Afganistanul, văzut prin obiectivul unui fotograf român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Ghioca
Florin Ghioca

Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca găzduieşte mâine o expoziţie inedită cu imagini surprinse de jurnalistul şi corespondentul de război Florin Ghioca în Afganistan între anii 2007 şi 2011.

Manifestarea, intitulată „My Afghanistan", are loc la fix 10 ani de la declanşarea operaţiunii „Enduring Freedom", prin care militarii americani au atacat primele poziţii ale talibanilor din Afganistan. Expoziţia le prezintă clujenilor 40 de fotografii din cele cinci deplasări făcute de jurnalist în teatrele de operaţii din Afganistan, dar şi un film documentar. Intrarea este liberă.

Decor de război

Jurnalistul Florin Ghioca spune că locul unde va avea loc vernisajul în Cluj-Napoca, Bastionul Croitorilor, îi aduce aminte de bastionul talibanilor din Kandahar, unde s-a dat o ultimă luptă pentru cucerirea oraşului de către trupele aliate.


Lucrare din expoziţia fotografică

Dacă la Bucureşti expoziţia s-a bucurat de o prezentare aparte - trupele speciale au luat cu asalt clădirea unde a avut loc manifestarea şi au eliberat „ostaticii" (vizitatorii) capturaţi de talibani - , şi la Cluj vernisajul va fi unul aparte, asigură jurnalistul. „Expoziţia va avea multe simboluri legate de război, sârmă ghimpată, camuflaje, iar cei ce vor veni la manifestare vor avea parte de multe surprize", afirmă corespondentul de război.

Acesta se află la a patra expoziţie personală şi la cea de-a treia din Cluj-Napoca. Expoziţia este una cu vânzare, iar banii obţinuţi vor fi direcţionaţi spre campania „Am o poveste pentru tine", ce îşi propune să ajute pe jurnalista Andreea Popescu în lupta sa cu cancerul osos.

Manifestarea este organizată de FG Photography împreună cu  Primăria Cluj-Napoca, Centrul  de Cultură Urbană, care va fi gazdă a vernisajului până pe 19 octombrie.

Războiul prin ochii copiilor

Corespondentul de război povesteşte că, prima dată când a călcat pe teritoriul afgan, în 2007, l-au şocat copiii de acolo. „Sunt foarte frumoşi, au chipuri foarte expresive, iar în ochii lor vezi tot războiul. Vreau să arăt războiul prin ochii copiilor de acolo, pentru că vreau să aduc o bucăţică de acolo aici, să le arăt oamenilor ce înseamnă un conflict militar, şi nu în ultimul rând, pentru că imaginile respective merită să fie văzute", justifică jurnalistul expoziţia „My Afghanistan".

Florin Ghioca şi-a început cariera de jurnalist la vârsta de 13 ani. A fost declarat „cel mai tânăr ziarist din România". A lucrat la cele mai importante publicaţii din România, iar printre personalitățile intervievate se numără David Lynch, Annie Girardot, Michele Placido, Pascal Bruckner, Frederic Beigbeder.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite