Alexandru Gheorghe: „Am propus ca Armata să preia timp de o lună administrarea țării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenentul Alexandru Gheorghe a declarat, la terminarea programului de lucru, că nu a fost în niciun fel sancționat deocamdată de către conducerea unității din Câmpia Turzii. De asemenea, acesta a arătat că soluția pe care a propus-o, miercuri, pentru aplanarea conflictelor a fost respinsă de către superiori.

Locotenentul a declarat că nu a luat „nici măcar minima sancțiune, nici măcar un avertisment". „Primul lucru pe care superiorii trebuiau să îl facă, pentru a-și permite să spună la TV că eu sunt cercetat de un consiliu de judecată ei, ar fi fost să mă avertizeze, să îmi dea un avertisment ca primă sancțiune. Dacă eu desconsideram avertismentul, ar fi urmat pasul doi: mustrare verbală sau scrisă. Însă cei care mă pot sancționa cu mustrare trebuie să urmeze o procedură", a explicat ofițerul.


image

Potrivit militarului, primul pas ar fi trebuit să fie avertismentul, pasul doi propunerea în scris a comandantului unității pentru trimiterea în fața consiliului de onoare. „Acel consiliu decide dacă se impune în continuare sancționarea mea. Dacă în continuare aș fi încălcat regulamentul militar, atunci aș fi ajuns abia la consiliul de judecată. Asta, dacă membrii consiliului de onoare ar fi luat această decizie", a mai spus militarul. „Cadrul militar este trimis în fața consiliului de judecată doar dacă a săvârșit abateri grave și repetate, care au afectat grav imaginea Armatei din România sau interesul Armatei. Acest lucru se face doar după ce militarul a fost trecut prin consiliul de onoare", a adăugat Alexandru Gheorghe.

Alegeri libere supravegheate de Armată

Cererea formulată ieri, pe care militarul a declarat că dorește să o prezinte întregii țări, nu făcea referire la persoana lui. „A fost o solicitare verbală adresată forurilor superioare. Este viziunea mea despre cum s-ar putea detensiona situația în cazul meu și situația socială din România", a spus ofițerul.

„Am propus ca Armatei să-i fie încredințată pe durata de o lună administrarea acestei țări. Armata să-și ia angajamentul ca într-o lună de zile să organizeze alegeri libere și democratice, supravegheate de presa română liberă", a declarat tânărul. În opinia sa, Armata ar fi fost potrivită să asigure democrația. „Superiorii m-au întrebat: bun, și ce invocăm? Le-am spus că situația de urgență. Dacă acum, când oamenii sunt în stradă, nu se poate invoca asta, nu știu ce să mai spun", a mai arătat locotenentul.

Pe buletinele de vot, Alexandru Gheorghe a propus să apară toate partidele politice. „În plus, pe lângă partide, am propus să fie trecută și monarhia constituțională, cu armata alături, ca garant al democrației, cum scrie și în Constituție", a explicat Alexandru Gheorghe. În opinia sa, nu s-ar fi produs niciun fel de dezechilibru social.

Militarul a reclamat că a fost forțat să semneze, ieri și azi, anumite documente ilegale, printre care un ordin al comandantului prin care el urma să fie trimis în fața consiliului de judecată. „Am comunicat că ordinul este vădit nelegal și am dreptul să nu îl execut. Nu l-am semnat. În ordin se spunea că nu am păstrat eschidistanța politică. Dar așa ceva nu este adevărat", a mai spus ofițerul.

„Azi, au venit la mine cu o citație. Nu știu de când există oameni care dintr-o dată se transformă în procurori militari. Eram citat în unitatea militară, să dau explicații despre o declarație pe care nu o dădusem. M-am simțit jignit. Să fie lege, dar pentru toți", a încheiat militarul.

Citeşte şi:

De ce a ales locotenentul Alexandru Gheorghe să intre în Armată
Originar din Sibiu, tânărul ofiţer care li s-a alăturat protestatarilor din provine, după cum însuşi mărturiseşte, dintr- o familie de oameni simpli. A urmat un liceu economic, însă spune că de mic şi-a dorit să devină militar. Află mai multe aici

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?
adevarul.ro vă propune o dezbatere în premieră, în cadrul căreia cititorii oferă conţinut la fel de important ca cel al jurnaliştilor. Doi ziarişti importanţi prezintă opinii divergente despre cazul militarului care a participat la proteste şi vă invită să susţineţi cu argumente personale unul dintre aceste puncte de vedere. Citeşte continuarea aici

EDITORIAL, Mălin Bot, redactor-şef adevarul.ro: De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe
Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi. Citeşte integral editorialul

Locotenentul Alexandru Gheorghe a protestat o jumătate de oră la unitatea militară din Câmpia Turzii
Locotenentul protestatar de la Flotila 71 Câmpia Turzii a protestat, miercuri după-masă, timp de o jumătate de oră, pe platoul unităţii militare. Citeşte mai multe aici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite