Agricultură eco pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a fost ultima zi în care fermierii clujeni au putut depune cereri pentru acordarea de ajutoare în dezvoltarea agriculturii ecologice. Numărul de cereri pentru subvenţii a crescut cu 700% faţă de anul trecut.

Agenţia de Plăţi şi Investiţii în Agricultură Cluj (APIA) a strâns 131 de cereri, cu 700% la mult decât anul trecut când au fost înregistrate doar 18 cereri. „Anul acesta s-au depus mai multe cereri pentru ajutorul european nerambursabil deoarece programul a fost mult mai bine mediatizat printre fermieri", a declarat Elena Sucală, consilier superior în cadrul APIA. Veridicitatea datelor declarate la dosar de către fermieri va fi analizată de o comisie specială şi abia apoi vor fi făcute plăţile, ceea ce înseamnă că banii vor intra în conturile fermierilor abia în iunie 2012.

Se va verifica în primul rând dacă fermele care solicită aceste fonduri sunt cu adevărat ecologice. Suma totală la nivel naţional este de aproape 3,1 milioane de euro, din care 2,4 milioane sunt bani alocaţi pentru fermele vegetale. Diferenţa e alocată fermelor animale ecologice.

Pentru fermele vegetale cu suprafaţă mai mică de cinci hectare se acordă suma nerambursabilă de 1.500  de euro pe an. Marea majoritate a cererilor din Cluj sunt venite pentru o suprafaţă de acest gen. Fermele vegetale  care au o suprafaţă cuprinsă între 21 şi 50 de hectare primesc 2.500 de euro pe an. La Cluj există o singură cerere pentru o suprafaţă de 100 de hectare şi va primi 3.400 de euro pentru acest an. Fermele cu o suprafaţa mai mare de 100 de hectare primesc 3.800 de euro pe an, dar în Cluj nu există o fermă cu o suprafaţă atât de mare. În ce priveşte fermele animale, se acordă 3.000 de euro pe an pentru fermele de păsări care au peste 500 de capete, câte 2.000 de euro pe an pentru fermele cu peste 20 de bovine şi 3.500 de euro pentru fermele care au peste 100 de ovine.

Ferma eco model

Ioan Pop este proprietarul fermei agricole ecologice Pop Avi. Ferma sa are 5.285 de păsări, din care 2.885 sunt păsări de carne. Ceea ce face ca ferma să fie ecologică este în mod special suprafaţa înierbată de teren din exteriorul fermei,  care trebuie să fie de patru metri pătraţi pentru fiecare pasăre. Iarba trebuie să fie ecologică adică să nu se folosească la îngrăşarea ei, ierbicide şi pesticide, ci doar îngrăşământ natural. „Anul trecut am primit 300 de  milioane de lei (vechi-n.r.) şi a fost extrem de binevenit ajutorul acesta, pentru că noi n-am primit nici un fel de subvenţie din 2004 când am înfiinţat ferma", a declarat Ioan Pop. Ferma sa are 4 angajaţi şi aprovizionează magazinele Coşul ţărănesc, Casa Bio, Naturalia şi Alimrom din Cluj şi reţelele Mega Image, Real, Auchan, Carrefour. El a adăugat faptul că a aflat de aceste ajutoare din revistele agricole de specialitate şi vorbind cu colegii de la Asociaţia Crescătorilor de Păsări.   

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite