PORTRET Amanda MacGurn a lăsat America pentru un loc la catedră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amanda MacGurn a venit din America pentru a lucra pe bani puţini la Turda, unde predă limba engleză pentru 800 de lei pe lună

„În America este ceva normal să faci voluntariat. Suntem obişnuiţi cu această idee încă de mici. Pentru mine m-am gândit că ar fi o oportunitate să-mi îmbunătăţesc experienţa şi competenţele”, îşi motivează Amanda MacGurn decizia de a-şi lăsa jobul din America, pentru a fi voluntar.
Americanca, în vârstă de 28 de ani, licenţiată în limbi străine şi comunicare, a ajuns la Turda în august 2009, printr-un proiect al Peace Corps, un program internaţional de voluntariat demarat de guvernul american. A auzit doar despre „Dracula”, Nadia Comăneci şi despre faptul că România este o ţară membră a Uniunii Europene.

România, „o altă lume” pentru americani

Primele zilele trăite pe pământ mioritic au surprins-o, însă în scurt timp a început să prindă gustul vieţii simple de la ţară. „Prima oară am ajuns la Târgovişte unde am făcut un training şi cursuri de limba română. Am locuit undeva la ţară. Mi s-a părut o altă lume, toaleta afară, pui prin curte etc. Dar mi-a plăcut. Viaţa mea a devenit brusc mai înceată, iar oamenii din jurul meu foarte calzi”, spune americanca, într-o română aproape perfectă.

La Turda, Amanda predă limba engleză, atât pentru adulţi, la Centrul Raţiu pentru Democraţie, cât şi la Şcoala cu clasele I – VIII „Andrei Şaguna”, unde împarte „frăţeşte” orele cu profesorul titular al instituţiei. „Am 16 ore pe săptămână. Am împărţit clasele în două, iar o grupă face un curs cu mine, iar cealaltă cu profesorul titular, pe urmă schimbăm”, a explicat americanca.

Se joacă „Bingo” cu elevii

Metodele moderne de predare au făcut-o în scurt timp populară în rândul elevilor, chiar dacă autoritatea la clasă este mai mică, din cauza faptului că are voie să dea o singură notă pe semestru. Amanda a introdus la clasă jocuri precum „Bingo”, în care elevii trebuie să ghicească cuvinte în limba engleză. Amanda MacGurn căştigă pentru a se putea întreţine la Turda o sumă modică, oferită de Peace Corps.

Dacă în America un profesor căştigă anual aproximativ 40.000 de dolari, la Turda americanca a învăţat să se descurce cu 800 de lei, pe lună. „În America nu am lucrat niciodată ca profesoară. Mă descurc bine cu aceşti bani la Turda, dar am şi norocul că şcoala îmi plăteşte chiria. Pentru mine e o oportunitate de a acumla experienţă de viaţă, iar copiii sunt, efectiv, minunaţi”, a conchis Amanda MacGurn.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce te-a susprins în sistemul de învăţământ românesc?
Copiii sunt extrem de avansaţi pentru vârsta lor. De pildă, în România se fac ore de fizică sau chimie din clasele a şasea sau a şaptea. În America, se studiază asta abia în liceu. La fel este situaţia în cazul limbilor străine. Aici elevii învaţă o limbă străină încă din clasa a doua, pe când la noi abia în a şasea.

Ce ai schimba în sistemul pe care l-ai găsit în România?
Cred că sistemul de disciplină în şcoli ar trebui reformat. Nu există un sistem de reguli standardizat, unitar, care să fie concret şi foarte bine înţeles atât de elevi, cât şi de profesori şi părinţi.

Ce-i place: „În Turda îmi place extrem de mult să merg la piaţă. Fac piaţa zilnic. E ceva extraordinar să poţi să ai parte de fructe şi legume proaspete, fără chimicale. În America sunt extrem de scumpe şi nici nu se găsesc atât de uşor”, spune Amanda.

Ce nu-i place: „Nu-mi place să fiu considerată singură pe lume, doar pentru că, la 28 ani, nu sunt căsătorită şi am plecat departe de familie. Nu mă simt deloc singură. Am o viaţă plină”, explică americanca

Profil:
Data naşterii: 6.02.1983, Oregon (S.U.A)
Educaţie: Licenţiată în limbi străine şi comunicare
Familie: Necăsătorită

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite