Alege simbolul Clujului. Votează aici imaginea care crezi că reprezintă cel mai bine oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii pot alege, timp de două săptămâni, cele mai reprezentative clădiri sau locuri pentru oraşul de pe Someş. Campania „Alege simbolul oraşului tău" a fost lansată pe pagina web cluj.adevarul.ro şi pe pagina de Facebook a redacţiei „ADS Cluj".

Clădirile vechi, locurile şi chiar şi unele lucruri sunt cele care spun povestea unui oraş. „Adevărul" propune o campanie prin care, timp de două săptămâni, clujenii îşi pot alege simbolul oraşului în care trăiesc. Pe site-ul cluj.adevarul.ro, cititorii îşi pot exprima, de astăzi, părerea şi pot veni cu propuneri noi.

UPDATE ORA 16.00, 2 septembrie

Record de voturi într-o singură zi

Peste 1.000 de clujeni au votat, ieri, pe cluj.adevarul.ro, una dintre propunerile pentru simbolul Clujului. Dacă în primele 10 zile a campaniei „Alege simbolul Clujului" şi-au exprimat opţiunea în jur de 4.000 de cititori online, într-o singură zi, ieri, alţi 1.000 de clujeni au votat pe cluj.adevarul.ro.

Titlul materialului despre campania „Alege simbolul oraşului tău" apărut ieri în „Adevărul de Cluj", „Îl detronează Avram Iancu pe Matia Corvin?", i-a scos pe clujeni din amorţeală. Nu mai puţin de 1.112 clujeni au votat, joi, până la închiderea ediţiei, una dintre cele 12 propuneri din care se va alege, la finalul campaniei, simbolul oraşului.
La închiderea ediţiei, ansamblul Matia Corvin - Biserica „Sf. Mihail" din Piaţa Unirii se afla în continuare în fruntea clasamentului, cu 51,08 procente. Pe locul doi a urcat Piaţa Avram Iancu, având în prezent 24,49 de procente, iar Grădina Botanică „Alexandru Borza" a ajuns abia pe locul trei, cu 11,38%.
Competiţie cu iz etnic
Sociologii clujeni au o explicaţie pentru recordul de voturi înregistrate pe cluj.adevarul.ro în mai puţin de o zi. „Este foarte simplu de explicat. În titlul materialului, practic, s-a introdus un element istoric şi emoţional. Dacă aţi fi întrebat cititorii simplu: «Cine credeţi că va câştiga, Matia Corvin sau Avram Iancu?», nu ar fi votat atât de mulţi într-o singură zi. Dar introducând «a detrona» în titlu, se pare că românii au reacţionat, votând în masă", explică sociologul Petru Iluţ. Acesta a subliniat că, totuşi, în ultimii ani, tensiunile interetnice s-au mai temperat.
În opinia sociologului, cel mai reprezentativ simbol pentru oraşul de pe Someş este Universitatea „Babeş-Bolyai", care, în acest moment acumulează 3,25% din voturi. „Este într-adevăr un simbol mai modern, dar să nu uităm că este una dintre universităţile de elită din ţară şi chiar şi din lume", crede Petru Iluţ. Totuşi, sociologul susţine că, personal, ar opta pentru ansamblul Matia Corvin - Biserica „Sf. Mihail". „În niciun caz nu aş alege Piaţa Avram Iancu. Motivul? Statuia aceea este nereuşită, din punct de vedere estetic", arată sociologul.
„Campania se pare că şi-a atins ţinta. Este vorba de o incitare selectivă, creată prin competiţia în sine şi prin promovarea unor simboluri etnice", este de părere şi sociologul Vasile Dâncu.
Au rămas şase zile
Doar şase zile au mai rămas până la încheierea campaniei lansate de „Adevărul" şi cluj.adevarul.ro, timp în care clujenii îşi pot exprima opţiunea pentru clădirea, monumentul sau piaţa care va câştiga titulatura de simbol al oraşului de pe Someş. Printr-un simplu click îţi poţi exprima opţiunea sau poţi propune alte locuri şi monumente, la comentarii.

UPDATE ora 11.30, 29 august

Până acum, aproape 3.000 de clujeni au votat, pe cluj.adevarul.ro, una dintre cele 12 propuneri pentru simbolul oraşului de pe Someş. Pe prima poziţie în preferinţele clujenilor se află în continuare ansamblul Matia Corvin - Biserica „Sf. Mihail" din Piaţa Unirii, pentru care au optat 52,91% din cei aproape 3.000 de clujeni care au votat pe cluj.adevarul.ro.

Florin Piersic: „Aleg Teatrul Naţional ca simbol al Clujului. Sau cinematograful care-mi poartă numele"

Pe locul doi se află Grădina Botanică „Alexandru Borza", cu 20,94 de procente, iar Piaţa Avram Iancu se situează, în acest moment, pe locul trei, cu 6,41%.


UPDATE ora 7.30, 26 august

După încă o zi în care clujenii au intrat pe cluj.adevarul.ro şi au votat una dintre cele 12 propuneri care au intrat în competiţie pentru obţinerea titlului de simbol al Clujului, clasamentul a rămas neschimbat.
Piaţa Avram Iancu, preferata şefului Poliţiei
Chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, este de părere că Piaţa Avram Iancu, prin statuia care-l reprezintă pe marele revoluţionar român şi prin Catedrala Ortodoxă, ar trebui să devină simbolul oraşului de pe Someş. „Nu atât pentru statuia lui Avram Iancu, care oricum şi ea înseamnă enorm pentru clujeni, ci pentru catedrală. Catedrala ortodoxă înseamnă credinţă, este reprezentativă pentru clujeni. Este, dacă vreţi, speranţa într-un viitor mai bun", a spus Ioan Păcurar.
Universităţile clujene, un simbol de necontestat
Managerul Spitalului Clinic Judeţean Cluj, Cristiana Ciortea, consideră campania „Alege simbolul Clujului" binevenită şi spune că ar trebui să primeze, în preferinţele clujenilor, Universitatea „Babeş-Bolyai". „Clujul este un oraş de elită. Intelectualii care se formează pe băncile Universităţii «Babeş-Bolyai» fac parte şi ei dintr-o elită de talie mondială. Categoric voi vota cu UBB", a declarat Ciortea.
Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, este de aceeaşi părere. „Universităţile clujene de prestigiu ar merita toate să câştige titlul de simbol al oraşului. Aş propune, pe lângă cele 12 potenţiale simboluri ale Clujului, o a 13-a: cartea. Iar sub carte, să scrie: «Cluj, oraşul cunoaşterii şi al culturii»", a arătat Radu Munteanu.


UPDATE ora 21.30, 24 august: Avram Iancu contraatacă!

La finele celei de-a treia zi a campaniei „Adevărul", prin care clujenii îşi pot alege simbolul oraşului, numărul voturilor pentru Piaţa Avram Iancu a cunoscut cea mai importantă creştere. Deşi propunerea în ceea ce priveşte Piaţa Avram Iancu a fost introdusă în listă cu două zile întârziere, se pare că se află în topul preferinţelor clujenilor. „Avram Iancu a fost, este şi va fi simbolul Clujului! Nu alte statui, clădiri şi părculeţe, construite de cine ştie ce trecători pe aici care nu au avut legătură cu acest oraş vechi românesc, Cluj-Napoca", opinează, pe cluj.adevarul.ro, unul dintre cititorii online care s-au implicat în campania lansată de „Adevărul".
Până în prezent, lider în clasament este ansamblul Matia Corvin - Biserica „Sf. Mihail" din Piaţa Unirii, cu un procent de 47,81. Pe locul secund se situează în continuare Grădina Botanică „Alexandru Borza", cu 24,64%. Aproape la egalitate vin Universitatea „Babeş-Bolyai" şi Piaţa Avram Iancu (5,98%, respectiv 5,43 %).
În timp ce mare parte a clujenilor care au votat o propunere sau alta au considerat emblematic pentru Cluj ansamblul din Piaţa Unirii, se pare că mulţi sunt de părere că Piaţa Avram Iancu şi statuia care îl reprezintă pe marele revoluţionar român ar trebui să devină simbolul oraşului de pe Someş.

UPDATE ora 10.30, 24 august

Până acum, peste 2.000 de clujeni şi-au exprimat opţiunea, pe cluj.adevarul.ro, pentru alegerea simbolului oraşului. După alte câteva propuneri venite din partea cititorilor „Adevărul de Cluj“, care au fost introduse în lista ce cuprinde, în acest moment, 12 posibile simboluri ale Clujului, în topul preferinţelor se află Ansamblul Matia Corvin - Biserica „SF. Mihail“ din Piaţa Unirii, cu 46,37%.

UPDATE ora 13.10, 23 august

Până în prezent, pe prima poziţie în sondaj se află, cu un procent de 47,23, în preferinţele clujenilor, ansamblul Matia Corvin - Biserica „Sfântul Mihail“ din Piaţa Unirii. Locul secund îi revine, cu 41,14%, Grădinii Botanice. Potrivit sondajului, cititorii „Adevărul“ nu consideră nici varza a la Cluj, nici echipele de fotbal CFR şi „U“ simboluri ale oraşului de pe Someş.La propunerea cititorilor, intră în cursă pentru declararea simbolului Clujului şi Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Avram Iancu, Cetăţuia şi Teatrul Naţional.



Cetăţuia este o fortificaţie clădită la începutul secolului al XVIII-lea, cu ziduri din pământ sub formă de stea, care este şi în prezent un punct de atracţie pentru turişti. De pe dealul cu acelaşi nume, turiştii pot avea o imagine de ansamblu a Clujului.



Piaţa Muzeului reprezintă şi acum, din punct de vedere istoric, kilometrul zero al Clujului. Mica piaţă a fost prima din oraş, aici se află şi Biserica Franciscană, prima din oraş. În centrul pieţei se află Obeliscul Carolina, ridicat în cinstea împărătesei Carolina, soţia regelui Francisc I. Familia regală a vizitat Clujul în anul 1817.



Piaţa Mihai Viteazul este cea mai întinsă piaţă din Cluj şi are două puncte de atracţie: statuia ecvestră reprezentându-l pe Mihai Viteazul şi Cinema „Florin Piersic“.



Clădirea Teatrului Naţional din Cluj-Napoca a fost inaugurată în data de 8 septembrie 1906. Teatrul are o capacitate de 1.000 de locuri. Clădirea asăposteşte atât compania Teatrului Naţional, cât şi Opera Română.



Statuia Sfântului Gheorghe este o copie a statuii reprezentându-l pe acelaşi sfânt din Praga. Lucrarea originală a fost executată de doi meşteri clujeni. Copia de la Cluj este amplasată în mica piaţă din faţa Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu.


image
image
image
image
image
image

Şase propuneri „Adevărul"

Cele şase propuneri ale jurnaliştilor „Adevărul" au fost alese în aşa fel încât să ducă gândul oricui, fără doar şi poate, spre Cluj-Napoca.

Prima propunere este legată de centrul istoric al Clujului. Este vorba de celebra statuie a lui Matia Corvin şi de Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail". Ansamblul monumental Matia Corvin este alcătuit din cinci statui, reprezentându-i pe regele Corvin şi pe cei patru generali ai săi. Lucrarea a fost dezvelită în anul 1902 şi este opera artistului Fadrusz Janos. Biserica „Sfântul Mihail" domină piaţa Unirii din Cluj. Este unul dintre cele mai impozante edificii gotice din ţară şi datează din secolul al XIV-lea.


image

Grădina botanică „Alexandru Borza" este cea de-a doua propunere pentru simbolul oraşului. Aparţine Universităţii „Babeş-Bolyai" şi a fost fondată în 1920 de cel ce i-a dat nume, profesorul Alexandru Borza. Se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare, cu peste 10.000 de specii de plante din întreaga lume.


image

Cunoscută sub sloganul "Regele berii în România", berea Ursus, produsă la Cluj, este una dintre cele mai îndrăgite din ţară. Ursus Breweries a decis anul trecut să închidă fabrica de bere, înfiinţată în 1878.



Totuşi, celebra bere e produsă în continuare la Cluj, într-o mini-unitate de producţie.

image

CFR şi „U" Cluj, simboluri sportive

Nu doar anumite clădiri pot fi emblematice pentru un oraş. Clujul a devenit cunoscut în toată ţara şi prin două echipe de fotbal - CFR şi „Universitatea" Cluj. Echipa CFR a fost înfiinţată în 1907 şi se poate mândri cu două titluri de campioană a României. „U" Cluj a luat naştere 12 ani mai târziu, în 1919, şi a câştigat Cupa României în 1965.

Oraşul a inspirat până şi marii bucătari ai lumii, prin celebra reţetă a verzei a la Cluj. Cea mai bună varză o poţi servi, spun clujenii, la vărzăria de pe Eroilor. Carne tocată, orez, bulion şi varză - iată ingredientele pentru deliciosul preparat. Turiştii se dau în vânt după varza a la Cluj, iar pentru studenţi vărzăria înseamnă un loc în care poţi mânca pe săturate.


image

Şi, pentru că veni vorba de studenţi, clădirea Universităţii „Babeş-Bolyai" nu poate să lipsească de pe lista propunerilor. Este una dintre cele mai mari universităţi din ţară.


image

Alegeţi emblema!

Clădirile şi locurile propuse în campania „Alege simbolul oraşului tău" pot fi votate pe pagina cluj.adevarul.ro, în partea dreaptă a materialului, unde este postat un sondaj. Printr-un simplu click îţi poţi exprima opţiunea sau poţi propune alte locuri şi monumente, la comentarii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite