Andrei Moldovanu are globul pământesc la degetul mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Moldovanu este cel mai bun elev de clasa a VIII-a din România, la geografie. El a luat locul I la această materie, la Olimpiada Naţională care a avut loc în martie la Târgovişte.

„Întotdeauna mi-a plăcut geografia, dar niciodată nu am sperat să ajung aşa de sus”, spune elevul. A mai fost la olimpiadă la geografie şi anul trecut, însă atunci a obţinut doar o menţiune, la faza judeţeană. S-a calificat şi la olimpiada de matemtică la faza judeţeană, însă nu a putut participa la probă, pentru că era în aceeaşi zi cu geografia.

„Am ales să mă duc la geografie, pentru că am simţit că acolo pot da mai mult”, spune Andrei. „Suntem foarte bucuroşi că Andrei a adus premiul I la noi în şcoală. De altfel, premiul I la geografie nu a mai venit demult la Cluj”, spune Ioan Bâlc, directorul adjunct al şcolii la care învaţă elevul premiant.

A învăţat din plăcere geografia, pentru că de anul acesta materia aceasta nu mai este printre cele obligatorii la Testele Naţionale. În ultima săptămână înainte de olimpiada naţională, Andrei a învăţat la geografie  câte 4-5 ore pe zi la şcoală, cu profesoara sa, Laurenţia Vaida, dar şi acasă. „Am încercat să învăţ doar noţiunile importante, nu să tocesc nume şi cifre. Este important să înţeleg ce scrie acolo”, spune Andrei despre secretul succesului său.

Efortul, pentru el, a fost cu atât mai mare, cu cât Andrei suferă şi de diabet. Poate şi din cauza acestei afecţiuni, olimpicul se gândeşte să dea la Medicină, după terminarea liceului, să se facă medic. „Încă nu sunt hotârât, pentru că sunt mulţi ani de şcoală”, spune cu maturitate Andrei, care acum e doar în clasa a VIII-a.

Despre experienţa de anul acesta, de la olimpiadă, Andrei povesteşte că a avut de trecut de două probe: una teoretică, alta practică . „La proba practică ne-au dus într-o excursie în împrejurimile oraşului Târgovişte, iar ziua următoare ne-au dat un fel de test în care întrebările erau legate de excursia la care am participat”, spune olimpicul. 

Bun la toate materiile, dar şi la „extra-şcolare”


Pe lângă geografie, Andrei Moldovanu mai are o pasiune: dansul sportiv. „Mai demult făceam de performanţă, dar acum numai de plăcere”, spune Andrei.

Profesoara sa de geografie care l-a pregătit pentru olimpiadă spune despre Andrei că este un elev deosebit. „E un elev care se pregăteşte la toate materiile, iar rezultatul de acum de la olimpiadă este datorat muncii susţinute de-a lungul anilor. Ştiu că-i place geografia încă din clasa a V-a”, spune profesoara Laurenţia Vaida.

Cât despre recompense, în afară de aprecierea profesorilor şi colegilor, Adrei a primit şi un premiu în cărţi şi în bani. „Puţini pentru munca depusă şi pentru rezultate”, este de părere profesoara.

Născut. 1 iulie 1995, Cluj-Napoca

Studii. Elev în clasa a VIII-a B la Şcoala „Iuliu Haţieganu” din Cluj


Ce-i place

Îi place dansul sportiv, dar şi călătoriile. Îi plac în special drumeţiile la munte. Nu în ultimul rând îi place anatomia.  Îi plac lucrurile simple şi ordonate.

Ce nu-i place

Nu-i plac scandalurile, agitaţia şi sedentarismul.

Întrebare şi răspuns

S-au aşteptat părinţii tăi să vii de la olimpiadă chiar cu premiul I?

Mama a fost total surprinsă. S-a bucurat foarte tare. A crezut că vreau să ma fac geolog, dacă tot îmi place geografia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite