Cluj: SPECIAL Amintiri din „Epoca de Aur” în putredul capitalism (Galerie Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: <b>SPECIAL</b> Amintiri din „Epoca de Aur” în putredul capitalism (Galerie Foto)
Cluj: <b>SPECIAL</b> Amintiri din „Epoca de Aur” în putredul capitalism (Galerie Foto)

Cei care trec pragul barului clujean „Le General” vor găsi mai multe decoruri care să le aducă aminte de vremurile trecute şi pot încerca un cocktail în trei culori. Toate în amintirea fostei Zile Naţionale a României.

Cu sentimente de adâncă bucurie şi deosebit respect, participanţii la adunarea Organizaţiei Pionierilor Cluj-Napoca, într-o atmosferă de vibrant entuziasm, şi-au exprimat aseară profundul lor ataşament faţă de valorile Revoluţiei de Eliberare Socială şi Naţională Antifascistă şi Antiimperialistă din august 1944.

Manifestarea nu a avut loc în faţa vreunui memorial al revoluţiei ci într-un local 100% capitalist, semn că au trecut două decenii de când pionierii mărşăluiau cu cravatele roşii la gât prin centrul oraşului, sub privirile conducerii judeţene de partid. 

Portretul lui Ceauşescu nu a lipsit, însă, fiind atârnat, cu deosebit respect, deasupra barului - nu departe de un steag cu stema RSR - ca să poată privi cu grijă părintească la chelneriţele îmbrăcate în costum de pionier, dar cu fuste ceva mai scurte.

În „Le Général Cafe-Pub”, de pe bulevardul Eroilor nr. 18 (fostă Petru Groza), vestita ciocolată cu rom, de data aceata în ambalajul adaptat secolului XXI, este din partea casei, dar „pe sub mână”. Între muzică autohtonă, aseară au răsunat şi şlagărele unor artişti precum Angela Similea sau Corina Chiriac.

Atracţia serii, cocktailul în trei culori

Pentru că o asemenea petrecere nu putea fi organizată fără o băutură „oficială”, specialistul în domeniu al localului, Aurelian Mişan, a creat cocktailul RSR, la preţul promoţional de 8 lei. Băutura conţine în partea de jos grenadine, la mijloc un suc de portocale, iar în partea de sus vodcă neagră cu doi stropi de blue curacao.
„Mulţi judecă greşit ceea ce facem noi. Dar eu sunt de părere cădacă nu cunoşti trecutul, nu ştii încotro te îndrepţi”, spune Adrian Toma, unul dintre asociaţii localului, în vârstâ de 30 de ani.

Tinerii ascultă poveştile vremii

Adrian le-a povestit mai multor tineri despre ce însemna atunci să fie pionier, lucru pe care l-a trăit şi el, chiar dacă doar pentru un an. „Am fost comandant de detaşament, purtam şnur galben”, adaugă Adrian Toma.
Raluca Pop s-a născut în anul revoluţiei şi nu a prins acea perioadă, dar aseară a venit să joace rummy cu prietenii. „Ştiu cum era atunci doar din amintirile părinţilor”, spune Raluca.

Mihaela Sabadac, o ieşeancă în vârstă de 35 de ani, venită în vizită la Cluj cu această ocazie, îşi aduce aminte şi acum de sarafanul purtat în liceu. „Am şi acum acasă cravata de pionier plină de mesajele colegilor din clasa a cincea şi oracolele pe care le-am făcut. Acum tinerii au oracole electronice, pe Hi5 şi Facebook”, spune Mihaela.

Ciprian Costea are 29 de ani şi spune că are amintiri frumoase din copilărie. „Încolonările acelea dădeau o senzaţie de organizare. Erai mândru că erai făcut pionier. Când se cânta «Trei culori» şi alte cântece îţi dădea un sentiment că faci parte dintr-un popor brav. Atunci eram mândri, acum suntem «cool»”, spune Ciprian.

Mâine, în „Le Général” va fi o petrecere şi mai specială. „Căutăm pe YouToube filme de la ceva parade din acea vreme şi vom povesti celor care vor fi curioşi.  Încercăm să-i învăţăm despre trecutul nostru şi să ne distrăm cu responsabilitate”, mai spune Adrian Toma.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite