Amendă record: O firmă alimentară din Cluj, prinsă că „închiria“ lucrători la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia condusă de Emilian Roşca a aplicat firmei din Căşeiu amenda maximă prevăzută de lege. Foto: Radu Neag
Instituţia condusă de Emilian Roşca a aplicat firmei din Căşeiu amenda maximă prevăzută de lege. Foto: Radu Neag

Compania a fost amendată cu suma record de 110.000 de lei pentru mai multe ilegalităţi. Inspectorii de muncă au descoperit o adevărată reţea de muncitori la negru în industria auto, care erau „închiriaţi“ de o mică firmă neautorizată. Mai mult, compania era specializată, oficial, în vânzarea de produse alimentare.

Emilian Roşca, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, spune că este vorba despre o firmă din apropierea municipiului Dej, care desfăşura activitate de agent temporar de muncă fără a fi autorizat în acest sens. În cadrul acesteia erau angajate „la negru“ zeci de persoane, care mai apoi erau plasate să lucreze în judeţul Hunedoara.

Reţea „la negru“ între Cluj şi Hunedoara

„ITM Cluj a finalizat controlul efectuat la SC Ariflor Exim SRL, care desfăşura activitate de agent temporar de muncă fără a fi autorizat în acest sens. Între această societate şi una din judeţul Hunedoara s-a încheiat un contract de punere la dispoziţie pentru un număr de 143 de lucrători pentru activităţi privind industria auto în perioada verii. Firma din Dej acţiona ca un fel de firmă de leasing de forţă de muncă, iar angajaţii nu aveau încheiate contracte individuale de muncă”, a spus Roşca.

De fapt, compania SC Ariflor Exim SRL, care funcţionează din 1996 în satul Rugăşeşti din comuna Căşeiu, era înregistrată în domeniul de activitate „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“.

Societatea a fost sancţionată de inspectori cu amenda maximă de 100.000 de lei pentru că i-a primit la muncă pe cei 143 de lucrători fără a le încheia contracte de muncă anterior începerii activităţii, şi o amendă de 10.000 de lei pentru că desfăşura activitate neautorizată de agent temporar de muncă.

Inspectorii au descoperit neregulile în urma unor informaţii venite din partea unor posibili angajaţi şi le-a luat mai bine de trei luni pentru cercetarea cazului.

S-a cerut dizolvarea de patru ani

Mica firmă de lângă Dej avea, în anul 2008, o cifră de afaceri de 451.000 de lei şi un profit net de 9.000 de lei, numărul de angajaţi declaraţi fiind de 69, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Pe de altă parte, ONRC a cerut dizolvarea firmei în urmă cu patru ani, pe motiv că societatea nu a depus, în cel mult şase luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte, potrivit legii, însă instanţa a dat câştig de cauză companiei. Oficiul a mai cerut dizolvarea societăţii şi în acest an, însă Tribunalul Cluj a respins cererea ONRC.

Firma a avut probleme şi cu banii în 2009, când BRD a cerut insolvenţa acesteia din cauza datoriilor, însă părţile s-au înţeles în cele din urmă, iar banca şi-a retras cererea. Reprezentanţii firmei în cauză nu au putut fi contactaţi în timp util.

„Firma din Dej acţiona ca un fel de firmă de leasing de forţă de muncă, iar angajaţii nu aveau încheiate contracte individuale de muncă”, Emilian Roşca, director ITM

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite