Afacere de criză: tuns şi frezat căţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile au început deja la Cluj
Cursurile au început deja la Cluj

La Cluj s-a deschis prima şcoală de toaletaj canin din România care funcţionează la standarde europene. La absolvire, şcoala oferă diplome eliberate de Ministerul Muncii.

Investiţie minimă, profit maxim. Şi multă pasiune pentru micile patrupede. Dacă până nu demult cei interesaţi să-şi deschidă un salon de înfrumuseţare pentru câini erau nevoiţi să urmeze cursuri de perfecţionare în ţări precum Austria sau Ungaria, de săptămâna trecută aceştia pot să obţină diplome eliberate de Ministerul Muncii, în premieră în România, la Cluj-Napoca.


Andrei Kallo

Diplomele eliberate la finele celor 60 de zile de curs sunt recunoscute în Uniunea Europeană. „Cursurile reprezintă 20% teorie şi 80% practică. Absolvenţii vor învăţa, pe lângă tehnicile de toaletare a câinilor, şi elemente de anatomie şi dermatologie", explică Andrei Kallo (22 de ani), cel care a reuşit să înfiinţeze, împreună cu logodnica sa, Dana Cosman, prima şcoală de acest gen din ţară.

Au introdus meseria în nomenclator

Patronii ineditei şcoli povestesc că le-a luat doi ani să obţină toate avizele de funcţionare. „Meseria de coafor canin nu exista în Nomenclatorul Meseriilor. Noi am reuşit să o introducem, cu codul 516402. La finele lunii august a fost publicat acest lucru în Monitorul Oficial", arată Andrei Kallo.

În mai puţin de o săptămână, s-au înscris la cursuri peste 10 iubitori de câini din toată ţara. „Avem deja cursanţi din Harghita, Bihor, Mureş şi Cluj", spune Andrei Kallo.

Cursanţii vor învăţa să tundă căţei pe cele 80 de patrupede ale unui adăpost din Cluj-Napoca. Însă aceştia îşi pot aduce la cursuri şi căţeii proprii. Şcoala le pune la dispoziţie cursanţilor, gratuit, toate ustensilele profesionale de care e nevoie (mese hidraulice, maşini de tuns marca Moser, foarfece Artero etc.).

Cursurile sunt predate de un medic veterinar şi de doi coafori canini specializaţi în Austria. „De mult mi-am dorit să lucrez la un salon pentru căţei, însă mi-era peste mână să merg la cursuri în Austria sau Ungaria. Acum, iată-mă aici! Este un job frumos şi bănos", spune clujeanca Maria Nagy (48 de ani), unul dintre cursanţi, care momentan este şomeră şi speră să se poată angaja la un salon de înfrumuseţare canin odată ce va absolvi cursurile. La finele cursului, cursanţii vor susţine examene orale, scrise şi practice.

Afacere de criză

Cei doi tineri care au înfiinţat inedita şcoală au investit în total aproape 6.000 de euro în afacere. „Noi avem un centru de formare profesională de cosmetică la Cluj, ce funcţionează de peste doi ani. Având patru căţei, ne-am gândit să ne extindem şi în ceea ce priveşte înfrumuseţarea câinilor", explică Andrei Kallo. În opinia acestuia, o astfel de afacere are toate şansele de reuşită pe timp de criză: „Investeşti bani puţini şi, dacă te ţii de treabă, faci un profit serios".

Cursurile costă 1.800 de lei


Cursurile la finele cărora se eliberează diplome recunoscute în Uniunea Europeană durează 60 de zile - două ore pe zi - şi costă 1.800 de lei. Taxa poate fi achitată şi în rate. Cei interesaţi se pot înscrie la sediul şcolii din bulevardul Corneliu Coposu, nr. 109, sau la numărul de telefon 0737-640.805.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite