce la soluţionarea problemelor instituţiei.

Conform sursei citate, din păcate, după multe amânări din partea reprezentanţilor MCPN, aceste întâlniri nu au mai avut loc.

"Promisiunile făcute de către directorului Rareş Trifan reprezentanţilor STA la întâlnirea care a avut loc în Bucureşti în luna octombrie 2010 la MCPN au fost şi ele date uitării. În consecinţă, STA se consideră îndreptăţit să reia acţiunile de protest faţă de directorul Rareş Trifan, cerând în continuare MCPN demiterea acestuia pentru management defectuos în detrimentul Operei, al angajaţilor şi al publicului", se arată în comunicat.

În luna octombrie 2010, angajaţii Operei Naţionale Române din Cluj au intrat în grevă generală, reclamând "managementul defectuos" şi cerând ministrului Culturii, Kelemen Hunor, demiterea directorului instituţiei, Rareş Trifan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite