Amenzi pentru firmele clujene care nu au anunţat accidente de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au dat amenzi de 42.000 de lei mai multor firme care nu au anunţat accidentele de muncă produse, deşi erau obligate, conform legii.

Directorul executiv al ITM Cluj, Emilian Roşca, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că acţiunile de control ale instituţiei au vizat protejarea sănătăţii şi a securităţii angajaţilor, în condiţiile în care unii angajatori au tendinţa de a minimaliza efectele accidentelor de muncă şi se feresc să le raporteze "pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional pentru neconformităţile constatate".

"În urma unei acţiuni a ITM Cluj, au sancţionate mai multe societăţi comerciale cu amendă totală de 42.000 de lei, pentru că nu au anunţat la instituţia noastră accidentele de muncă, deşi erau obligate, conform legii. Neraportarea accidentelor este un lucru grav. Scopul acestor acţiuni este acela de a asigura o protecţie reală lucrătorilor, acolo unde angajatorii încalcă legea încercând să muşamalizeze accidentele de muncă. Controalele au vizat protejarea sănătăţii şi a securităţii lucrătorilor, în condiţiile în care unii angajatori au tendinţa de a minimaliza efectele accidentelor de muncă şi se feresc să le raporteze pentru a nu fi sancţionaţi contravenţional pentru neconformităţile constatate", a spus Roşca.

Potrivit acestuia, inspectorii ITM Cluj au cercetat un eveniment produs la Metro Cash & Carry, unde un angajat al firmei Farmec a suferit un accident de muncă după ce s-a urcat pe o scară neasigurată, pentru a ajunge la rampa pentru marfă, şi a căzut de la o înălţime de peste doi metri. Niciunul dintre angajatori nu a raportat accidentul de muncă la ITM Cluj şi au fost sancţionaţi.

Un alt accident de muncă neraportat a avut loc la SC Sti Packaging Ro SRL, unde ITM Cluj a constatat că un muncitor s-a ales cu incapacitate temporară de muncă, necesitând concediu medical şi spitalizare.

Un alt angajat, de la Carrefour, a suferit un accident de muncă deoarece a căzut de pe scară în magazin, în timp ce încerca să regleze o cameră de luat vederi.  Accidentul de muncă nu a fost raportat la ITM Cluj, iar compania a fost amendată. De la începutul anului, la ITM Cluj au fost înregistrate 39 de accidente de muncă, niciunul mortal.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite