Ana Maria Pleşa pregăteşte la 16 ani a doua colecţie de haine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta studiază designul vestimentar la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, iar colecţia la care lucrează acum va fi lucrarea ei de diplomă.

Ziua de 12 februarie a fost specială pentru Ana Maria Pleşa: prima sa colecţie de haine, numită „50’s coloured comeback”, a primit botezul publicului în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor.

Ana Maria a făcut colecţia pentru gala de absolvire a generaţiei 2010 de la Şcoala de Arte „Tudor Jarda”, unde studiază designul vestimentar de la 13 ani. Atunci, însă, emoţiile n-au fost atât de mari, pentru că publicul era format din colegi şi apropiaţi ale colegilor.

„De emoţii aproape n-am putut să vorbesc“, rememorează ea acum parada din 12 februarie, când hainele ei, create în stilul sobru al anilor 50, dar împrospătate de culori moderne, au defilat pe un podium instalat în cea mai vizibilă zonă a galeriilor comerciale Real.

Talent la combinat

„Ana Maria are o abilitate foarte mare de a combina culori şi materiale. Pune într-o ţinută câte trei culori sau amestecă stofa cu voalul şi cu mătasea fără ca vreun element să-l agreseze vizual pe celălalt“, spune Monica Nechita Indolean, profesoara Anei de la Şcoala Populară de Arte.

Ana studiază designul de trei ani la Tudor Jarda, iar în vara ac estui an îşi va susţine lucrarea de diplomă. „Începem cursurile cu studiu de desen – mai întâi facem generalităţi, obiecte simple, apoi trecem la corpul uman pe care ajungem, în cele din urmă, să-l îmbrăcăm“, explică profesoara.

Pregăteşte o colecţie romantică

Dacă pentru „50’s coloured comeback” a cheltuit aproximativ 1000 de lei pe materiale şi pe manopera croitoresei care-a cusut hainele, pentru colecţia de diplomă va scoate cu siguranţă mai mulţi bani din buzunar. „Colecţia este mai romantică, cu multe volănaşe, iar materialele vor fi mai preţioase - dantelă şi voal - să se potrivească. Ca şi culori mă gândesc la negru, bej, gri şi albastru pastel“, explică Ana Maria.

Preţiozitatea următoarei sale colecţii este o reacţie la hainele din magazine, care „se aseamănă foarte mult între ele şi arată ieftin, chiar dacă au preţuri mari“. În ceea ce o priveşte, Ana Maria se inspiră de la marii designeri - Karl Lagerfeld e preferatul ei –, dar urmăreşte cu interes şi ucenicii în curs de afirmare de la „Project Runway“, un reality show prezentat de manechinul Heidi Klum.

După absolvirea cursurilor Şcolii de Arte „Tudor Jarda” se gândeşte să se pregătească în particular pentru Universitatea de Artă şi Design. Deşi este extrem de timidă şi nu-i place să fie în centrul atenţiei, nu se vede făcând altceva decât colecţii de haine - la urma urmei designerul nu intră pe scenă decât câteva minute, la finalul prezentării.

Profil
Născută: 1 august 1994, la Cluj-Napoca
Studii: elevă în clasa a X-a la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”
Ambiţie: vrea să devină designer


Ce-i place
Să deseneze, să citească (ultima carte pe care-a terminat-o este „Enigma Otiliei“) şi să se uite la filme („Friends“ este serialul ei preferat). Îi mai plac istoria universală, engleza şi voleiul şi este înnebunită după ciocolată. De orice fel ar fi ea.

Ce nu-i place
Nu-i place să fie în centrul atenţiei - deşi e conştientă că asta trebuie să se schimbe, dacă vrea să facă din design o profesie. Nu suportă când cineva combină roşu cu galben - roşu e pretenţios; nu merge combinat cu orice, spune ea. O oboseşte aglomeraţia din oraş şi o sperie faptul că oamenii nu mai au răbdare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite