VIDEO Alina Botea, designer: „Nu există piaţa pentru design la Cluj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Alina Botea a fost unul dintre cei cinci designeri români care şi-a prezentat colecţia la Săptămâna Modei din capitala Germaniei. Pentru că la Cluj hainele de design nu au căutare, Alina Botea îşi vinde majoritatea creaţiilor la Bucureşti.

Alina Botea este exemplul concret că modă se poate face şi într-un mic atelier, dar cochet, din apropierea gării din Cluj-Napoca, fără să fie nevoită să se mute în capitală, acolo unde se dă ora exactă în domeniu.

A reuşit să se impună ca designer vestimar pe piaţa din capitală, fără să se mute din Cluj. Ea a fost unul dintre cei cinci designeri români care au fost invitaţi să-şi prezinte cea mai recentă colecţie, sub brandul „Romanian Designers“.

Clujeanca a prezentat la Berlin o colecţie despre femeia-libelulă, fragilă, dar plină de culoare, înspirată din moda anilor ’80“. Alina a folosit mătasea ca material principal pentru colecţia primăvară-vară 2012 prezentată în Germania, pe care a printat digital insecte.

Colecţia Alinei a fost extrem de apreciată de cei peste 800 de specialişti prezenţi la eveniment. Succesul ei este cu atât mai mare, cu cât după show-ul de la Berlin, clujeanca a fost căutată de diverşi cumpători, dar chiar şi de către una dintre cele mai importante companii de impresariat în modă, de la Hollywood.

Paparazzii pentru ţinutele clujencei

Chiar dacă colaborarea i-ar fi adus vizibiltate internaţională, clujeanca a trebuit să refuze oferta americanilor, din cauza onorariilor pe care le percepeau .

„Este vorba de Oscar Generale Productions. Ar fi fost vorba să am câteva ţinute în magazine de acolo. Mi-au spus inclusiv că vor rezolva cu paparazii pentru poze cu staruri cumpărând produsele mele. E onorant pentru mine că m-au luat în considerare având în vedere ce nume mari au în portofoliu, însă ar fi costat mult peste cât îmi pot permite la ora actuală“, a declarat Alina Botea.

Aceasta a precizat că participarea la un eveniment de modă precum cel de la Berlin presupune respectarea unui regulament şi a unor termeni limită extrem de stricţi.

„Au vrut să ştie încă de dinainte conceptul, să vadă câteva poze, machiajul, le trebuia coafura cu o lună două înainte pentru că ei fac încercări. Nu te duci acolo şi te întreabă «cum vrei să te fac». Sunt profesionişti, lucrează incredibil de bine“, povesteşte designerul.

„Nu există piaţă de design la Cluj“

Drumul până la Berlin nu a fost, însă, unul uşor, pentru tânărul designer care activează în domeniu din 1998. În spatele succesului Alinei stau mii de ore de lucru în atelier, sute de ţinute vestimentare create şi zeci de participări la evenimente şi concursuri de profil.

„În carieră am mers pe ideea că trebuie să merg departe, că sunt greutăţi inerente, că nu poţi face nimic peste noapte şi că trebuie să perseverezi. Ar fi culmea să încep să mă fi plânng că nu mi se vând produsele de pe-o zi pe alta“, spune clujeanca, care recunoaşte că a simţit de nenumărate ori dezavantajele de a nu locui în capitală.

Bucureştiul este locul unde-şi vine, însă, majoritatea ţinutelor pe care le creează, Clujul neavând o piaţă de desfacere pentru creaţia de design vestimentar, este de părere Alina.

„Nu există piaţa pentru design în România, singurul loc unde există aşa ceva este Bucureşti. La Cluj sunt două, trei persoane care vin şi cumpără, însă cu doar două, trei persoane nu poţi să ţii un business. Nu există piaţa pentru design la Cluj“, a conchis Alina Botea.

Vezi câteva dintre creaţiile clujencei pe catwalkul de la Berlin Fashion Week

De ce crezi că nu există piaţă de design la Cluj?
A.B.: La Cluj sunt foarte puţine evenimente. În Bucureşti sunt evenimente peste evenimente tot timpul. Contează foarte multe cum arată un om la un eveniment. Nu se poate îmbrăca de două ori într-o săptămână în aceleaşi haine, şi atunci investeşte mai mult în imagine. În Cluj nu e necesar aşa de mult.

Au clujenii stil?
A.B.: Eu cred că au, numai nu investesc foarte mulţi bani în haine. Unii au, alţii n-au, la fel cum se întâmplă, de altfel, oriunde.

Li se par clujenilor scumpe hainele de designer?
A.B.: Da. Ideea e, însă, că nu poţi să faci haine de calitate, ieftine, nu ai cum. E categoric că nu sunt preţuri de mass-market. Atâta timp căt lucrezi opt ore pe produs, nu se poate compara cu un produs pe care lucrezi o oră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite