Adrian Hădean, un Jamie Oliver á la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în copilărie visa să ajungă aviator, soarta l-a adus la cratiţă. Găteşte de mai bine de 26 de ani şi a ajuns să trăiască din asta.

S-a născut în Banat, însă de aproape doi ani trăieşte în Cluj-Napoca. Adrian a devenit cunoscut în oraşul de pe Someş în special pentru sandviciurile pregătite în Irish & Music Pub, dar şi pentru specialităţile gătite în localul clujean.

Anul trecut, tot la Cluj, bucătarul a câştigat cu echipa din care a făcut parte, „Nişte ţărani”, cele mai multe premii la Campionatul de Gătit în Aer Liber şi mâncarea lui l-a impresionat pe celebrul bucătar canadian, Robert Rainford, gazda emisiunii „License to Grill”, difuzată în 52 de ţări. 

Găteşte de la 7 ani
„Am început să gătesc din copilărie. Probabil pentru că bunicii găteau, părinții la fel iar eu am început să-i imit. M-a prins și, iată, gătesc și azi și am ajuns să trăiesc din asta”, mărturiseşte bucătarul. Prima mâncare pe care a făcut-o în copilărie a fost tocăniţă de legume, după care au urmat şi ochiuri la capac, omlete sau bomboane din zahar ars. De cele mai multe ori, Adi gătea şi când părinţii erau plecaţi de acasă dar şi supravegheat de mama. Atunci mai frământa câte un aluat cu bătrânelele din vecini care îl lăsau să „se joace” când făceau plăcinte.

La doar 25 de ani, Adi a avut propria lui emisiune culinară, prima de acest gen din Baia Mare. „Prima dată când am primit propunerea de a face o emisiune culinară am fost puţin reţinut pentru că nu mă credeam în stare să o fac. În final, însă a fost foarte bine şi iată că şi acum fac tot acest lucru. Atât în emisiuni televizate, cât şi online”, spune bucătarul. La doar un an după lansarea emisiunii culinare, „Sare şi Piper”, Adi şi-a lansat şi propria carte culinară cu reţete povestite, intitulată după numele emisiunii, în care a scris atât reţete personale, dar şi câteva clasice, de mâncăruri pe care le face mama sa, fie  pe care le-am mancat în diverse locuri.

Toată ţara se inspiră după reţetele lui

Adi Hădean a fost mereu în atenţia publicului. Înainte de a apărea pe micul ecran cu emisiunea culinară, acesta a avut timp de 12 ani propria lui emisiune în cadrul Radioului Cinemar, iar acum a reușit să-şi producă propriul show culinar, pe care l-a distribuit televiziunilor. Aşa au apărut primele colaborări cu televiziunile naţionale, TVR3 și Euforia TV.
„ Acum lucrez la un serial pe care-l produc prietenii mei de la Trilulilu, destinat exclusiv mediului online. Pe lângă asta, mai particip şi la evenimente publice sau private, atât în ţară, cât şi în străinătate, unde gătesc diferite mâncăruri, în funcţie de eveniment, dintre cele mai sofisticate, sau chiar cele tradişionale”, explică bucătarul. Totodată, Adi speră ca prima sa carte culinară, „Sare şi Piper” să nu fie şi ultima, acesta urmând să lanseze şi alte cărţi de gen cu reţetele adunate în ultimii ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ai vreo mâncare preferată?
A.H.: De obicei îmi place să mănânc şi să descopar mereu câte o mâncare preferată. Ultima reţetă pe care am preparat-o a fost un cheesecake, care a devenit desertul meu preferat, însă mâine o să-mi treacă pentru ca voi face altul. Cu toate astea, dau orice prajitură din lume pe haioşele făcute de mama sau pe foile ei cu miere.

Câte ore îţi petreci într-o zi în bucătărie?
A.H.: Treaba asta este relativă. Sunt zile în care gătesc chiar şi 12 sau14 ore, dar şi zile în care gătesc doar o oră- două sau chiar 10 minute. În ce priveşte documentarea, să îi spunem aşa, până acum am sute de cărţi de gastronomie pe care le-am citit, şi peste 1.000 de reţete pe blogul personal.

Ce-i place
Adi preferă să-şi petreacă timpul în bucătărie, unde pregăteşte diverse reţete sau face experimente şi inventează propriile reţete. Plăcerea de a găti este combinată de acesta cu aceea de a degusta propriile mâncăruri preparate. Când nu este în bucătărie, tânărul spune că preferă să citească şi să facă mişcare, în special să alerge.

Ce nu-i place
Unul dintre cele mai mari regrete ale bucătarului este acela că viaţa este foarte scurtă şi nu ne putem bucura de ea atât cât ne-am dori, probabil, iar în ceea ce priveşte mâncarea, Adi detestă pizza care are blatul gros şi pufos, iar în ceea ce privesc sucurile, acesta stă departe de sucul de piersici.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite