Adina Cristea Coordonează cel mai bun proiect educaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Cristea
Adina Cristea

Este coordonatorul naţional al YouthBank, cel mai bun program educaţional în 2010, distincţie obţinută în cadrul „Galei Premiilor în Educaţie”. Spune că a decis să se implice în proiecte de voluntariat din frustrare. Din frustrarea că România are o imagine proastă în străinătate şi că tinerilor din ţară nu li se ofere şansa de a se implica în comunitate.

„Auzeam adeseori şi în autobuz remarci cum ari fi <<tinerii din ziua de azi>>, venite din partea oamenilor mai în vârstă, care m-au iritat destul de tare. Mi-am dat seama că tinerii au un potenţial deloc exploatat”, explică Adina Cristea decizia de a se implica în cadrul proiectului YouthBank, demarat la Cluj de Fundaţia Comunitară Cluj. A devenit voluntar al proiectului în 2006. Poroiectul este destinat tinerilor între 15 şi 19 ani, care sunt motivaţi să strângă fonduri, care să finanţeze ulterior proiectele sociale ale altor adolescenţi. „Iniţial trebuia să fac voluntariat pentru doar două luni. Mi-a plăcut atât de mult să lucrez cu tinerii, încât am rămas tot anul”, îşi aminteşte clujeanca.

129 de proiecte finanţate

În 2009, proiectul a fost extins la nivel naţional prin intermediul Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare din Cluj, iar Adina Cristea a fost numită coordonatorul naţional al acestuia. Doar în primul an de implementare, proiectul condus de Adina a reuşit să implice 45 de licee din ţară, 85 de tineri care au strâns fonduri, 300 de tineri împărţiţi în 59 de echipe a căror iniţiative au fost finanţate, 129 de proiecte finanţate şi peste 60.000 de lei mobilizaţi de cele şase echipe din toată ţara. Chiar dacă cifrele vorbesc de la sine, nu asta este ceea ce o motivează pe Adina să persevereze. „Sigur şi cifrele sunt importante, însă satisfacţia la finalul anului e când vezi schimbarea din viaţa tinerilor, încrederea pe care aceşti tineri o câştigă. Nu e un lucru minor să dai pe mâna unui tânăr de 16 ani să gestioneze 10.000 de euro. Îl învaţă să devină mai responsabil”, a explicat Adina Cristea.

Premiu de 10.000 de euro

Rezultatele proiectului nu au rămas fără ecouri la nivel naţional. Astfel, săptămâna trecută proiectul YouthBank a primit premiul pentru cel mai bun program educaţional în 2010. Distincţia a fost obţinută în cadrul „Galei Premiilor în Educaţie” organizată de Fundaţia Dinu Patriciu, iar valoarea premiului a fost de 10.000 de euro. Prin acest proiect tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani sunt motivaţi să strângă fonduri care să finanţeze ulterior proiectele sociale ale altor adolescenţi. Proiectul se derulează în Cluj, Alba Iulia, Constanţa, Bucureşti, Timişoara şi Odorheiul Secuiesc.  Potrivit Adinei Cristea, cu banii câştigaţi proiectul va fi extins anul acesta şi la Iaşi.

Întrebări şi răspunsuri:

V-aţi aşteptat să câştigaţi acest premiu?
Cunoaştem impactul asupra tinerilor. Deci, da, într-un fel ne aşteptam. Chiar dacă nu am fi câştigat, nu am fi fost dezamăgiţi. Acest premiu ne onorează. După ce am câştigat premiul, am primit solicitări din toată ţara, pentru a implementa proiectul şi în alte oraşe.

Proiectul este unul internaţional, cu ce este diferit cel din România?
Spre deosebire de alte ţări, în România membrii YouthBank sunt cei care strâng banii, cu care ulterior să finanţeze alte proiecte, etapă care din punctul nostru de vedere este extrem de importantă. În străinătate e destul de simplu ca tinerii să obţină sponsorizări, acolo existând o cu totul altă deschidere faţă de orice înseamnă implicare socială.

Profil: 20.03.1984, Oradea
Educaţie: Licenţiată în Informatică
Starea civilă: Necăsătorită

Ce-i place: „Îmi place să călătoresc. În felul acesta sunt de părere că îmi lărgesc orizonturile şi intru în contact cu culturi diferite. În ultimii patru ani, am călătorit mai ales prin Balcani”
Ce nu-i place: „Nu-mi place să înşel oamenii. De asemenea, nu-mi place să spăl geamurile. Prefer să spăl vasele. Sunt o fire destul de migăloasă şi atunci mă blochez în faţa geamului câteva ore”, spune glumind tânăra

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite