Alexandru Botezatu, „artilerist” de dragul artei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajuns în Cluj de câţiva ani, studentul la Arte şi Design a pus pe picioare „Artileria”, un proiect prin care doreşte să revigoreze simţul artistic şi să sprijine tinerii artişti care întâmpină dificultăţi în a se afirma.

Ideea lui Alexandru de a deschide un ONG s-a născut în Bacău, în urmă cu trei ani. „Am vrut să dezvoltăm un proiect cultural acolo, însă am întâmpinat dificultăţi şi amânări, motiv pentru care am venit încoace, spre Transilvania”, îşi începe Alexandu Botezatu povestea. Cochetează cu ideea de a se muta în Transilvania de mic, încă din liceu. Au urmat vizite la prieteni studenţi în Cluj, care s-au înteţit pe parcurs. A ajuns să vină săptămânal în oraş. 

„Nu aş dori să mă întorc acasă, nici să plec în altă parte. Vreau să pun pe picioare o comunitate artistică aici. La Cluj e o altă deschidere, o altă mentalitate. Contează foarte mult şi faptul că oraşul e mai mare. Transilvania cred că are o structură socială şi culturală mult mai sănătoasă decât alte părţi ale ţării. Dacă aş fi pus să aleg între capitală şi Cluj, aleg Cluj fără nici o şovăială. Bucureşti nu există în mintea mea”, explică tânărul de 25 de ani.

ONG-ul a fost înfiinţat de banii pe care i-a câştigat ca artist freelancer, respectiv din grafică şi pictură. E convins că există foarte multe idei bune care arată minunat pe hârtie. Acestea, din păcate, spune Alex, de cele mai multe ori nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. „Se fac numai pentru bani şi sunt făcute fără imaginaţie. Noi facem artă de dragul artei, nu a banilor”, îşi prezintă convingerile tânărul voluntar. Ştie că trăieşte într-o societate mercantilistă, dar crede că e foarte important să existe un echilibru: „Ne propunem să facem activităţi pe înţelesul tuturor, pentru că simţul artistic există la toate persoanele, indiferent de vârstă sau categorie socială. Trebuie doar cultivat, antrenat”.

Deocamdată vrea doar ca Artileria să existe şi să pună pe picioare proiecte mici, pe care ulterior să le crească, sau de pe urma cărora să crească ei.

De ce face asta?
A făcut facultatea de Marketing de la Universitatea Bacău, după care a lăsat Moldova pentru Cluj şi s-a înscris la Universitatea de Artă şi Design unde acum este student în anul doi.

Cu toate acestea, este conştient că viaţa nu-i roz nicăieri. Minusurile ar fi că sectorul administraţiei publice ar trebui să se mai deschidă. Să fie mai sociabili, sau cel puţin să nu dea dovadă de rea intenţie. În sectorul privat, sponsorii ar trebui să înceteze să mai vadă lucrurile în felul „investesc puţin, vreau mult”. România încă nu ştie să doneze, decât la nivel emoţional. Deocamdată trebuie să dai din coate. E convins că dacă se vor ţine pe poziţii şi vor continua proiectele începute, în 4-5 ani ceea ce au început va deveni un brand.

Ce-i place?
Desenul. De la patru ani a început să imite figurinele din desenele animate. Părinţii au observat acest lucru şi l-au sprijinit în pasiunea sa. Grafica şi desenul au ajuns să îi fie şi o sursă de venit. Îi place să cunoască lume interesantă, oameni cu convingeri puternice, cu care să poarte discuţii constructive.

Ce nu-i place?
Urăşte bădărănia şi prostia: „De foarte multe ori se întâmplă ca viaţa să-ţi dea în cap şi să continui cu sechele. Din păcate văd tot mai multă lume transformată de greutăţi”. Acceptă diversitatea, părerile şi opiniile divergente, dar crede că lumea ar trebui să îşi dea mai mult interesul în a învăţa şi de a sprijini cultura.

Profil

Născut 12 iulie 1985, Bacău

Studii.
Facultatea de Marketing a Universităţii Bacău
Student în anul II la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca

Familie.
Într-o relaţie stabilă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite