Cluj: Adriana Hoban creează artă din flori uscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Adriana Hoban creează artă din flori uscate
Cluj: Adriana Hoban creează artă din flori uscate

Doctor în agronomie şi inginer în horticultură, clujeanca realizează obiecte de design interior din orice, de la flori uscate la felinare sau scorburi de copaci.

Încă din liceu, Adriana Hoban a început să facă aranjamente florale uscate. „Sora mea a cumpărat ceva chestie de artizanat, foarte scumpă, şi am spus că şi eu pot face astfel de lucruri”, spune Adriana.

Totul a început în 1996, când a şi început să vândă prin mai multe magazine din Cluj, iar din anul 2000 şi-a înfiinţat o persoană fizică autorizată. „Am făcut nişte cruci din cotor de porumb şi nişte rame de poze din acelaşi material. Se vindeau foarte bine pentru că erau ieftine”, povesteşte Adriana.

Multe studii şi expoziţii

Într-un pliant de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a aflat că se fac cursuri de
Ikebana (arta aranjamentelor florale în stil japonez - n.r.) şi astfel a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Horticultură. Chiar dacă cursul nu se mai ţinea în lipsa studenţilor interesaţi, a ajuns la profesoara Adriana Florincescu. „Mi-a zis să-i aduc un aranjament de al meu să vadă «ce mână am».

Am făcut un aranjament, o săptămână am tot lucrat la el. Când am ajuns la ea, a început să-mi zică ce nu e în regulă cu aranjamentul. Când a terminat, mi-a zis că de a doua zi ne apucăm de lucru, pentru că «am mână»”, îşi aduce aminte clujeanca.

Prima expoziţie personală a avut-o în anul trei de facultate, în Aula „Mihai Şerban” a USAMV. A mai avut două expoziţii personale în Cluj-Napoca şi două la Zărneşti, judeţul Braşov, unde predă în fiecare vară un curs de aranjamente florale uscate.

După absolvirea celor cinci ani de facultate, a profitat de faptul că poate urma direct un doctorat, studii pe care le-a finalizat la sfârşitul anului trecut. Pe parcursul doctoratului, a urmat şi un curs post universitar în Topografie şi un masterat pe vinuri şi subproduse în vinuri.

Materiale, de la buturugă la craniu de berbec

Odată cu al doilea an la Facultatea de Horticultură, pentru că a fost bursieră, a primit acceptul părinţilor să urmeze şi Secţia Ceramică a Şcolii Populare de Artă. Printre numeroasele sale lucrări s-a numărat şi una la care a folosit un craniu de berbec, pe care l-a găsit pe Păşiunea Someşeni. „La bază e un vas vechi de sarmale.

Craniul l-am lăsat la uscat o vară, după care l-am vopsit în alb. S-a vândut la două zile după ce l-am pus la vânzare, pentru cinci milioane de lei vechi”, spune Adriana Hoban.

Adriana ţine toate florile şi tot felul de obiecte la care se gândeşte că pot ajunge într-una din lucrările sale într-un atelier. „De fiecare dată, e foarte important când mă apuc de lucru, să am o varietate de plante. Pentru că nu fac o schiţă, pur şi simplu îmi dau drumul la imaginaţie. Spun că vreau să pun un pantof. Nu am limite şi nici nu vreau să am,” spune clujeanca.


Ce materiale foloseşti?
A.H. Am unele flori producţie proprie, altele din depozite de aici sau din Ungaria. Unele mai exotice, din Olanda. Se mai întâmplă să fac comandă pe internet. Multe le aduc din păduri, care sunt pe primul plan. Şi de la prietenii mei care merg la munte şi vin înapoi cu o plasă de tot felul de lucruri.

Care a fost cel mai scump cadou comandat?
A.H. Am făcut în 2003 o lucrare la comandă pentru circa cinci milioane de lei vechi, un copăcel pentru recepţia unui hotel din Cluj. Este un trunchi de copac pe care l-am găsit în apă şi l-am decorat cu maci şi cu rodii uscate, cu licheni şi muşchi.


Ce-i place
Îi place să citească cărţi de psihologie şi îi place să vizioneze filmul „The Secret” de pe YouTube, despre care spune că te face să gândeşti pozitiv. „Îmi place să cânt şi să scriu poezii şi să încerc să-i ajut pe cei din jur”, spune Adriana.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că este foarte greu să te afirmi în România, chiar mă chinui să nu plec dincolo. Muncesc foarte mult, şi pe parcursul doctoratului am avut trei joburi. Nu te descurci să-ţi cumperi o locuinţă, nu eşti sprijinit la noi în ţară”, spune Adriana.


Profil
Născută la 19 decembrie 1980, în Cluj-Napoca
Studii: Doctor în Agronomie, Inginer în horticultură
Experienţă: Profesor de limba engleză
Stare civilă: Necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite