Alexandru Cânpean. Criminalistul care a desenat mii de infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Serviciului Criminalistic din cadrul poliţiei clujene este  considerat „cel mai bun potretist din ţară“. El este chemat pentru a face portrete robot în cele mai grele cazuri din ţară ale poliţiei

După absolvirea facultăţii, Alexandru Cânpean a lucrat timp de 5 ani la întreţinerea calculatoarelor aparţinând IIRUC Service Cluj. Atunci când a fost scos la concurs un post de ofiţer în cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, s-a înscris la interviu şi a fost selectat pentru a activa în cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). „Novice“ în ale criminalisticii, proaspătul poliţist a fost luat sub aripa ocrotitoare de  profesorul Ioan Buş. „La început mi-am întocmit un algoritm de lucru pe care am hotărât să-l respect tot timpul. Nu am dat greş pentru că până şi astăzi mă bazez pe acelaşi algoritm“, povesteşte poliţistul.

Portret robot în cazul jafului de la casa de schimb valutar


Prima lucrare executată cu ajutorul calculatoarelor „Targa“ a fost realizată în anul 1993. Este vorba despre portretele robot a doi basarabeni care au comis un jaf armat la o casă de schimb valutar din municipiu. „De aceştia îşi aduceau aminte doar doi martori. După ce i-am audiat pe fiecare în parte, am întocmit portretele robot. Moldovenii nu plecaseră din Cluj pentru că ştiau că sunt filtre la fiecare ieşire din oraş. Au dormit în cimitir, iar ulterior s-au urcat într-un camion pentru a ieşi prin partea cu Sălicea“, îşi aminteşte omul legii.

Poliţistul spune că cei doi au fost reţinuţi pentru că nu aveau acte, iar odată aduşi la secţie, lucrătorii IPJ Cluj au constatat că ei sunt autorii jafului petrecut cu o zi înainte. „Am rămas toţi mască pentru că semănau perfect cu portretele făcute anterior. De atunci a început totul“, spune Alexandru Cânpean.


„Am în minte fiecare portret desenat“


Au urmat sute şi chiar mii de dosare venite din toate colţurile ţării. Erau aduşi martori din Galaţi, Brăila, Suceava şi pentru fiecare în parte, poliţistul petrecea în jur de cinci ore. „Pentru că trebuia să mă perfecţionez şi să redau imaginea infractorului pe baza comportamentului acestuia, am urmat şi cursuri la Şcoala Populară de Arte. Am avut mereu o afinitate pentru artă”, explică Alexandru Cânpean. Pentru ca un portret robot să fie considerat „bun“, lucrătorul IPJ Cluj menţionează că în el trebuie să se regăsească 70% din trăsăturile reale ale feţei. „Am în minte fiecare portret desenat, iar secretul este dăruinţa“, arată Cânpean.


În anul 2005 a fost numit şef al Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Cluj, motiv pentru care meseria de „portretist“ a lăsat-o pentru un continuator format de el. Totuşi, pentru că în luna februarie a acestui an, la Siret a avut loc un dublu asasinat fără precedent în istoria României, din partea IGPR a venit dispoziţia ca poliţistul clujean să întocmească portretul robot. „A fost foarte greu, dar în final a ieşit“, spune comisarul-şef care se spune dspre el că este un „luptător pentru dreptate şi nu pentru acte de justiţie“.

Ce-i place?

Îmi place să călătoresc şi să conduc maşina. Mă relaxează foarte mult.

Ce nu-i place?

Minciuna pentru că poate produce prejudicii grave.

Întrebări şi răspunsuri

Mai e nevoie de portrete robot în activitatea poliţiei?

Da. Este o activitate care va rămâne. Există cazuri în activitatea poliţiei, când pur şi simplu nu există alte probe decât declaraţiile martorilor.

Regretaţi că v-aţi înrolat în Poliţie?

În niciun caz nu regret că am venit în Poliţie. Este o meserie foarte frumoasă.

NĂSCUT: 25 mai 1963, Ileanda, judeţul Sălaj

STUDII:  Facultatea de electrotehnică din cadrul UTCN, Facultatea de Drept din cadrul UBB, studii postuniversitare de criminalistică, Şcoala Poplară de Artă

FAMILIE: Căsătorit, un copil

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite