Andrea Cantor imortalizează bucuria şi tristeţea CFR-iştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografiile Andreei pot fi admirate, împreună cu trofeele echipei de fotbal CFR, la intrarea principală și pe coridoarele stadionului. De la 16 ani, tânăra merge la meciurile echipei din Gruia. Face pozele din plăcere, nefiind angajată la Club.

Tatăl lui „Andy”, Cantor Zoltan, face fotografii pentru CFR încă de când echipa era în „B”, iar palmaresul pe care îl are astăzi campioana era doar în speranţele unor investitori, la capitolul „obiective”.

Andrea Cantor își aduce astfel aminte cum acasă „se aude fotbal” încă de când era mică și cum, încetul cu încetul, în viața ei s-a conturat o pasiune. „Am crescut cu fotbalul în casă. Mi-l aduc aminte pe frate-meu care la meciurile Naționalei își picta tricolorul pe față”, povestește Andy.

Totul a început cu un amical

Mezina familiei asista la început din tribune la meciurile echipei și la munca tatălui ei, pe lângă care nu contenea să insiste să o lase să facă și ea poze. S-a întâmplat acum doi ani, când, la un meci amical jucat de CFR la Cluj, în spatele CUG-ului, Andrea a primit aparatul și a auzit cuvintele: „Dacă un sfert din cât o să pozezi iese bine, atunci o să mai ai ce căuta pe teren”.

A luat aparatul cu toate setările reglate. De la marginea ierbii a declanșat zeci de „click”-uri. „Am reușit să fac bine mai mult de un sfert”, povestește ea cum a demonstrat că are ochi pentru fotbal.

Chiar dacă simte o satisfacție aparte atunci când reușește „să prindă golurile”, Andreei îi este și mai drag atunci când reușește să culeagă din tribune extazul, bucuria sau amărăciunea celor care trăiesc meciurile. „Cei mai frumoși sunt copiii care vin pe stadion. Bucuria lor are o culoare aparte”, spune eleva.

O secundă pe Stamford Bridge

Nu a făcut niciun fel de curs de jurnalism sau fotografie. A învățat din mers, furând puțin câte puțin de la tatăl ei sau de la alți fotografi care se aflau pe marginea terenului la meciurile de fotbal. Din miile de imagini pe care le-a surprins, pe una o simte cea mai reușită. A făcut-o în Londra, pe Stamford Bridge, acasă la Chelsea.

„Nu aveam voie să mă duc în altă parte a stadionului. Eram blocată în zona galeriei noastre. Tot meciul nu am auzit nicio vorbă în engleză, auzeam doar <<România!>> și încurajările pentru ai noștri”, își aduce ea aminte.

În prima repriză, pe atacul lui Chelsea, a reușit să surprindă o imagine care îi prezintă pe Yossouf Kone, Joe Cole și John Terry în mișcare, luptând pentru minge (vezi foto mai jos). Astfel de momente, explică Andy, au cucerit-o treptat și i-au alimentat pasiunea față de fotbal.

image

Yossouf Kone alături de Joe Cole și John Terry luptând pentru minge în timpul partidei Chelsea Londra - CFR Cluj, pe Stamford Bridge / Foto: Andrea Cantor

Tânăra spune că va urma în viitor cursurile Facultății de Fotografie, însă doar ca o a doua facultate. „După bacalaureat am să mă înscriu la Poli, Facultatea de Mecanică, Autovehicule Rutiere”, își dezvăluie ea o altă pasiune – cea față de automobile. Mașina ei preferată este Honda Civic, iar „dacă este și vișinie atunci e perfectă”.

Va pune fotografia pe plan secund până în vară, după bacalaureat, însă spune că va face tot posibilul să participe la meciurile „de acasă” ale CFR-ului.

PROFIL:
Data nașterii: 9 iulie 1992
Studii: elevă în clasa a XII-a, Liceul „Avram Iancu”
Profesie: „Fotograf din pasiune”
Familie: mai are un frate


Ce-i place
Îi plac drumețiile, focurile de tabără, muzica folk, bocancii „și tot ce înseamnă muntele”. Își iubește cei patru cățeluși, Beki, Flupi, Tobi și Toni. Pe Toni l-a botezat după jucătorul CFR-ului, care i-a fost și cel mai drag fotbalist al echipei.

Ce nu-i place
Urăște reclamele din timpul filmelor. Nu-i este deloc drag nici frigul în timpul meciurilor: „Țin minte meciul cu Rapidul, de anul trecut, când a fost cât pe ce să se amâne partida din cauza ninsorii. Mă rugam să se întâmple asta, pentru că îmi înghețaseră degetele pe aparat”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite