Ajută copiii să învingă cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Teodora Rus spune că e greu să dai un sfat unui bolnav de cancer
Raluca Teodora Rus spune că e greu să dai un sfat unui bolnav de cancer

Raluca Teodora Rus, o studentă din Cluj-Napoca, diagnosticată cu cancer la 13 ani, este unul dintre voluntarii  Asociaţiei „Little People" România care ajută copiii bolnavi de cancer.  „Provident Financial România", de 5 ani pe piaţa românească, a donat ieri Asociaţiei „Little People" 118.230 de lei sprijinindu-i astfel în luptă împotriva cancerului. Asociaţia are un Club numit „Temerarii", alcătuit din tineri car

Hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca, o nouă acţiune numită „Campania Contra Cancer". „Aceasta va debuta cu un maraton la care participă doi studenţi clujeni, Iulian Novac şi Marian Gabriel. Ei vor alerga 700 de km în 7 zile. Startul va fi dat pe 2 octombrie, iar sosirea a fost programată pe 9 octombrie la Bucureşti", spune preşedintele Asociaţiei „Little People" România, Shajjad Rizvi.

Unul dintre maratonişti, Iulian Novac, este student la medicină şi spune că participă la campanie pentru că vrea să ajute. „Am cunoscut bolnavi de cancer. M-au impresionat. Sunt adevărate modele", crede Novac.

„Făceam cinema pe holurile spitalului"

Unul dintre cei care ştiu ce înseamnă cancerul şi durerea este clujeanca Raluca Teodora Rus. Ea e unul dintre voluntarii cei mai vechi ai Clubului „Temerarii" al Asociaţiei „Little People", club alcătuit doar din tineri care au învins cancerul. Cumplita veste a aflat-o la vârsta de 13 ani. Acum are 20 de ani, e studentă şi învaţă să devină contabilă. Ea povesteşte că, deşi e o fire optimistă şi nu se lasă doborâtă uşor, i-a fost foarte greu.

„În 2004, când aveam 13 ani, m-a durut îngrozitor capul două săptămâni. Nu trecea defel şi nu înţelegeam ce am. Mi s-au făcut analize, am fost şi la neurologie, însă nimic. La analizele de sânge a ieşit că aveam leucemie. Atunci nu ştiam ce înseamnă leucemie", povesteşte Raluca.

Părinţii ei au fost şocaţi şi situaţia era cu atât mai apăsătoare cu cât ea e singurul lor copil. Îşi aminteşte că ultima parte a tratamentului făcut, care a durat peste un an, a avut o săptămână în care a fost nevoie să o adoarmă pentru a se vindeca cum trebuie. „În acea săptămână am fost în perfuzii tot timpul. Medicamentele au fost atât de puternice încât a fost nevoie să mă sedeze ca să nu-mi fie afectat creierul", mărturiseşte tânăra.

Sprijinul ei au fost nu numai părinţii, dar şi soţia preşedintelui „Little People", Katie Rizvi, care făcea voluntariat la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. „Venea des şi se juca cu noi. Acest lucru contează enorm pentru un copil într-o astfel de situaţie", spune Raluca.

Recunoscătoare, ea s-a înscris în 2006 în clubul creat de asociaţie, numit sugestiv „Temerarii". Acum ea e cea care merge prin spitale şi se joacă cu copiii bolnavi de cancer încurajându-i. „Când eram internată, mergeam prin alte saloane ale spitalului unde erau bolnavi de cancer. Vorbeam cu ei, îi încurajam, iar într-o zi am transformat holul într-un mic cinema. E foarte important să fie acolo cineva cu care să vorbeşti, să nu te izolezi şi să treci de stările de rău. Am întâlnit şi copii de un an bolnavi de cancer. Boala nu alege. E greu să descrii ce simţi când afli că ai o astfel de boală", adaugă studenta.

Donaţie de peste 118.000 de lei

Tot ieri, asociaţia a primit o donaţie de peste 118.000 lei din partea „Provident Financial România", cec-ul fiind semnat ieri, la hotel, de preşedintele Provident Russel Johnsen. „Donaţia face parte dintr-un proiect social special, împlinirea a 5 ani de când suntem pe piaţa românească. Împreună cu Asociaţia Little People România vrem să ajutăm la îmbunătăţirea vieţii copiilor şi a tinerilor bolnavi de cancer", afirmă Russel Johnsen.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite