Adrian Mureşan, regizorul de limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul clujean a regizat scurtmetrajul „Coffee with love”, care a câştigat anul acesta premiul I la „Festivalul Mondial  al Creativităţii de la Sanremo”.

Adrian Muntean este profesor de Limba şi literatura română la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca şi lucrează în acest domeniu de patru ani. În paralel, el este regizorul trupei de teatru „Audienţă Generală”, care a adus două titluri Clujului la festivalul de la Sanremo. „Pe diploma mea scrie profesor de Limba şi literatura română, însă arta nu are culoare. Atâta timp cât îţi plac aceste lucruri, le schimbi în ADN-ul tău. Nu e nicio problemă, poţi face asemenea tranziţii. În acest domeniu, teatrul, literatura şi filmul se suprapun prin interculturalitate”, a argumentat profesorul clujean motivul pentru care este în acelaşi timp şi regizor.

Totul a pornit în 2007, când a luat fiinţă trupa de teatru formată din elevi ai liceului la care este profesor, cât şi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga”. „Alegând o carieră umanistă am fost întotdeauna atras de partea aceasta, chiar dacă marea mea pasiune este literatura română. Primul film l-am realizat în cadrul unui concurs organizat de Centrul Antidrog Cluj, unde am câştigat locul I”, a spus Mureşan.

Anul trecut, trupa coordonată de profesorul clujean a câştigat acelaşi loc I ca şi anul acesta la Sanremo, când au concurat cu pelicula de scurtmetraj „Five”. „Anul acesta, aceeaşi trupă a reuşit să ocupe acelaşi loc I la secţiunea film de scurtmetraj la Sanremo, organizat în perioada 21-25 aprilie,  aducând  trofeul „Delfinul Roz” la Cluj. Pentru viitor, Mureşan a anunţat că vor participa şi la competiţii de teatru. „Ne vom ocupa şi de teatru deoarece, până la urmă, suntem trupă de teatru”, a spus profesorul.

Pe lângă slujba de profesor, Adrian Mureşan scrie eseuri, citeşte şi face critică literară. „Fac film să nu mă plafonez, deoarece în învăţământ există tendinţa asta de a te plafona după un timp”, ne-a explicat clujeanul, absolvent al secţiei de critică literară din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Au filmat în casa actriţei din rolul principal

Profesorul Mureşan ne-a dezvăluit că scurtmetrajul „Coffee with love” a fost filmat în mai multe case din Cluj-Napoca, precum şi în zona Făget. „S-a filmat în nişte case din Cluj, una goală, care dădea impresia unui azil de nebuni, aşa cum am şi vrut de altfel, în zona Făget şi la o elevă, Alexandra Duşa, care joacă în rolul principal. Noi chiar făceam glume că nu filmăm la Studiourile Buftea, ci la Studiourile Duşa”, ne-a spus amuzat clujeanul.
Mureşan susţine că a ajutat şi el la montaj, însă de partea tehnică s-a ocupat cameramanul profesionist Mihai Marc. „La montaj am avut şi noi doleanţe, dar ele au rămas la nivelul imaginaţiei. Ce am făcut eu a fost ca un master în film”, a conchis profesorul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de important este acest premiu pentru dumneavoastră?
A.M.: Acest premiu încheie o serie de succes. Ni s-a demonstrat că anul trecut nu a fost o întâmplare câştigând locul I la Sanremo.

Cum a fost juriul?
A.M.: Juriul a fost unul extrem de avizat. Am fost impresionat de numele grele văzute acolo. Unul dintre ei a fost Giancarlo Santi.

Ce-i place: Adrian Mureşan a fost foarte impresionat de Sanremo. „Mi-a plăcut mai ales gradul de civilizaţie, mentalitatea oamenilor de acolo”. De asemenea, profesorul clujean s-a bucurat de prezenţa celebrului regizor Giancarlo Santi la festivalul de la Sanremo.

Ce nu-i place: „Nu mi-a plăcut dezorganizarea festivalului, regret să o spun. Poate că în cadrul festivalului accentul ar trebui pus şi pe cinema, nu numai pe muzică. Anul acesta 90% din program a fost acaparat de muzică şi dans. Nu mi s-a părut foarte corect”, a spus Mureşan.

Profil
Născut la Cluj-Napoca în 24 septembrie 1982
Studii: Facultatea de Litere, UBB Cluj
Profesie: profesor de Limba şi literatura română
Stare civilă: necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite