Ambulanţa extremă: salvatorii din maşina de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii băimăreni Lidia (28 de ani) şi Emanuel Baciu (33 de ani) au pus bazele, în premieră pentru România, unui serviciu de urgenţă care acţionează în condiţii extreme. Serviciul va avea, în lunile următoare, o maşină de teren cu toate dotările unei ambulanţe.

Voluntarii fundaţiei înfiinţate de cei doi băimăreni au avut, în 3 ani, 50 de intervenţii în condiţii extreme.Lidia Baciu şi-a dorit, de când era mică, să devină medic şi să salveze vieţi. La doar 28 de ani se poate lăuda că a făcut mai mult decât atât. Ea a pus bazele unui serviciu, unic în ţară, de salvare în condiţii extreme.

Băimăreanca, absolventă a Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş, lucrează de aproape trei ani la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Cluj-Napoca, unde îşi face rezidenţiatul în Medicină de Urgenţă. Împreună cu soţul ei, medic în cadrul Serviciului de Ambulanţă din Baia Mare, Emanuel Baciu, a înfiinţat Fundaţia EMA (Emergency Medical Assistence - Asistenţă Medicală de Urgenţ – nr), în anul 2008.
Ideea le-a venit după ce, Emanuel Baciu s-a izbit, în timpul rezidenţiatului, de cazuri medicale ieşite oarecum din tipare. Au fost cazuri când pentru o maşină a fost imposibil să ajungă până la locul unui accident sau la casa de unde venise apelul disperat de ajutor. Aşa a luat fiinţă EMA. ONG-ul funcţionează cu circa 50 de voluntari din toată ţara.

Trei ani, 50 de intervenţii

„În trei ani, am reuşit să ducem la bun sfârşit peste 50 de intervenţii, în condiţii extreme, la care am participat“, arată tânărul medic. „Practic, prin această fundaţie, desfăşurăm activităţi de asistenţă medicală şi umanitare în zone greu sau deloc accesibile din Maramureş şi din întreaga ţară. La ora actuală, fundaţia are peste 50 de membri din toată România, alţi şapte voluntari din Belgia care ne vizitează anual şi ne ajută în diversele acţiuni întreprinse de noi, precum şi alte câteva zeci de simpatizanţi“, adaugă Lidia Baciu.
EMA se vrea a fi o grupare complementară, care vine în ajutorul echipajelor SMURD şi de Ambulanţă, al jandarmilor, salvamontiştilor sau pompierilor, după caz. Medicii care intervin în situaţii de urgenţă ajung, de regulă, la faţa locului deodată cu pompierii, jandarmii, poliţiştii. Însă sunt nevoiţi să aştepte suportul oferit de cei abilitaţi să intervină în acţiunile de salvare. „Prin EMA, am forţat şi împins puţin limita. Cea dintre salvator şi un simplu medic de Urgenţă. Prin EMA, ne implicăm activ în salvarea celor aflaţi în pericol şi acordăm, evident, primul ajutor care poate fi, de multe ori, vital. Încet, am ajuns să fim solicitaţi în cazurile extreme de salvare, fie de Pompieri, fie de echipajele SMURD şi ale Ambulanţei, fie de jandarmi“, subliniază medicul.

Ambulanţa extremă, premieră pentru România

Anul acesta, în cadrul Fundaţiei EMA, soţii Baciu vor să pună pe picioare proiectul SMART – un serviciu de ambulanţă extremă, în premieră în România. „SMART înseamnă Serviciul Mobil de Asistenţă, Recuperare şi Transport. Din câte ştiu, este primul proiect de acest gen din România, însă nici altundeva în lume nu am auzit să funcţioneze un serviciu de ambulanţă extremă. Este vorba de o maşină de teren căreia să i se aducă diverse îmbunătăţiri, pentru a putea funcţiona asemenea unei ambulanţe, în care să încapă targa şi echipamentele de resuscitare şi care să ofere garanţia că ajunge în zonele cele mai greu accesibile din toată ţara“, spune Lidia Baciu.
Ca şi costuri, proiectul înseamnă undeva în jur de 20.000 – 30.000 de euro. Asta presupune achiziţionarea maşinii, echiparea acesteia, dar şi cursurile de care au nevoie membrii unui echipaj care să acţioneze, la nevoie, în cele mai vitrege şi extreme condiţii, pentru a salva vieţi. Maşina trebuie să fie una performantă, dotată tehnic cu tot ce se poate pentru a face faţă unui traseu off-road şi chiar mai mult decât atât.
„Este nevoie de un astfel de proiect implementat în România. Sperăm să-i dăm drumul anul acesta. În paralel, membrii EMA se află şi ei într-o perfecţionare continuă. Bunăoară, anul trecut am absolvit eu însămi un curs la Oradea, prin care am obţinut un atestat TSA (Tehnica Speologiei Alpine). Traineri ne-au fost cei de la Salvaspeo, am învăţat să ne deplasăm pe coardă, să transportăm astfel pacienţii etc“, încheie medicul.

Cazuri umanitare

Lidia Baciu a povestit unul dintre cazurile care au marcat-o. „Mai multe persoane ne-au semnalat că există un bărbat care locuieşte chiar în Sighetu Marmaţiei, pe un deal, cu un picior amputat, într-o sărăcie lucie şi în frig. Cum EMA se implică şi în acţiuni umanitare, nu am pregetat să pornim la drum. Ce am găsit acolo a fost cumplit. I-am dus omului provizii de mâncare şi de medicamente, i-am tăiat şi stivuit inclusiv lemne, pentru a-l ajuta să treacă cu bine iarna“, îşi aminteşte tânăra.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite