Cluj: Ambulanţele private „mănâncă o pâine” când celelalte sunt ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Ambulanţele private „mănâncă o pâine” când celelalte sunt ocupate
Cluj: Ambulanţele private „mănâncă o pâine” când celelalte sunt ocupate

De la începutul anului, cele două servicii particulare de ambulanţă din Cluj se află „la mâna” serviciului 112. Prompt Urg şi Fundaţia Creştină „Salvarea” asigură asistenţă medicală la domiciliu atunci când echipajele Serviciului Public de Ambulanţă sunt ocupate.

De la începutul anului, când sunaţi la 112 pentru a chema o ambulanţă, aţi putea avea surpriza să vă vină acasă o ambulanţă privată. Nu aveţi de ce să vă faceţi griji, serviciul este în continuare gratuit, fiind suportat de Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru se poate întâmpla dacă echipajele Serviciului Public de Ambulanţă sunt ocupate, iar solicitarea nu este o urgenţă majoră.

Prompt Urg SRL şi Fundaţia Creştină Salvarea deţin fiecare câte şapte ambulanţe, folosite în special pentru transportul de pacienţi, dar şi pentru asistenţa medicală la domiciliu. Printr-un ordin al Ministerului, ambulanţierii privaţi au fost obligaţi să se lase „dirijaţi” de dispecerii de la Serviciul de Ambulanţă.

Acoperă tot judeţul

Fundaţia Creştină „Salvarea”, înfiinţată în 1996, se bazează pe parteneriatul cu austriecii de la fundaţia Arbeiter Samariterbund Linz, care le-a donat toate cele şapte ambulanţe, iar în septembrie vor mai trimite încă două autoturisme.
Preşedintele fundaţiei, Lucian Marin, spune că, în prezent, fundaţia asigură transportul bolnavilor pentru dializă sau alte servicii medicale, dar şi asistenţă medicală la domiciliu în întreg judeţul cu un echipaj cu medic.

„Dacă vor fi bani, vom angaja şi alţi medici. Deocamdată avem patru medici angajaţi, care lucrează prin rotaţie”, spune Marin.  Potrivit acestuia, austriecii realizează un audit în fiecare an, pentru nu a exista suspiciuni. „Ei ne dau şi sfaturi pentru că şi ei funcţionează la fel”, spune Lucian Marin, care este totodată liderul de sindicat de la Serviciul Public de Ambulanţă Cluj.

Fundaţia răspunde doar solicitărilor venite prin serviciul 112 şi direcţionate către ei de Serviciul de Ambulanţă. Aceştia au, în medie, 160 de solicitări pe lună.

Ar putea mai mult

Prompt Urg, o societate înfiinţată în 2005 de dr. Carmen Constantinescu şi ing. Sabin Giurgiu, şi-a început activitatea prin transportul sanitar pentru externarea pacienţilor din spital sau transportul acestora la investigaţii medicale.

„De la începutul anului 2009, ne-am extins şi pe consultaţii de urgenţă la domiciliu, cu medic. Pe acest segment, pacienţii nu plătesc, pentru că suntem într-o relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate”, spune Carmen Constantinescu, fostul director al Serviciului de Ambulanţă între februarie 2002 şi noiembrie 2007. Potrivit lui Carmen Constantinescu, Prompt Urg are în medie 200 de solicitări pe lună, deşi ar putea face faţă la dublu.

Servicii contra-cost

Prompt Urg poate fi apelată şi pe numere proprii, prin care asigură, contra cost, pe raza municipiului, consultaţii medicale la domiciliu şi investigaţii mobile precum EKG, ecografii, recoltări de probe sau determinarea glicemei, dar şi tratamente cu perfuzii sau injecţii. O consultaţie medicală costă 80 de lei, iar una cu tratament costă 100 de lei.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite