Cluj: Amânat de români, salvat de medicii unguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listele lungi de aşteptare de la Institutul Inimii din Cluj au determinat un cuplu băimărean să-şi opereze copilul în Ungaria, în ultimul moment. Dragoş Pânzaru  a fost operat de urgenţă la Budapesta, după ce medicii clujeni i-au amânat de trei ori intervenţia. Operaţia a costat 20.000 de euro.

Problemele de sănătate pentru Dragoş Pânzaru, un copil care acum are un an şi patru luni, a început imediat după naştere. „Copilul se învineţea la gură şi medicii au spus că e o problemă cardiacă. După o lună, am aflat că e vorba de o stenoză pulmonară”, îşi aminteşte Codrin Pânzaru, tatăl micuţului. „E vorba de o îngroşare a unei valve”, a explicat el.

În urma diagnisticului pe care l-a primit la Institutul Inimii din Cluj, concluzia a fost că micuţul de numai o lună ar trebui să mai aştepte pentru cateterism, intervenţia care se face în astfel de cazuri. „E vorba de introducerea pe o arteră a unui cateter, care mi-au spus medicii că va lărgi zona îngroşată”, a detaliat tatăl.

„Au spus că e o procedură banală, care se efectuează frecvent şi care nu ar trebui să ridice probleme, dar ne-au recomandat să aşteptăm şi să revenim la control peste şase luni”, a continuat el. Medicul care l-a monitorizat în tot acest timp pe micuţ este Simona Opriţa, medic primar cardiolog.

Amânaţi de trei ori

Părinţii au repsectat decizia doctorului şi s-au întors acasă, iar la şase luni s-au prezentat din nou la control. De această dată, rezultatul analizelor a arătat că boala s-a agravat. „Au spus că îngroşarea aceea valvară s-a extins şi că acum nu mai e suficient un cateterism, ci e nevoie de intervenţie chirurgicală”, mai spune Codrin Pânzaru.

Cu toate semnele de înrăutăţire a stării de sănătate a copilului, oamenii au fost trimişi acasă şi chemaţi să revină la control peste alte şase luni de acelaşi doctor Opriţa. „Analizele arătau clar că se agravează, ne spuneau că e necesar să fie operat, dar ne-au chemat la control peste şase luni. Nu am reuşit să înţeleg această decizie”, spune omul nedumerit.
 
Operaţie în Ungaria

A fost picătura care a umplut paharul, astfel că au luat legătura cu o clinică din Ungaria, unde au fost programaţi urgent la o consultaţie, în luna octombrie 2008.  În actul medical eliberat de medicii maghiari se specifică faptul că „operaţia trebuia efectuată mai repede, înainte de împlinirea vârstei de şase luni. La iniţiativa părinţilor, a fost posibilă operaţia cu succes, în ultima clipă, în Ungaria.”

Deoarece nu au reuşit să obţină de la Insitutul Inimii semnătura pentru formularul E112, care le garanta decontul operaţiei, părinţii au plătit,  în total, 20.000 de euro pentru operaţie şi drum, din care Casa de Asigurări de Sănătate le-a decontat mai puţin de 1.000 de euro. „Tudor Simionescu, managerul institutului, a refuzat să semneze formularul, motivând prin aceea că astfel de intervenţii se fac şi în România”, explică Eugen Pânzaru.

Listă de aşteptare, până în iarnă

Motivul amânării invocat de medicii de la Institutul Inimii este lista de aşteptare pe care se înscriu bolnavii pentru o operaţie, care în acest moment ajunge până în noiembrie.  Din cauza lipsei de fonduri, se operează doar urgenţele, de la tumori cardiace la alte afecţiuni ale inimii ce nu suportă amânare.  „În mod normal, operăm 3-4 bolnavi pe zi, dar acum reuşim să facem o singură întervenţie, pentru că de trei luni ne finanţăm din depozitele spitalului”, explică profesorul Mircea Bârsan de la Institutul Inimii.

Medicii maghiari şi cu cei din România se contrazic

Colegiul Medicilor din Cluj, unde Condrin Pânzaru a făcut plângere,  a dat aviz favirabil doctorului Simona Opriţa.  Membrii acestuia au stabilit că au fost respectate standardele şi protocoalele referitoare la caz.

Mai mult, se spune în acelaşi document că „intervenţia s-a făcut electiv, copilul a fost transferat de la un spital de chirurgie cardiacă la un alt spital de chirurgie cardiacă”, lăsând impresia că cei doi părinţi au vrut cu tot dinadinsul să-şi vadă copilul operat, deşi nu era cazul.

Profesorul Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj spune că, după analiza dosarului, a ajuns la concluzia că părinţii micuţului au forţat operaţia copilului, nerespectând indicaţiile medicale. „Stenoza pulmonară nu este o urgenţă. Copilul ar fi putut trăi cu boala aceasta chiar şi şase ani”, spune Bârsan, care este chirurg cardiolog la Institutul Inimii din Cluj.

Tatăl copilului a contestat, însă, decizia, şi a făcut recurs la Comisia Superioară de Disciplină din Cadrul Colegiului Naţional al Medicilor. Pe de altă parte, băimăreanul  este hotărât să o dea în judecată pe Simona Opriţa, medicul care a amânat operaţia copilului de trei ori. Aceasta din urmă a refuzat să facă orice fel de comentariu pe marginea acestui caz.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite