Andrea Jánosi a desenat istoria Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graficiana a ilustrat recent lansata carte Cluj-Cartea Comoară, ce reprezintă istoria în imagini a oraşului, de la Napoca romană până la metropola secolului XXI. 15 planşe şi peste 60 de desene de dimensiuni mai mici au fost realizate de  Andrea Jánosi, pentru a ilustra cartea destinată copiilor, dar nu numai.

Artista a folosit tegnica de acril, pictând pe carton, pentru a reprezenta diferite ipostaze ale oraşului de pe Someş. Picturile sunt, dealtfel, parte elemente dintr-o expoziţie, lansată în 2007, atunci când a fost editată cartea Cluj-Cartea Comoară în limba maghiară.

După 7.000 de numere vândute, aceasta a fost lansată, ieri, şi în limba română, în 3.000 de exemplare.

Istorie în imagini


Povestea oraşului în imagini începe cu o hartă din perioada medievală, când Bulevardul Ferdinand se numea Uliţa Podului, iar Eroilor era Uliţa de Mijloc Dinlăuntru.

Napoca Romană este, apoi ilustrată, la fel ca celelalte perioade istorice, pe baza notiţelor, a schiţelor, hărţilor şi gravurilor. Cele mai proaspete fotografii sunt în mare parte după anii 1900, iar după ele artista a conceput scena Revoluţiei din 1989, cu Cristian Nemeş desfăcându-şi pieptul în faţa soldaţilor la Librăria Universităţii, sau noul Mănăştur, invadat de betoane.

Textul cărţii este scris de câţiva istorici, istorici de artă şi arheologi, într-un limbaj simplu, pentru a fi înţeles cât mai uşor de copii. „Cartea se adresează nu numai celor mici”, spune Andrea Jánosi. Pentru a duce la bun sfârşit proiectul, Andrei i-a luat un an să deseneze istoria Clujului.

Tramvai subteran în Clujul viitorului


Cartea este fascinantă în primul rând datorită desenelor, care respectă îndeaproape stilul architectonic al clădirilor, şi aşezarea lor geografică, aşa cum este evocată de istorici.

Spre exemplu, din carte aflăm că prima aşezare a Clujului era situată în zona Calvaria, iar centrul oraşului de azi era, pe atunci, un sătuc. În ultimele pagini, autorii şi-au imaginat Piaţa Uniri peste 10-20 de ani, străbătută de o linie de tramvai subterană.

Pentru Andrea Jánosi acesta este primul proiect major de ilustraţie de carte, şi va continua proiectul pentru alte oraşe, Sighişoara, Sibiu, Braşov, Bucureşti, Timişoara, dar şi pentru Debrecen şi Budapesta.

Pe lângă grafică, artista este pasionată de film, aceasta realizând partea de desen animat din diferite producţii de scurtmetraj. Anul acesta, Andreea Jánosi a fost prezentă la TIFF cu scurtmetrajul „Matia Matia“. Aceasta lucrează ca şi grafician şi la o editură de carte, şi a colaborat cu mai multe publicaţii.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai dificil de realizat desen?
Planşa care reprezintă secolul al XIX-lea – Înflorirea şi decăderea. A fost foarte greu de construit, deoarece nu există fotografii aeriene cu aceste construcţii, iar în desen apar foarte multe case.

Cum au fost reproduse desenele în carte?
Au fost reproduse prin fotografii, pentru că în Cluj nu am găsit un scanner care să scaneze picturile originale. Oricum, culorile originale sunt respectate în conformitate cu picturile.

Profil
Născută 14 marzie 1979, Reghin
Studii Universitatea de Arte şi Design Cluj
Familie Necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite