Alin Gălăţescu face din Cluj capitala modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criticul de modă Alin Gălăţescu (foto dreapta) este iniţiatorul proiectului
Criticul de modă Alin Gălăţescu (foto dreapta) este iniţiatorul proiectului

De formaţie jurist, de ocupaţie jurnalist, critic de teatru şi analist al fenomenului modei, Alin Gălăţescu va organiza, în perioada 14-17 aprilie Săptămâna Modei la Cluj.

Nici nu terminase facultatea când, în 1993, a fondat Radio Tinerama. Acolo, pe calea undelor Alin Gălăţescu făcea prima emisiune de modă de după ’89.

„De fapt aveam cinci emisiuni, una de istoria religiilor, una de teatru, alta despre cărţi, science-ficiton şi modă. Cum nu poţi fi la toate la fel de bun, m-am focalizat apoi pe modă şi teatru. Aşa că acum sunt 17 ani în relaţie cu lumea modei”, spune analistul Alin Gălăţescu. Alin Gălăţescu a fost primul realizator de emisiuni de televiziune, despre modă, de după Revoluţie, la Tele7ABC.

Face prognoză de modă

De-a lungul timpului, s-a ocupat de strategiile de imagine şi de branduri româneşti cum ar fi Tina R sau Ingrid Vlasov. De asemenea, a făcut un titlu de glorie şi din faptul că a descoperit noi şi talentaţi tineri designeri care, ulterior, şi-au şi confirmat valoarea.

Cât despre una dintre cele mai interesante aspecte ocupaţii ale sale, legate de modă, cea de prognoză, Alin Gălăţescu spune că poate anticipa în ce direcţie o vor lua trendurile în sezonul următor, pe baza unei analize profunde a lumii modei din ultimii 3-4 ani. „E un studiu foarte complex, pe baza căruia se poate spune ce va rămâne şi ce nu din trendurile actuale”, spune analistul de modă.  

La Cluj, cea mai puternică academie de modă


De 5-6 ani, Alin merge la Paris Fashion Week. „Am avut ocazia să văd acolo câteva showuri ale lui Alexander McQueen”, spune analistul. De altfel, evenimentul Cluj Fashion Week (CFW) este dedicat designerului britanic care s-a sinucis în februarie anul acesta.

„Clujul e cel mai potrivit loc pentru un astfel de eveniment. La Bucureşti m-am lovit de mafioţi care m-au ameninţat mai voalat sau nu că poate mi se stinge lumina, poate îmi arde casa sau maişina. La Bucureşti nu se mai face nimic în această direcţie de multă vreme. E mort din toate punctele de vedere”, este de părere Alin Gălăţescu.

În opinia sa, Clujul e cel mai bun loc pentru o săptămână a modei şi pentru că aici se află Academia de Artă şi Design, despre care spune că este „cea mai puternică academie de modă din ţară”. De altfel, CFW va fi un eveniment care va îmbina moda, cu filmul şi fotografia. „Pune moda în relaţie cu celelalte arte”, spune Alin Gălăţescu, directorul artistic al festivalului. Alin Gălăţescu spune despre clujeni că sunt oameni deschişi către stil, cosmopoliţi, dar şi radicali, făcând referire la petiţia-protest care a împiedicat-o pe Adriana Bahmuţeanu să prezinte Balul Operei din Cluj. 

Născut. 22 octombrie 1968, Bucureşti
Studii. Drept internaţional, în 1995


Ce-i place

Trăieşte 24 de ore din 24 pentru modă pentru că îi place moderintatea şi ideea de schimbare. „Moda se schimbă o dată la 6 luni, aşa că se potriveşte profilului”, spune Alin Gălăţescu. Îi place estetica, pictura, psihologia, arhitectura.

Ce nu-i place
Nu-i plac săpăturile, minciuna, aroganţa şi prostia activă. „Din nefericire m-am lovit de mult prea multe ori de toate acestea”, spune Gălăţescu.

Ce sfat le-aţi da tinerilor designeri români?

„Mi-ar plăcea ca designerii să aibă mai mult timp să studieze, ca să poată, la rândul lor să creeze. La noi designerii sunt sunt şi contabili şi art directori şi femeie de serviciu. Le e greu aşa.”

Care este diferenţa dintre un analist şi un critic al modei?
„Sunt foarte puţini care se pricep la modă. Criticul este distructiv, pe când analistul intră mai în amănuntul actului creativ, mai dă o mână de ajutor cu sfaturi designerului şi, cel mai important, face prognoza a modei.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite