Andrei Marga a făcut portretul-robot al viitorului rector al UBB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Marga a făcut portretul viitorului rector al UBB: o persoană onestă, inteligentă şi neinstrumentată de diverse grupuri de interese, cu experienţă administrativă şi care să abordeze cu sensibilitate şi civism problemele instituţiei şi ale comunităţii.

Actualul rector al UBB, Andrei Marga, a dat publicităţii un comunicat în care spune ce trăsături ar trebui să aibă succesorul său. Acesta ar trebui să fie o persoană cu experienţă administrativă, bine pregătită, onestă, care să nu servească interesele unor grupuri şi care să fie „primul gospodar al instituţiei şi să-i protejeze patrimoniul". Marga spune că ar fi indicat ca viitorul rector să să fii fost ales în cariera sa măcar o dată ca şef de catedră, decan sau prorector.

„Cine va putea acoperi evantaiul acestor probleme majore? Evident, o persoană cu experienţă administrativă, solid pregătită în specialitatea sa, dedicată instituţiei şi capabilă să înveţe, care nu are la activ măsuri care au malformat universităţile sau acţiuni defavorabile ţării, persoană care a rămas onestă şi neinstrumentată de grupuri, persoană care abordează cu sensibilitate şi civism problemele instituţiei şi ale comunităţii. Ar fi mai bine ca rectorul viitor să fi fost ales în cariera sa măcar o dată ca şef de catedră (departament), decan sau prorector", afirmă Andrei Marga.

Portret de rector „adecvat"

Universitarul clujean îşi justifică acest demers public prin faptul că foarte mulţi oameni, din ţară şi străinătate, l-au chestionat privind viitorul rector al UBB. Marga susţine că, în timpul mandatelor sale, UBB a atins „maxima dezvoltare în istoria ei". Tot el face o caracterizare a problemelor majore de care se va lovi universitatea în următorii ani, dar şi un portret de rector „adecvat“.

Marga crede că, în viitorii 4 ani, UBB  va avea  de înfruntat probleme „neobişnuit de  dificile": asigurarea finanţării în condiţiile în care România va avea dificultăţi economice mari; reorganizarea studiilor în epoca post-Bologna; orientarea cercetării ştiinţifice spre descoperiri şi creaţie şi intrarea în Shanghai 500; ameliorarea premiselor materiale ale vieţii studenţilor; angajarea de personal şi sporirea veniturilor personalului didactic; dezvoltarea structurii multiculturale;  consolidarea colegiilor universitare (extensiilor) din teritoriu; extinderea interacţiunii cu mediul economic, social şi cultural; continuarea prezenţei Universităţii în prim planul sistemului universitar european; prezenţa UBB cu contribuţii în literatura internaţională.

Rectorul trebuie să aducă bani

Viitorul rector va trebui să ştie cum se generează resurse financiare, nu doar cum se redistribuie acestea. De aceea, redistribuţia va trebui să se facă în baza unor criterii, altfel nu va avea ce bani să împartă. „UBB e o instituţie complexă, care nu se poate administra prin delegarea deciziilor. Rectorul însuşi trebuie să se implice în administraţie şi generarea de resurse. Altfel, veniturile  personalului şi finanţarea studenţilor vor fi periclitate", este de părere Marga.

Rectorul trebuie să ştie să promoveze o politică a cercetării orientată spre descoperire şi inovaţie, dar şi să reunească resurse materiale şi umane pentru a reface structura didactică. „Noul rector trebuie să nu aibă la activ măsuri de desfigurare a vieţii universitare, să aibă o abordare culturală firească şi să se susţină doar prin valoarea sa profesională, managerială şi civică. (...) Rectorul trebuie să nu fi fost subordonatul vreunei firme şi nici avocatul ei", mai susţine Marga.

Acesta afirmă că, ţinând cont de confuzia valorilor din România actuală, criza se resimte până şi în împiedicarea multor personalităţi „reale" să candideze.

„Este nevoie, ca rector, de o persoană onestă, care contează prin inteligenţa şi valoarea  morală şi profesională, pe care le imprimă funcţiei. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a fost cel mai ales rector din România în organisme internaţionale, în 1993-2012. Noul rector are de coordonat păstrarea poziţiei Universităţii Babeş-Bolyai de centru de reflecţie şi de generare de idei noi de valoare internaţională", adaugă Andrei Marga.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite