Tranzacţie de jumătate de milion de euro Preot acuzat că face afaceri imobiliare cu terenurile bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii romani-catolici din localitatea Floreşti susţin că Tibor Karazson a vândut trei hectare la un preţ de două ori mai mic decât cel al pieţei. După ce a încasat jumătate de milion de euro preotul a dispărut, spun enoriaşii. Acesta s-a întors, ieri, în Floreşti, spunând că vânzarea a fost legală.

Karazson Tibor e preot de doar 4-5 ani în localitatea clujeană Floreşti, aflată lângă Cluj-Napoca, şi de la bun început nu s-a înţeles foarte bine cu credincioşii de aici, spun localnicii. El a fost reclamat, zilele trecute, de enoriaşi la Arhiepiscopia din Alba Iulia, de care aparţine parohia din Floreşti, că ar fi vândut un teren al bisericii şi a dispărut cu o jumătate de milion de euro, acesta nefiind de găsit de două săptămâni.

Enoriaşii, supăraţi pe preot

Părintele e acuzat că a subevaluat terenul şi l-a vândut la un preţ de 20-25 de euro pe metru pătrat, în timp ce valoarea reală este de 50 de euro pe metru pătrat. „Preotul Karazson Tibor a vândut, în luna februarie, trei hectare de teren al bisericii cu 20-25 de euro pe metru pătrat, faţă de 50 de euro cât e valoarea reală a terenului. E un preţ subevaluat. Trebuia să vândă doar un hectar. L-am căutat să dea socoteală, dar nu îl mai găsim de două săptămâni. Trebuia să facă şedinţă a Consiliului Parohial şi să ne explice cum a vândut terenul. Terenul l-a vândut cu 500.000 de euro, dar nu ştim unde sunt banii. L-am reclamat la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia şi îl vom da în judecată ca să oprim tranzacţia“, a declarat Szekely Istvan, unul dintre membrii parohiei romano-catolice din Floreşti.

Potrivit acestuia, preotul ar fi vândut terenul în numele Consiliului Parohial, dar niciun membru al acestui consiliu nu a semnat pe vreun act de vânzare, astfel încât cere ca preotul să fie găsit şi tras la răspundere. Doar că preotul spune că tranzacţia a fost legală şi nu înţelege de ce sunt supăraţi oamenii. „Eu am vândut două hectare de teren cu împuternicirea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia, la un preţ de 20-25 de euro pe hectar. Toată tranzacţia a fost legală. Banii sunt într-un cont al Parohiei Floreşti, două milioane de lei (circa 500.000 de euro-nr). Eu am efectuat vânzarea, pentru că sunt singurul împuternicit în acest sens“, a spus Karazson Tibor. El a precizat că de la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a primit împuternicire să vândă tot terenul bisericii, de 4,4 hectare, dar nu a reuşit să vândă decât două hectare. Parohul a mai spus că în împuternicire nu s-a menţionat suma la care să se facă vânzarea.

Localnicii n-au încredere în prelat

Floreştiul a fost în urmă cu circa 3-4 ani un adevărat El Dorado al imobiliarelor din România. Aici s-au construit mii de locuinţe, comuna devenind un cartier satelit al Clujului. Localnicii spun că terenul vândut de preot va fi folosit pentru constuirea unor blocuri. Conform siteului imobiliare.ro, preţul unui metru pătrat de teren în localitatea Floreşti costă de la 45 de euro şi ajunge, în unele cazuri la peste 100 de euro.

Localnicul Virgil Muntean arată spre terenul vândut de preot

image

Casa Pitas, o agenţie imobiliară din Cluj, are în medie un preţ de 55 de euro/metru pătrat în aceeaşi localitate. Acelaşi preţ se întâlneşte şi pe siteul piaţa-az.ro.  „Cei de la Arhiepiscopie mi-au spus să stau liniştit, că totul e în regulă. Înainte de vânzare am vorbit cu cei din Consiliul Parohial Floreşti şi toţi au fost de acord să vindem între un hectar şi două hectare. Nu ştiu acum de ce mă acuză“, a spus Karazson. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a demarat, însă, o anchetă, pentru a verifica în ce măsură a fost respectat avizul pe care l-a eliberat.

Preotul nu se uită la bani

Dincolo de aceste aspecte, în localitate umblă vorba de mult că preotul e „mână spartă“ atunci când vine vorba de bani. „Preotul e o fire rece. Oricum, din câte am auzit oamenii nu îl prea plac, pentru că acesta cheltuieşte mult. A cheltuit pe renovarea casei parohiale (foto), pe gardul care împrejmuieşte biserica şi parcul de lângă“, a spus Virgil Muntean, un localnic în vârstă de 61 de ani. Casa parohială de vizavi de biserică e pustie şi până şi locaşul de cult are lacătul pe uşă. Mai mult, vecinii spun că părintele a lăsat cheile unui om de încredere. „A plecat de vreo săptămână. Am văzut că e cineva aici, la casa lui, dar e necunoscut“, a spus Maria Turoş (60 de ani), care locuieşte vizavi. Cu toate acestea, preotul susţine că nu a fugit şi e acasă. La faţa locului, însă, el e de negăsit.

Casa parohială în care locuieşte preotul

image

„Nu am dispărut nicăieri, sunt acasă. Am lipsit o săptămână, am fost în Ungaria, să îmi vizitez mama“, Karazson Tibor, preot (foto: stiridecluj.ro)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite