Ambele au bani, dar numai unii au şi trofee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CFR Cluj şi Vaslui sunt cele mai bogate formaţii din Liga I, plătesc cele mai mari salarii, dar performanţele s-au lipit până acum doar de ardeleni, care conduc cu 7-0 la trofee. Derby-ul echipelor în care s-au investit cei mai mulţi bani se joacă diseară în Gruia, între CFR Cluj şi Vaslui. „Finala campionatului“, au numit ardelenii meciul contra formaţiei lui Hizo.

Rivalităţi şi nervi întinşi la maximum înaintea jocului dintre CFR Cluj şi Vaslui. Atmosfera tensionată a fost întreţinută de patronii celor două echipe, care, de mai bine de o săptămână, s-au bălăcărit în mass-media. Tonul a fost dat de Adrian Porumboiu, omul cu banii de la Vaslui acuzându-i pe cei din Gruia de „blat" la meciul de la Galaţi, acolo unde CFR s-a impus la scor, fără emoţii. Arpad Paszkany a ripostat imediat şi i-a dat o replică tăioasă lui Porumboiu. Duelul declaraţiilor a ţinut câteva zile la rând, ambele părţi aruncând cu acuze grele.

Au investit şi în stadioane

Pe teren însă, istoria recentă le dă câştig de cauză ceferiştilor. 2004-2005 a fost sezonul în care atât clujenii, cât şi vasluienii au ajuns în prima ligă.  Timp de şapte ani, cluburile au fost în construcţie şi reconstrucţie. Paszkany şi Porumboiu au investit zeci de milioane de euro în jucători, antrenori, dar şi în arenele pe care joacă meciurile de pe teren propriu. Totuşi, la capitolul performanţe, clujenii le dau clasă rivalilor din meciul de mâine. În şapte ani de Liga I, CFR a strâns nu mai puţin de şapte trofee (2 titluri de campioni ai României, 3 Cupe ale României, 2 Supercupe ale României) şi două participări în grupele celei mai tari competiţii intercluburi din Europa, Champions League.

Vasluienii se pot lăuda doar cu un loc trei, în urmă cu doi ani, şi o finală a Cupei României, pierdută tocmai în compania „vişiniilor".Oamenii lui Porumboiu „stau" mai bine din punct de vedere financiar, patronul Vasluiului oferindu-le jucătorilor cele mai mari contracte din Liga I. Omul de afaceri plăteşte anual 4,1 milioane de euro pentru salariile fotbaliştilor, în vreme ce „omologul" lui de la Cluj, Paszkany, dă „doar" 3,5 milioane de euro.

''Cei de la CFR îşi arată colţii doar cu noi, cu celelalte echipe au dinţi de lapte.''
Adrian Porumboiu patron FC Vaslui

''Porumboiu e un frustrat. Noi avem 7 trofee şi ne mândrim cu ele. Ei ce au?''
Arpad Paszkany patron CFR Cluj

CFR - cu antrenori străini, Vaslui - cu români

Dacă în privinţa jucătorilor, cele două cluburi au strategii asemănătoare, mizând în special pe fotbalişti străini de valoare, pe care îi şi plătesc corespunzător, când vine vorba de antrenori, lucrurile se schimbă. CFR Cluj şi-a făcut un obicei din a aduce tehnicieni de afară, începând cu Bergodi, Trombetta, Mandorlini, Uhrin, Jindra, Conceicao sau Jorge Costa. Vasluiul s-a orientat spre piaţa autohtonă. În afara experimentului nereuşit cu spaniolul Lopez Caro, Porumboiu a preferat români: Rednic, Dorinel Munteanu, Săndoi, Dulca, Lăcătuş, Viorel Moldovan sau Hizo.

Comparaţie între cele două forţe ale provinciei

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite