Andrei Vlas, arhitectul din noua generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studentul de doar 24 de ani a câştigat concursuri de arhitectură atât în ţară, cât şi în străinătate. Alături de un prieten şi-a înfiinţat deja propria firmă de design interior. Marile sale proiecte nu s-au putut concretiza, însă au fost răsplătite prin premii la diverse concursuri din România, dar şi pe plan internaţional.

Vezi câteva din lucrările lui Andrei

Proiectează, face schiţe, calculează costul unui proiect ca un arhitect profesionist, deşi încă nu are drept de semnătură. Marile sale proiecte nu s-au putut concretiza, astfel, însă au fost răsplătite prin premii la diverse concursuri din România, dar şi pe plan internaţional. Deoarece a dorit să-şi pună munca în valoare, Andrei Vlas, student în anul V la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca şi-a deschis, împreună cu un prieten, Horia Răcăşan, o firmă de design interior. Au reuşit deja să impresioneze mai multe familii care şi-au construit casele după proiectele lor, dar şi firme.

Studentul anului


Andrei este proaspătul câştigător clujean al ediţiei de anul trecut a Studentului Anului, o competiţie care recunoaşte şi premiază excelenţa din cadrul învăţământului universitar prin lansarea unei provocări adresată celor mai buni studenţi din ţară. El s-a clasat pe locul III la Arhitectură.
De atunci, tânărul a participat şi la alte concursuri, tot în arhitectură, printre care două internaţionale: unul la Beijing, cu un proiect în Munchen şi unul în SUA. La cel din urmă s-a clasat între primii 50 de arhitecţi din cei 400 înscrişi. În total, Andrei numără două premii I, un premiu doi şi alte două clasări pe locul III la concursurile la care a participat. „Fac asta de plăcere. Din clasa a VI-a mi-am dorit să dau la Arhitectură“, povesteşte tânărul. La facultate spune că nu are cele mai bune note la examenele de teorie, dar cu siguranţă e printre primii la proiecte. Le realizează computerizat, cu ajutorul softurilor specializate, iar un proiect poate lua ori patru zile, ori patru luni, în funcţie de dificultate.


Propriul său şef

Şi-a dus pasiunea mai departe, prin înfiinţarea firmei de design interior, iar astfel a început alături de colegul său să aibă primii clienţi. A realizat proiecte de amenajare pentru apartamente sau case private, dar şi pentru un cabinet medical modern.

Tânărul mizează pe proiecte futuristice, păstrând bunul gust, dar niciodată nu renunţă la elemente moderne de mobilier sau de design. În primăvara acestui an, la Cluj-Napoca vor fi organizate Zilele Arhitecturii, care au loc din doi în doi ani. Aici va participa şi Andrei, alături de colegii săi Codruţa Ghiran şi Horea Răcăşan, care vor susţine prezentări în cadrul workshopurilor şi vor prezenta un manifest urban. De exemplu, printre altele, vor atrage atenţia că în alte oraşe din Europa e nevoie să te aşezi pe iarbă, iar la noi nu. În acelaşi timp vor vorbi şi despre importanţa spaţiilor verzi.

Întrebări şi răspunsuri

Din ce te inspiri în proiectele tale?
A.V.: Urmăresc tot ce e nou în arhitectură şi design. Practic mă pot inspira din orice, de pe stradă, din modă.
E deschisă lumea la proiectele create de designeri? De obicei majoritatea cumpără un apartament gata făcut.
A.V.: Din ce în ce mai multe persoane apelează la arhitecţi. Încep să se mişte lucrurile şi la noi.
Profil
S-a născut la Cluj-Napoca, în 31 mai 1987
Studii: Facultatea de Arhitectură şi Urbanism
Profesie: student arhitect
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite